logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zainstalować polski język w faksie Aficio 350/450?

aras123 05 Lut 2005 12:44 1451 13
REKLAMA
  • #1 1200076
    aras123
    Poziom 20  
    Ocena: 25
    czy ktoś może pamieta procedurę instalacji polskiego języka do faksu w Aficio 350/450, bo nie mogę sie nigdzie diczytać

Zmieniłem temat
    kosmita
  • REKLAMA
  • #2 1200719
    tygellin
    Poziom 22  
    Ocena: 7
    Muszę Cię rozczarować! Nie ma polskiego języka do tych faksów ( tak samo jak do 220). Nawet jest pewien problem, bo jak załadujesz polski do kopiarki ,to po pierwszym włączeniu faksu wywala się głupi komunikat o konflikcie firmwera. Jeżeli klient jest kumaty w angielskim ,to wie że ma wcisnąć ok i wsio, ale często zdarza się że trzeba to długo tłumaczyć. Podejrzewam że Ricoh nie przewidywał takich opcji tej kopiarki w Polsce, stąd to niedopatrzenie.
  • #3 1201027
    aras123
    Poziom 20  
    I tu się z toba nie zgadzam , bo nie dość że jest coś takiego to nawet osobiście to posiadam, ale problem polega na tym że instalowałem to tylko 2 razy w życiu i to jakieś 5 czy 6 lat temu. Jest na to po prostu specjalna procedura której niestety nie pamiętam :(
    A co do komunikatu to się zgadza że po każdym włączeniu kopiarki trzeba ncisnąć ok, z tym że jest problem bo jeśli w nocy prądu nie bylo to gdy rano gostek przychodzi do pracy nawet nie wie że mu faks nie wystartował
  • REKLAMA
  • #4 1202096
    tygellin
    Poziom 22  
    Będę się upierał przy swoim, nie widziałem czegoś takiego,a byłem prawie na wszystkich szkoleniach ricoha. Może wypuściła to energia do jakiegoś zamiennika? Wyślij na skrzynkę plik, to poszukam jak go zapakować- oczywiście o ile go masz na prawdę.
  • REKLAMA
  • #5 1205918
    gregg
    Poziom 13  
    witam. Co do polskiej wersji do aficio 220 to jest takowa , sam instalowałem ich z 6 , a do 350 też istnieje ale całej procedury nie pamiętam. Jeśli istnieje taka potrzeba to posiadam biny do obu .
    pozdrawiam
  • #6 1207115
    tygellin
    Poziom 22  
    Greeg, masz na myśli język do opcji faksu czy język do kopiarki? Jeżeli masz do faksu to chętnie to bym obejrzał. Może macie jeszcze polską instrukcję obsługi do tego faksu? I ostatnie pytanie: Jak ustawić faks w Aficio 200 w tryb telefon/faks?

Pozdrawiam :shii:
  • REKLAMA
  • #7 1207807
    aras123
    Poziom 20  
    głowy nie dam ale z tego co pamiętam to w 200 są tylko dwa tryby : telefon i automat (nie posiada tel/faks) ale zdaje się że można było ustawić automat żeby z pewnym opóźnieniem przyjmował faksy

co się tyczy 220 to ma język polski na dzień dobry w "główce" tyle że w drugiej grupie językowej , trzeba najpierw przełączyć grupy a potem wybrać język, ale faksu w 220 nigdy nie instalowałem to nie wiem

Instrukcji faksu do 350 nie posiadam a pliczek do wgrania prześle ci jutro bo zapomniałem sobie przesłać na tego kompa a mam go w biurze
  • #8 1208442
    tygellin
    Poziom 22  
    To że 220 ma zaimplementowany polski w sobie to ja wiem,ale nawet jak go ustawisz to faks będzie gadał po angielsku. Dlatego cały czas nie wiem czy rozmawiamy o tym samym. Co innego język w kopiarce, a co innego język w opcji faksu do tej kopiarki. Jeżeli chodzi o Aficio200 to chyba się to ustawiało w dipswitchach, ale dla pewności jeszcze popatrzę.
  • #9 1208492
    aras123
    Poziom 20  
    oczywiście że chodzi mi o opcje faksu - tak jak w temacie
  • #10 1208925
    gregg
    Poziom 13  
    witam ponownie. Oczywiście że chodzi mi o opcje faksu , kopiarka ma swój a faks swój . Wgrywa go się przez złącze pcmcia , podobnie jak firmware do kopiarki jeśli ktoś to robił , oczywiście karte wkładamy w tym przypadku w faks a nie w płyte kopiarki:) te faksy mówią po polsku :) Instrukcje w 200 220 czy 350 są prawie identyczne:)
    powodzenia
  • #11 1210516
    tygellin
    Poziom 22  
    Dzięki za plik. Popatrzyłem trochę sobie po instrukcjach. I już wiem o co chodzi. Faktycznie na początku, jak weszły te cyfrówki na rynek próbowaliśmy bawić się wgrywaniem tego języka do faksu aficio200 lub 350 ale mieliśmy jakiś konflikt programowy ( coś nie grało w kopiarce) i dlatego zaprzestaliśmy tego działania. Ricoh chyba pisał,że jest błąd w samym pliku i coś tam zabgrejduje. Ale potem była cisza i sprawa przestała być aktualna. Dlatego faktycznie nie pamiętałem, że jest polski język do faksów. Klient się nauczył po angielsku i sprawa załatwiona. Nie wiem czy ten firmwer jest jakoś poprawiony, ale chyba nie będę próbował. Jeszcze o wgrywaniu. Wgrywa się chyba nie przez pciamcie , tylko przez ten głupi" tramwaj z scalakami". Pozdrawiam.
  • #12 1210734
    aras123
    Poziom 20  
    przez ten tramwaj ze scalakami było w aficio 200 w 350 juz było przez pcimca i wiem że wkłada się do faksu ale o ile w kopiarce jest łatwo bo wkładasz i maszyna sama zauważa że jej coś chcesz wsisnąć:) o tyle z tego co pamiętam tam się jakiś swith przełączało czy cuś następnie się wchodziło w serwis i jakimś kodem sie to ruszało ale właśnie nie moge znaleźć rozpiski jeśli ktoś ma opis tego to poproszę

a jęsli chodzi o sam program to faktycznie pierwsze wersje są zpartolone przez ricoha ja mam wersje 12.00 ale nie wiem czy to ostatnia , jeśli ktoś ma nowszą to też byłoby fajnie gdyby sie podzielił a jeśli nie to mogę się podzielić ja :)
  • #13 1211988
    gregg
    Poziom 13  
    Zgadza się ten " tramwaj z scalakami" to był w Adamie , 350 i 220 mają już przez pcmcia , nawiększe doświadczenie mam z 220 , tam faktycznie trzeba przełączyć na płycie i w kodach odpalić procedure. Niestety nie miałem przyjemności z 200 i faksem , ale coś mi się obiło i uszy.
    pozdrawiam
  • #14 1977354
    aras123
    Poziom 20  
    zamykam temat

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy instalacji polskiego języka w opcji faksu urządzeń Ricoh Aficio 350 i 450. Wskazano, że polski język do faksu istnieje, jednak jest problematyczny – wgrywanie polskiego języka do kopiarki powoduje konflikt firmware, a po włączeniu faksu pojawia się komunikat błędu, który wymaga potwierdzenia. Instalacja języka odbywa się przez złącze PCMCIA w faksie (w starszych modelach, np. Aficio 200, stosowano tzw. "tramwaj z scalakami"). Procedura wymaga przełączenia odpowiednich przełączników i wejścia w tryb serwisowy, jednak szczegółowa instrukcja jest trudna do znalezienia. Wersje plików językowych (firmware) były wadliwe w początkowych wydaniach, co skutkowało problemami z kompatybilnością. Użytkownicy potwierdzają, że polski język w faksie jest rzadko stosowany, a wielu klientów korzysta z angielskiej wersji. W przypadku modeli Aficio 220 polski język jest dostępny w kopiarkach, ale niekoniecznie w opcji faksu. Ogólnie procedura instalacji jest skomplikowana i wymaga specjalistycznej wiedzy oraz odpowiednich plików firmware.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA