Witam,
Na wejściu chciałbym zaznaczyć iż jest to mój pierwszy post na tym forum. Słyszałem o tutejszej społeczności wiele dobrego, dlatego postanowiłem w tym miejscu podjąć próbę rozwiania moich wątpliwości.
Sprawa wygląda następująco:
-Zmieniłem kilka dni temu umowę z UPC na łącze o prędkości 120MB/s
-Wszystkie speedtesty pokazują prędkość 60~70Mb/s
-Zadzwoniłem po technika, na jego laptopie odczyty były normalne (wachające się w granicach 105-115Mb/s) sprawdzał na tych speedtestach co ja.
-Uznał że wina leży po mojej stronie (najprawdopodobniej konfiguracji sprzętu bo karta jest 1-gigabitowa)
-Podłączyłem własnego laptopa (oczywiście kablowo) i odczyt wynosił tyle co na stacjonarnym PC (czyli jakieś 60-70)
-Technik wyszedł uznając że wszystko jest OK i że jestem winien 50zł za wizytę
-Zaprosiłem kolegę z laptopem, u niego taki sam odczyt jak na moich 2 komputerach
-Testowaliśmy łącze pobierając torrenty/ftp etc i prędkość ściągania nie przekroczyła 9mb/s (z moich wyliczeń wynika że powinna sięgać 15mb/s przy łączu 120)
Pytania:
1.Czy jest możliwość że technik miał "przekręconego" w jakiś sposób laptopa?
2.Co po mojej stronie może być nie tak?
3.Czy ktoś miał(słyszał) o podobnym problemie?
4.Inny rzetelny sposób testowania łącza?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
Na wejściu chciałbym zaznaczyć iż jest to mój pierwszy post na tym forum. Słyszałem o tutejszej społeczności wiele dobrego, dlatego postanowiłem w tym miejscu podjąć próbę rozwiania moich wątpliwości.
Sprawa wygląda następująco:
-Zmieniłem kilka dni temu umowę z UPC na łącze o prędkości 120MB/s
-Wszystkie speedtesty pokazują prędkość 60~70Mb/s
-Zadzwoniłem po technika, na jego laptopie odczyty były normalne (wachające się w granicach 105-115Mb/s) sprawdzał na tych speedtestach co ja.
-Uznał że wina leży po mojej stronie (najprawdopodobniej konfiguracji sprzętu bo karta jest 1-gigabitowa)
-Podłączyłem własnego laptopa (oczywiście kablowo) i odczyt wynosił tyle co na stacjonarnym PC (czyli jakieś 60-70)
-Technik wyszedł uznając że wszystko jest OK i że jestem winien 50zł za wizytę
-Zaprosiłem kolegę z laptopem, u niego taki sam odczyt jak na moich 2 komputerach
-Testowaliśmy łącze pobierając torrenty/ftp etc i prędkość ściągania nie przekroczyła 9mb/s (z moich wyliczeń wynika że powinna sięgać 15mb/s przy łączu 120)
Pytania:
1.Czy jest możliwość że technik miał "przekręconego" w jakiś sposób laptopa?
2.Co po mojej stronie może być nie tak?
3.Czy ktoś miał(słyszał) o podobnym problemie?
4.Inny rzetelny sposób testowania łącza?
Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam