logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

EPC3212 - Jak zmienić MAC i SN w modemie z chipem BCM3380E?

adasch 01 Gru 2012 22:58 1632 2
REKLAMA
  • #1 11599078
    adasch
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Hej,

dałem się jak dziecko wykolegować w UPC i dali mi modem thomson z wifi. Oczywiście straciłem dostęp do domowych zasobów z zewnątrz itd. Zamiana na cokolwiek innego praktycznie nie do wykonania.

Kupiłem więc modem EPC3212 i oczywiście działa tylko strona rejestracji której nie da się zrobić, ponieważ modem nie jest z UPC

co ciekawe modem automatycznie podmienił soft na UPC ale do rzeczy.

skoro nie da się go zarejestrować w upc i nie ma najmniejszych szans postanowiłem, że to ja mu zmienię MAC i SN (podobno to wyznacza dostęp do netu)

głównym klockiem modemu jest BCM3380E

i zgodnie ze schematem blokowym Link do niego jest podłączony serial flash. Praktycznie jestem przekonany, że to właśnie w nim są zapisane dane mac i SN.

Zastanawiam się, czy łatwej zbudować programator którym odczytam dane, podmienię i zgram z powrotem, czy będę musiał szukać programatora.

najdziwniejsze jest to, że mam kilka fotek flaków i nie rzucił mi się żadem flash ale może nie doceniłem obudowy czyli zrobiłem foty dużym scalakom, a małe pominąłem.

Czy ktoś przypuszcza jak ja, że to wogóle ma prawo zadziałać?
    czy dane we flashu mogą być czytelne?

na stronie modemhack nestety nie ma tego modemu...

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11599090
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 328
    A kto Ci bronił na tym routerze od UPC przekierować sobie wszystkie porty tam, gdzie potrzebujesz? Nic specjalnego nie zabezpiecza do niego dostępu.
  • #3 11599109
    adasch
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    no nikt, ale do tego jest podłączony prawdziwy router linksysa z prawdziwymi ustawieniami itd. i chcę aby to on miał zewnętrze ip itd. Dodatkowo wkurzają pady tego thomsona. a poprzednim california coś tam wszystko działało bardzo dobrze.

btw swoją drogą i tak mi to nie działa...

Pozdrawiam
REKLAMA