logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 5510 - telefon włącza się i gaśnie po kilku sekundach, potrzebny flash z epromem

gsmline 11 Mar 2003 14:51 3100 19
REKLAMA
  • #1 121838
    gsmline
    Poziom 24  
    Ocena: 30
    Czy ktoś zna ten telefonik włancza się a po 3-5 sec. gaśnie?? Poszukuje całego flasha z epromem!!
  • REKLAMA
  • #2 122042
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    to nie jest wina flesza najprawdopodobniej przeładowana jest pamięć MP3 nie wiem jak to skasować też mam takie dwie do naprawy.Podmieniłem płytkę klawiatury i było to samo, czyli to nie flesz aparatu tylko płytka klawiatury.

:arrow: przepraszam za poprzedni post.Jak wymieniłem płytkę klawiatury to było ok , a jak tą uszkodzoną zainstalowałem do innej 5510 to też się wyłączał.

:arrow: gsmline czy opanowałeś tą 5510 która się wyłączała.
  • REKLAMA
  • #3 225101
    irc
    Poziom 18  
    Ocena: 19
    Tutaj jest sofcik, którym podobno należy przeflashować pamięć Mp3. Proszę o przetestowanie i opisanie tego czy się udało i jak działać 8)
    Załączniki:
    • 5510 Ui Dsp Software Flashing Tool.zip (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 225459
    dziur
    Poziom 32  
    Ocena: 8
    najgorzej ze ona sie wyłacza zanim wogóle chce sie flashowac DSP. Zeby sie nie wyłaczała trzeba watchdog-a zmasowac, wtedy flashnac, zapisac nowe ustawienia dotyczace hardware (płytka górna z klawiatura) i potem reset pod knokiem.
  • REKLAMA
  • #5 226086
    stefanekk
    Poziom 11  
    wystarczy ladowarke podlaczyc na wylaczonym telefonie
    robic to kablem F-BUS wazne
    dziala na 1000% juz 5 takich naprawilem

sypnijcie troche szacuneczkow
    :)
  • #6 226167
    dziur
    Poziom 32  
    co to za kabel? ja mam zamienione tylko tx z rx
  • #7 226183
    voro
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Hmmmmm... jakos niejasno piszecie... moze ktos wkoncu zreasumuje to i napisze co od poczatku do konca zrobic i jak i po so ?? :)))
  • #8 226264
    dziur
    Poziom 32  
    w moim jest nastepujacy problem: flashować sie flashuje bez problemu, data file ver 6.0. na 6.1 troche sie pierdzieli. Ale po flashowaniu nie działa głosnik. Zrobie reset pod knokiem, działa głosnik. Wkładam karte sim i juz nie działa, albo działa do zalogowania sie telefonu do sieci. Juz robiłem wszystko. Nie wiem czy ta wersja DSP jest kompatybilna z wersja flasha 3,50 bo taka tylko posiadam. poszukam 4,0 i dam znać moze sie cos poprawi. Juz mnie h** strzela z tym telefonem. Stefanekk z ta ładowarka miałes racje. ten moj sposób z watchdogiem jest troche bardziej zagmatwany, zwłaszcza ze trzeba rozebrac telefon. A pytanie do ciebie: jaka masz wersje tego DSP? Na polphone jest tylko plik data 60 i 61, a w opisie do tego softu pokazuja 58
  • #9 226306
    gepik
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    sprubuj jeszcze wgrać mu eprom potem flasha zmień imei reset ustawień i cała reszta ustawień i powinien działać
  • #10 226308
    dziur
    Poziom 32  
    zrobiłem tak, ale nadal działa po resecie do pierwszego uruchomienia. Pytanie tylko czy ta wersja sw do zewnetrznej płytki jest kompatybilna z wersja flasha 3,50, zaraz pociagne 4.0 i zobacze
  • #11 226385
    dziur
    Poziom 32  
    nie znalazłem 4.0 wersji ale pociagnąłem 3.53 po flashowaniu telefon zachowywał sie tak samo, czyli po resecie pikał głosnik, jak sie juz zadzwoniło to niestety sygnału nie było juz słychać i dzwieki klawiszy też ucichły. Wiedziałem ze ktos go rozbierał, ja zreszta tez, ale dopiero po obejrzeniu go z zewnatrz zobaczyłem ze od dołu obok konektora od ładowania jest wtyk na cos, (chyba słuchawki) i jest on odwrócony tzn powinna byc dziura a jej nie ma. Po zrobieniu jak byc powinno głosnik działa.
    P.S. Piszę o tym bo (skorzystałem z pomysłu Elektryka) chcemy wprowadzic niepisane prawo, aby po rozwiazaniu problemu opisać sposób w jaki sie go pokonało. Oczywiście to nie jest przymus, ale zawsze ktos bedzie bardziej poważnie traktowany na forum. Pozdrawiam
  • #12 226395
    dziur
    Poziom 32  
    Aha to dla Voro:
    Aby flashnac moduł DSP external (wrzucic dla procka co mp3 dekoduje soft wykonywalny, takiego nokiowskiego winapa hehe) trzeba miec po pierwsze kabel F-bus, ale piny tx i rx trzeba se soba zamienić. fachowo oni nazywają to jako Fbus jakis tam. chodzi o to ze jak masz kabel fbus gnd tx i rx to te dwa ostatnie zamieniasz ze soba miejscami, czyli na tx masz rx i odwrotnie.
    1.Potem uruchamiasz program właczasz telefon.
    2. step 1 polega na wybraniu pliku initdisk i initdata, robisz to
    3. soft wykrywa external płyte
    4. jak telefon sie wyłacza to podłaczasz ładoware na wyłaczonym i tak go flashujesz, albo zwierasz watchdog-a do GND, ten pierwszy spsób opisywał Stefanekk i dzieki mu za to bo jest lepszy i działa..
    5. naciskasz step 2
    6. jak skonczy wypinasz fona (wyciagasz baterke)
    7. naciskasz default settings wpinasz fona, właczasz (lub ładowara)
    8. naciskasz step 3.
    9. reset pod knokiem juz na m-busie.
    Jak bedziesz miał kłopoty pisz. pozdro
  • #13 338603
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    witam. Mam problemy z podniesieniem tego telefonu. Zamieniłem tx z rx. W pierwszym kroku wybrałem init disk r060 i init data r060 (byly w katalogu programu). Podpialem ladowarke i nacisnalem step 2. Przetestował płyte, ciagnal init disk, cos tam z formatowal i super ale przy sciaganiu init data z telefonu na 2%, czasem na 5% a czasem na 17% wywalil blad FLASH Ext_ui fail Flash again. Co mu nie pasuje???
    Co to jest watchdog, w ktorym miejscu sie znajduje?
  • #14 346984
    psine.pl

Specjalista Serwis Elektroniki
    Ocena: 328
    Jelsi moge wtracic, zrobilem mniej wiecej tak ... wykonalem trzy punkty, ale sie troche nameczylem, po pierwsze telefon ma miec podlaczone ladowanie, ale nie wlaczony (tylko sygnalizuje ladowanie)
    po drugie przewod f-bus (to jest ten rx tx) tyle ze trzeba zamienic rx z tx.
    po trzecie pelny flash zajmuje kuuupe czasu a po czwarte dziala zawsze i nie zauwazylem by mialo dla niego znaczenie wersja plytek (zrobilem takich 5510 juz 15 ...) a no i jeszcze jedno taka usterka pojawia sie najczesciej po zle zdjetym SIMLOCKU ... co do bledu przy transmisji dlugosc przewodu nie moze byc wieksza niz 0,5 m przy dluzszym zbyt duze zaklocenia (a no i zero przelacznikow)

pozdrawiam
    Konto firmowe:
    PSINE.PL
    ul.Karczówkowska 8A, KIELCE, 25-019 | Strona WWW: https://www.psine.pl
  • REKLAMA
  • #15 347250
    przekrent
    Poziom 32  
    Ocena: 93
    Zakłucenia przewodu??? Mam pseudooryginalny kabel m-fbus do Nokii i jest on ekranowany tak więc zakłucenia raczej nie mają bytu. Telefon poprostu wyłącza się w trakcie sciągania Init Data mimo podpiętej ładowarki.
  • #16 537949
    jarek1
    Poziom 27  
    Ocena: 46
    witam panowie powraca 5510 ja mam taki problem że franca nie chce się fleszować rx i tx zmienione ładowara podłączona i nic nie mogę się do niej dobrac może ktos mial taki przypadek lub jest jeszcze jakis knif
  • #17 538607
    lafa
    Poziom 23  
    Ocena: 2
    hmmm mam taką na części :) nic jej nie pomagalo z tego co wiem dsp do wymiany ale to na 99% servis noki wymienial na nowy tel bodajze
  • #18 1080457
    soundman
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    Dzięki panowie sposób wytłumaczony przez Dziura działa w 100 % programik też jest ok mozna sciągać telefonik już działa !!

RESPECT fo ALL
  • #19 3921799
    zombik888
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Odkopałem troszkę temat ale chciałem zapytać jak w końcu ma wyglądać ten kabel do flashowania układu muzycznego. Ma mieć tylko RX i TX i GND (przy czym RX i TX zamienione) ? Prosiłbym najlepiej o jakiś pinout z obu stron kabelka bo mi gaśnie na 2 %. Z góry dziękuję :)
  • #20 3931244
    zombik888
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Błagam nie opuszczajcie mnie w potrzebie :) Posiada ktoś jakiś dokładny schemat tego kabla? Z góry bardzo dziękuję.

Podsumowanie tematu

✨ Nokia 5510 ma problem z samoczynnym wyłączaniem się po kilku sekundach pracy, co najczęściej nie wynika z uszkodzenia flasha, lecz z przeładowanej pamięci MP3 lub problemów z płytką klawiatury. Flashowanie pamięci DSP wymaga specjalnego podejścia: konieczne jest użycie kabla F-BUS z zamienionymi pinami TX i RX oraz podłączenie ładowarki do wyłączonego telefonu, co stabilizuje zasilanie i zapobiega wyłączaniu się urządzenia podczas flashowania. Alternatywnie można zwierać watchdog do masy, aby utrzymać telefon włączony podczas operacji. Proces flashowania obejmuje kolejno: wybór plików initdisk i initdata, wykonanie flasha, reset ustawień fabrycznych i reset pod knokiem na M-BUS. Problemy z kompatybilnością wersji DSP i flasha mogą powodować brak dźwięku lub inne anomalie, dlatego zaleca się testowanie różnych wersji oprogramowania. Długość kabla F-BUS powinna być krótka (do 0,5 m) ze względu na zakłócenia transmisji. W niektórych przypadkach uszkodzenie DSP wymaga wymiany układu. Użytkownicy podkreślają znaczenie dokładnego opisu procedury i schematu kabla do skutecznego flashowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA