logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diody Nokia 3310/3330. Po wlutowaniu do telefonu nie świecą.

neo__ 04 Lut 2005 22:46 1980 8
REKLAMA
  • #1 1199024
    neo__
    Poziom 11  
    witam
    mam wielki problem kupiłem diody na allegro do nokii 3310/3330 są to diody 0805, pod miernikiem świecą wspaniale lecz gdy tylko wlutuje diode do telefonu nie świeci a orginalne świecą, wylutuję tą diode i pod miernikiem świeci co robic pomocy!!!!!! diody kupione a w telefonie nie świecą....
    bardzo prosze o pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 1199037
    PioM
    Poziom 19  
    Ocena: 15
    Hmm, a dobra strona je wlutowales ?
  • REKLAMA
  • #3 1199046
    Ceglarz
    Poziom 12  
    Ocena: 27
    Oto kilka porad:
    1. Wylutuj pierwsze diody z pierwszego układu np. wszystkie spod klawiszy lub telefonu i wlutuj jedna diodę ta kupiona i jeśli działa to masz po sprawie i wlutuj pozostałe. Wylutowując jedna diode oryginalna a wlutowując jedna inna nic nie zadziała bo każdy kolor ma inne parametry.
    2. A jak się ma sprawa polaryzacji, może pomieszałeś bieguny??
  • #4 1199063
    neo__
    Poziom 11  
    stron raczej nie pomyliłem

Dodano po 4 [minuty]:

a moze być tak że te diody potrzebują większego napięcia i trzeba wylutować
    jakiś rezystor????????
  • REKLAMA
  • #5 1199123
    macek
    Poziom 24  
    Ocena: 19
    Wylutuj wszystkie diody z jednego obwodu ( 1 klawiatura 2 obw wyswietlacz) I nie kabinuj z rezystorami. Te diody sa polaczone rownolegle. A w zaleznosci od koloru diody swieca przy roznym pradzie. I jedna niebieska bedzie dopiero swiecila jak wylutujesz 4 zielone.
  • REKLAMA
  • #6 1199131
    neo__
    Poziom 11  
    nie wiedzialem o tym sprubuje
    moze coś da
    dzięki
  • #7 1199338
    vymiathatch
    Poziom 31  
    Ocena: 114
    to juz rece opadaja dlaczego nie poszukales znim zadales pytnie?
    na temat diodek itd jest tyle postow ze az sie odechciewa czytac nie
  • #8 1373288
    yogi455
    Poziom 12  
    Ja takze kiedys sam wymieniałem diody i miałem taki sam problem. Najprawdopodobniej lut nie styka albo masz nie odpowiednie diody. Spróbuj wlutować pod wyświetlaczem i na klawiaturze. Diody spod wyświetlacza różnią się od tych spod klawiatury.
  • #9 1373807
    dj-bass
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    Wylutujesz wszystkie oryginalne i wlutujesz niebieskie i dopiero zacznie dzialac. Niebieski pobieraja wiekszy prad do swiecenia i dlatego nie beda dzialac wspolnie z zielonymi..
    Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy wymiany diod 0805 w telefonach Nokia 3310/3330, które po wlutowaniu nie świecą, mimo że pod miernikiem działają poprawnie. Przyczyną może być nieprawidłowa polaryzacja diod lub różnice w parametrach prądowych poszczególnych kolorów diod. Diody w telefonie są połączone równolegle, a różne kolory wymagają różnych prądów do świecenia, np. diody niebieskie potrzebują większego prądu i mogą nie świecić, jeśli w układzie pozostają diody zielone. Zaleca się wylutowanie wszystkich oryginalnych diod z jednego obwodu (klawiatura lub wyświetlacz) i wlutowanie nowych, zwracając uwagę na polaryzację i parametry prądowe. Możliwe jest również, że lutowanie jest niepoprawne lub zastosowano nieodpowiednie diody do konkretnego miejsca w telefonie, gdyż diody spod wyświetlacza różnią się od tych spod klawiatury.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA