logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Quad 125 Chinol - Rozrusznik nie działa, przekaźnik cyka, brak reakcji

aris3gts 07 Gru 2012 15:44 32190 8
REKLAMA
  • #1 11621920
    aris3gts
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam posiadam Quada 125cm. Kupiłem go we wrześniu pojeździłem nim 2 tygodnie i coś się zaczęło psuć. Miedzy innymi rozrusznik nie chce kręcić jeszcze wtedy nieraz załapywał i zakręcił i przestał po 2 dniach w ogóle kręcić, wiec go odstawiłem i teraz wziąłem się za niego. I sprawa na dzisiejszą chwilę wygląda tak, podłączyłem akumulator ale zorientowałem się że akumulator jest rozładowany więc go naładowałem i go dziś podłączyłem i jak naciskam starter, to przekaźnik rozrusznika robi CYK i jak puszczam starter to robi CYK. Nie wiem co to może być, może wy mi pomożecie. Dodam też ze spróbowałem na krótko wiec wziąłem kabel i do + do aku i do rozrusznika i też nic się nie dzieje więc nie mam pojęcia co to może być.

Z góry dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam Arek
  • REKLAMA
  • #2 11621967
    Radek1993
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Możliwe, że zwory w włączniku elektromagnetycznym się wypaliły.
  • REKLAMA
  • #3 11621973
    aris3gts
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Czyli możesz mi to jakoś lepiej wytłumaczyć bo zabardzo to sie nieznam
  • REKLAMA
  • #4 11621975
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11621992
    Radek1993
    Poziom 10  
    Ocena: 7
    Włącznik elektromagnetyczny to przekaźnik i elektromagnes o dużej obciążalności styków.
    Przeczyść styki i spróbuj zapalić.
  • #6 11621996
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #7 12903199
    dziki1
    Poziom 10  
    Ocena: 13
    Witam mam podobny problem z tym Quadem Bombardier 125 mianowicie rozrusznik nie kręci ,przekaznik jak i świeca są nowe. Podłączałem rozrusznik bezpośrednio pod aku to cykał i wirował ,na przewody odpalał,obstawiam właśnie rozrusznik ale jak do niego się zabrać i na co zwrócić uwagę? szczotki prawie nowe bardzo mało zużyte
  • #8 14690999
    milzyk2
    Poziom 1  
    Ocena: 5
    Witam miałem podobny problem z rozrusznikiem dotknąłem prostownikiem
    plus do minusa a minus do plusa przez sekundę i quad cyka jak powinien
  • #9 17312483
    Krzychu2407
    Poziom 3  
    Ocena: 1
    39006 napisał:
    Zewrzyj te dwie śruby na przekaźniku, jeżeli rozrusznik ruszy, to wypalone styki przekaźnika.
    Naciśnij start i popukaj czymś w rozrusznik, jeżeli będzie dawał jakieś oznaki życia, to szczotki do wymiany.
    No i podstawowa sprawa, sprawdź masę do silnika, czyli kabel minusowy od akumulatora

Jeśli rozrusznik działa bez przekaźnika to znaczy że wypalone styki tak? I co z tym zrobić?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z rozruchem quada 125 cm, który przestał działać po krótkim użytkowaniu. Po naładowaniu akumulatora, rozrusznik nie reaguje, a przekaźnik wydaje dźwięk cykania. Użytkownicy sugerują kilka potencjalnych przyczyn: uszkodzenie rozrusznika (np. wypalone szczotki), problemy z włącznikiem elektromagnetycznym (przekaźnikiem), oraz konieczność sprawdzenia masy do silnika. Rekomendowane działania obejmują czyszczenie styków przekaźnika, bezpośrednie podłączenie rozrusznika do akumulatora oraz sprawdzenie stanu szczotek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA