logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Prosił bym o wytłumaczenie bo czytam i nie wiem w końcu

biomedyczny 04 Gru 2012 12:51 1239 5
  • #1 11609010
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Ocena: 60
    Do tej pory robiłem małe sieci 5 kompów max w zasadzie.

I pewnych rzeczy nie rozumie. Tzn jak to powinno być prawidłowo.

Stworzyłem prosty rysunek przykładowej sieci.

I teraz pytanie takie.
    Pytanie 1
    Czy można zwalić cały DNS na pierwszy główny router ?
    Czyli wszystkie inne routery DNS off. Jeśli nie dlaczego nie.
    Bo włączenie DNSów tez nie jest korzystne bo pingi się wydłużają np.

Pytanie 2
    Jak adresować prawidłowo ?
    Pierwsze 4 komputerki np 192.168.1. 1- 10
    Potem kolejny router bez dnz i 192.168. 1.10-15
    następnie mamy ap. Wiec lepiej wyłączyć dns w ap czy też nie. Jak mamy tylko jednego klienta na tym ap np.

pytanie 3 potem mamy ap - router z... No włąśnie.
    Jak to jest z tym wisp wds, ap client, repeter.
    Kiedy można podłączać lan + wi fi. Kiedy tylko lan (przy cliencie). A kiedy tylko poszerza się wi fi.

Pytanie 4. Teoretycznie można by każdy router przypisać do podsieci.
    Czyli pierwszy 192.168.1.1 drugi 192.168.2.1 itd.
    No ale wówczas z mojej praktyki później ciężko na ustawienia takiego routera wejść. Może ja coś źle robię?

Wiem że głupie pytania ale sieci mnie nigdy nie pociągały. Podłączało się router ustawiało dzieliło na te 3 kompy i tyle.
  • #2 11609029
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Na początek, słowo "router" oznacza urządzenie z conajmniej dwoma kartami sieciowymi zaadresowanymi dwoma adresami sieciowymi.
    Zatem rotuer WIFI który ustawiony jest jako IP, port WAN nieczynny nie jest routerem ale APekiem

zakładamy zatem że "router tryb clienta" to jest router z trybem WISP, tzn router NAT-uje połączenie WIFI.

1) Można
    2) które komputery ? ponumeruj bo nie wiem co ci po głowie chodzi

Dodano po 1 [minuty]:

biomedyczny napisał:
    No ale wówczas z mojej praktyki później ciężko na ustawienia takiego routera wejść.

Jak producent wbudował zdalny dostęp od strony WAN-u to nie powinno być problemu, ale do tego może być jeszcze wymagane dodatkowe wpisy 'route' w routerach.
  • #3 11609087
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Rozumie czyli router dzieli dwie sieci. Np wan i Lan albo 2 lan. No albo jak rząd wyżej np 192.168.1.xx i 192. 168.2.xx

Co do pytania 1. No ale czemu jedni robią tak inni tak? I jak jest lepiej. Ja do tej pory na każdym przekaźniku zostawiałem DNS. Ale teraz mam na jednym wszystko.

W pytaniu 2 i 4 chodziło mi po prostu że może lepiej jest zostawić jeden DNS na routerze z modemem. A sieć podzielić komputery grupowo tak jak są podłączane do przekaźników.

Może narysuje faktycznie.

A no masz racje jak jest zmiana sieci choćby zmiana podsieci z 192.168.1.xx na 192.168.2.xx to muszę właczyć routing z zewnątrz :) O tym nie pomyślałem.
    I tak samo mi się działo gdy bawiłem się maską i na routerze było 255.255.255.0 a na drugim 255.255.0.0 i już na drugi nie mogłem wejść. No to powód już znam.

No to pozostają te różnice wisp, wds itp ale to jest chyba nazwa producenta.
    Bo wisp i wds jest tak samo rysowany. A jak się kogoś spytasz to mylą wisp/wds z wisp repeter / wds repeater

--------
    A i chodzi w moich pytaniach o szybkość sieci a nie że tej grupie komputerów dam rząd wyżej żeby nie widzieli innych. Po prostu jaka sieć jest wydajniejsza
  • #4 11609195
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    Router - masz na myśli router domowy czyli NAT-ujący WAN czy bez NAT-owania ?

WISP = Wireless ISP, przeważnie oznacza router NAT-ujący połączenie WIFI, WIFI jest internetem.

WDS - do łączenia bezprzewodowego APeków

Pogoglaj najpierw a potem jak będziesz miał wątpliwości to zapytaj tutaj.

Zdalny dostęp do routera (od strony WAN) trzeba zwykle załączyć, domyślnie często ustawiany jako wyłączony.
  • #5 11609210
    jprzedworski
    Specjalista Sieci, Internet
    Ocena: 826
    biomedyczny napisał:
    Co do pytania 1. No ale czemu jedni robią tak inni tak? I jak jest lepiej. Ja do tej pory na każdym przekaźniku zostawiałem DNS. Ale teraz mam na jednym wszystko.
    Chyba chodzi ci o DHCP (przydzielanie adresów w sieci) a nie DNS (rozwiązywanie adresów w formie URL na adresy IP.
    To zależy, czy chcesz mieć jedną logiczną sieć aby komputery nawzajem się widziały, czy tylko dostęp do internetu - wtedy nawet lepiej rozdzielić sieci, aby nikt drugiemu do komputera nie zaglądał. To z grubsza. Jeśli jedna, wspólna sieć, routery muszą mieć wyłączony routing (jak zwykły AP) a serwer DHCP musi być tylko jeden, bo komputery zgłupieją przy pobieraniu adresów.
  • #6 11609249
    biomedyczny
    Poziom 26  
    Czyli reguł żadnych nie ma myślałem że jakieś obowiązują.
    Tak chodziło mi o DHCP.
    No i jedyna różnica to że rozdzielasz sieci.

Kiedyś czytałem np że adresy IP najlepiej rozdzielać co 8. Więc w domu sobie rozdzielałem nawet i co 20. Różnicy nie widzę.

No czyli w moim wypadku WISP i WDS nie ma znaczenia. Bo i tak łączę się z własnym routerem WiFi

Z tego co się bawie. To dorze myślałem. NIE DA SIĘ tak że ktoś ma jakiś tam router z modemem adsl. Kupuje sobie AP z WDS repeter i będzie chodzić.
    WISP I WDS to technologie. I tak ja nie modę połączyć w trybie repeter edimaxa z adsl z air3g. BO NIE MA ANI wisp ani WDS.

I jedyny router który mam i to obsługuje to dlink ale bez adsl.
    I wówczas są wstanie się połączyć.

Czyli nie ma urządzenia o które mi chodziło poza ovislink G.DUO.
    Tam są 2 radia. Jednym odbieram co chce w trybie klienta a drugim rozsyłam.

Żeby działać nawet na pół dupleksie i rozsyłać i odbierać na jednym radiu oba łączone urządzenia muszą wspierać jedną z technologii WDS lub WISP.

A mało mnie interesuje czym to się różni :D
    I nie prawda jak sprzedawcy gadają że niby wisp daje switha rj.
REKLAMA