logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Użycie livecd jako sposób na obejście firewall - Legalne?

yaro014 03 Gru 2012 14:45 1191 3
REKLAMA
  • #1 11605039
    yaro014
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Witam, szkolne komputery są zablokowane przez firewall i jedyne połączenia jakie mogą być nawiązane są na portach 80 i 443 w dodatku są one wykonywane przez lokalny serwer proxy i jedynie działa prawdziwy ruch http i https .

Chciałbym nawiązać połączenie z domowym serwerem przez vnc, który posiada virtualne maszyny których używam do praktyk ale nie jest to możliwe z racji firewalla.

Z tego co się zorientowałem to role firewalla pełni Novell ZenNetworks który siedzi na lokalnych komputerach, w momencie ubicia procesu odpowiadającego za firewall następuje reset komputera i wszystko wraca do normy. Jakiekolwiek zamiany w systemie działają jedynie do momentu restartu jako ze wszystkie systemy używają "deep freeze".

Wpadłem na pomysł aby używać linux livecd aby ominąć tego firewalla i połączyć się z serwerem na dodatkowych portach.

Teraz rodzi się pytanie, czy takie praktyki z punktu widzenia uniwersytetu mogą zostać uznane za nielegalne i mogą być tego konsekwencje ? Na lekcjach uruchamiamy tez systemy linux livecd w celach praktyk wiec samo uruchomienie livecd nie wydaje mi się zbytnio kolizyjne z prawem lecz z powodu braku firewalla mam większe możliwości niż na systemie lokalnym czyli w pewnym sensie omijam zabezpieczenia.

Dodam ze połączenia są tylko w celach nauki i praktyk .
  • REKLAMA
  • #2 11605076
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Nie ma szans, firewall jest w punkcie dostępu czyli w routerze, nawet jakbyś sobie uruchomił BeOS czy OpenBSD to nic nie da, blokada jest poza komputerem.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #3 11605093
    yaro014
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    nie jestem w stanie się łączyć na innych portach nawet lokalnie, wireshark z komputera obok ktory jest podlaczany do tego samego vlan pokazuje pustke wiec blokowane porty są lokalnie.
  • #4 11605140
    conan02

Poziom 30  
    Ocena: 91
    Można spróbować, ale to wskazuje, że ten ci robił sieć jest cieniutki w zabezpieczeniach. Punkt dla użytkowników.
    Konto firmowe:
    Komputer Serwis
    Lwowska 147, Nowy Sącz, 33-300 | Tel.: 602-XXX-XXX (Pokaż)
REKLAMA