logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć wiele głośników i mikrofonów z telefonem do rozmów?

mektub 05 Lut 2005 00:21 1834 7
REKLAMA
  • #1 1199323
    mektub
    Poziom 11  
    Witam wszystkich.

Czytając wypowiedzi - wydaje mi się, że dobrze trafiłem.
    Poszukuję jakiegoś rozwiązania które umozliwiło by rozmowę przez tak zwany "telefon głośnomówiący".
    Już mówię dokładnie o co mi chodzi.
    Najprościej mówiąc chciałbym połączyć kilka głośniczków i kilka mikrofonów do jednego telefonu. (nie wiem czy musiał by to być tel. głośnomówiący czy nie? )
    Główną zaletą tego jest możliwość swobodnego przemieszczania się po pokoju i prowadzenia rozmowy. Gdyż głośniczki i mikrofony były by rozmieszczone po całym pokoju. Więc rozmówca nie czuł by dyskonfortu zaniku głosu itd.
    Jak mądrze do tego podejść?? Czy jest to możliwe??

Z góry dzięki za odpowiedzi i pomysły.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 1199361
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    Ocena: 59
    czesc! oczywiscie ze jest to mozliwe, i nie trzeba stosowac ani kilku glosnikow ani kilku mikrofonow, oczywiscie jezeli pokoj nie bedzie straaaaaaaasznie duzy, wystarczy jeden mikrofon dobrze usytuowany o dobrych parametrach, a co do glosnika, to wytarczy najzwyklejsza "popierdolka", tego typu projekty bylu juz opisywane na elektordzie... polecam tez rowniez kit z Nord Elektronika (o ile dobrze pamietam) ta firma cos takiego oferowala

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 1199383
    mektub
    Poziom 11  
    Witam
    Dzięki za szybką odpowiedz.
    Cieszę się zę jest to możliwe ;)
    Moje obawy szły raczej w kierunku czy telefon :pociągnie" kilka głośniczków itd ?!?

Ale wracając do tematu, to nadal upierł bym się przy liku mikrofonach i głośniczkacz (np 3)
    Z odpowiedzi wywnioskowałem, iż to nie jest jakiś problem?!?
    OK! To pozostały jeszcze 2 pytania.
    Czy do tego musi być właśnie telefon głośnomówiący?? czy wystarczy zwykły telefon?
    I ostatnie pytanie, - "wpinam" się kabelkami tam gdzie wychodzi mikrofon i głośnik w telefonie??

Pozdrawiam
  • #4 1199396
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    na Twoje pytania jest kilka roznych odpowiedzi...zalezy to od obranego systemu:) a ze nic nie sprecyzowales, wiec i ja bede mowil ogolnie:) wiec tak: rodzaj telefonu tutaj ma niewiele do gadania, modul glosnomowiacy najczesciej wpina sie wlasnie w linie mikrofon-sluchawka, i on ma osobne wzmacniacze - mikrofonowy i glosnikowy, i to od nich zalezy ilosc mikrofonow glosnikow itp itd:)

pozdrawiam
  • #5 1199412
    mektub
    Poziom 11  
    Może nie wiem co mam jeszcze napisać:)
    Postaram się wyjaśnić to jaśniej.
    Może o czymś nie mówię co jest akurat ważne?? Więc mówcie śmiało :)

Mam stary analogowy telefon (nie głosnomówiący)
    Chiałbym go wykozystać do kuchni, nie jest ona jakaś wielka, ale średnio patrząc na wielkość i komfort rozmowy przyjąłem że będą 3 głośniki i trzy mikrofony.
    Jeszcze jedno!? MAm zwykły tel. więc nie posiada on możliwości głośnomówiącego telefonu!!
    Więc odebranie rozmowy i tak będzie musiało wiązać się z podniesieniem słuchawki?!?
    Czy można to jakoś obejść w takiego typu telefonie??

Pytam dalej, bo kwestje głośniczków to już znam, ale jakie były by najlepsze mikrofoniki do telefonu?? Czy również telefoniczne??

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 1199748
    SQ9PXB
    Poziom 27  
    mikrofony telefoniczne NIE - za mala czulosc maja, dobrym rozwiazaniem beda mikrofony elektretowe, sa tanie i dobre, i wszystko to to jest w gotowych modulach do "zrobienia" telefonu glosnomowiacego
  • REKLAMA
  • #7 1201143
    Zutket
    Poziom 36  
    Ocena: 1045
    Witam
    Proponuję zajrzeć na stronę:
    http://www.kontel.pl/polyspan/html/polyspan_audio.htm
    Są tam aparaty telefoniczne typowo konferencyjne. Instalowałem kilka i są doskonałe.
    Ciekawostką jest to, że przy włączeniu zasilania same dokonują pomiaru parametrów akustycznych pomieszczenia i dopasowują układy rozmowne unikając sprzężeń.
    Pozdrawiam.
  • #8 1209933
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    Gotowe urządzenia mają wbudowany procesor DSP który dokonuje pomiaru akustycznego pomieszczenia a potem tak steruje by nie pojawiały się sprzężenia. Podłączenie głośników i mikrofonu w prosty sposób jest niemożliwe bez narażenia się na sprzężenia akustyczne. Można próbować z układami od telefonów głośnomówiących i domofonów które to przełączają na zmianę tor mikrofonu i głośnika taki trochę bardziej zaawansowany VOX. Ogólnie można powiedzieć że jest to bardzo skąplikowane dlatego telefony konferencyjne są takie drogie.

Podsumowanie tematu

✨ Omówiono możliwość podłączenia wielu mikrofonów i głośników do jednego telefonu w celu realizacji funkcji głośnomówiącej rozmowy w pomieszczeniu. Zwrócono uwagę, że w niewielkim pokoju wystarczy jeden mikrofon o dobrych parametrach i prosty głośnik, jednak autor preferuje rozwiązanie z kilkoma mikrofonami i głośnikami (np. po 3 sztuki). Telefon głośnomówiący nie jest konieczny, lecz moduł głośnomówiący zwykle podłącza się do linii mikrofon-słuchawka telefonu, posiadając własne wzmacniacze mikrofonowy i głośnikowy, co determinuje liczbę obsługiwanych mikrofonów i głośników. W przypadku starego, analogowego telefonu bez funkcji głośnomówiącej, odbieranie rozmowy wymaga podniesienia słuchawki, a automatyczne przełączanie na tryb głośnomówiący można próbować realizować za pomocą układów VOX stosowanych w telefonach głośnomówiących i domofonach. Mikrofony telefoniczne są zbyt mało czułe, lepszym wyborem są mikrofony elektretowe, dostępne w gotowych modułach do budowy telefonu głośnomówiącego. Podkreślono, że proste podłączenie wielu mikrofonów i głośników bez zaawansowanej elektroniki prowadzi do problemów ze sprzężeniami akustycznymi. Gotowe telefony konferencyjne wyposażone są w procesory DSP, które automatycznie mierzą parametry akustyczne pomieszczenia i eliminują sprzężenia, co czyni je rozwiązaniem bardziej skomplikowanym i kosztownym. Wskazano stronę producenta Kontel oferującego telefony konferencyjne z automatyczną kalibracją akustyczną.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA