logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

[VBA] - Jak zatrzymać automatyczny zapis pliku co 30 minut po zamknięciu?

Gamblee 04 Gru 2012 13:46 4308 4
REKLAMA
  • #1 11609204
    Gamblee
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cześć,
    Mam makro, które zapisuje plik co 30 minut. Kod jest wrzucony bezpośrednio do pliku - gdyż jest on jeszcze przysyłany dalej, a kopia tworzy się na dysku wspólnym. Włączenie następuje przy otworzeniu skoroszytu. Problem w tym, że nawet po zamknięcie co 30 minut otwiera mi się ten sam plik i się zapisuje.

Próbowałem zmieniać interwał przed wyjściem i uruchamiać makro - niestety nie działa.

Ktoś zna rozwiązanie mojego problemu? Może używacie innych sposób automatycznego zapisu skoroszytu?

Obecnie używany przeze mnie kod:

Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod
  • REKLAMA
  • #2 11610471
    czeles
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Przy zamykaniu skoroszytu Workbook_BeforeClose(Cancel as Boolean) należy zakończyć automatyczny zapis: Application.OnTime ActionTime, "TimeStart",,False
    Application.OnTime ActionTime, "Zapis",,False
  • REKLAMA
  • #3 11616552
    Gamblee
    Poziom 9  
    Próbowałem już tej metody jednak wyrzuca błąd:
    "Method 'OnTime' of object '_Application' failed"
  • REKLAMA
  • #4 11642574
    Gamblee
    Poziom 9  
    Na prawdę nie ma żadnego rozwiązania??

Ten sposób, który podał czeles widziałem też na innych forach. Nie wiem czemu wyrzuca błąd :cry:
  • #5 11643567
    czeles
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Zauważ, że w odróżnieniu od umieszczanych na forach przykładów, używasz dwukrotnie Application.OnTime. Każde z nich musi mieć inne EarliestTime. Napisano to na stronie http://www.cpearson.com/excel/OnTime.aspx. Sprawdziłem prawidłowe działanie za pomocą zamieszczonego kodu. Należy wpisać:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Cykliczne wywołanie procedury "TimeStart' przeniosłem na koniec procedury "Zapis".

Proszę umieszczać kod w znacznikach syntax. Opcja Listing kodu. [adamas_nt]
REKLAMA