logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

UPC 120 Mb/s, a testy pokazują 60-70 Mb/s. Co może być przyczyną?

disunio 15 Gru 2012 16:16 4683 18
REKLAMA
  • #1 11655147
    disunio
    Poziom 9  
    Witam,

Na wejściu chciałbym zaznaczyć iż jest to mój pierwszy post na tym forum. Słyszałem o tutejszej społeczności wiele dobrego, dlatego postanowiłem w tym miejscu podjąć próbę rozwiania moich wątpliwości.

Sprawa wygląda następująco:
    -Zmieniłem kilka dni temu umowę z UPC na łącze o prędkości 120MB/s
    -Wszystkie speedtesty pokazują prędkość 60~70Mb/s
    -Zadzwoniłem po technika, na jego laptopie odczyty były normalne (wachające się w granicach 105-115Mb/s) sprawdzał na tych speedtestach co ja.
    -Uznał że wina leży po mojej stronie (najprawdopodobniej konfiguracji sprzętu bo karta jest 1-gigabitowa)
    -Podłączyłem własnego laptopa (oczywiście kablowo) i odczyt wynosił tyle co na stacjonarnym PC (czyli jakieś 60-70)
    -Technik wyszedł uznając że wszystko jest OK i że jestem winien 50zł za wizytę
    -Zaprosiłem kolegę z laptopem, u niego taki sam odczyt jak na moich 2 komputerach
    -Testowaliśmy łącze pobierając torrenty/ftp etc i prędkość ściągania nie przekroczyła 9mb/s (z moich wyliczeń wynika że powinna sięgać 15mb/s przy łączu 120)

Pytania:
    1.Czy jest możliwość że technik miał "przekręconego" w jakiś sposób laptopa?
    2.Co po mojej stronie może być nie tak?
    3.Czy ktoś miał(słyszał) o podobnym problemie?
    4.Inny rzetelny sposób testowania łącza?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 11655437
    radius75
    Poziom 21  
    Ocena: 18
    Cytat:
    Uznał że wina leży po mojej stronie (najprawdopodobniej konfiguracji sprzętu bo karta jest 1-gigabitowa)

"karta jest" czy może stwierdził raczej że "powinna być"?
    Posiadasz kartę sieciową 100 czy 1000Mb/s?
  • REKLAMA
  • #3 11655467
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    Jak wyżej dla pewniości podaj model płyty głównej lub sieciówki jak nie jest integra.
  • #4 11655891
    disunio
    Poziom 9  

takie dane wystarczą? czy muszę sprawdzić dokładnie płytę?
  • #5 11655915
    radius75
    Poziom 21  
    A wejdź w Menadżer Zadań Windows (ctrl+alt+del) zakładka Sieć.

Wygląda że masz jednak kartę 1Gb.
  • #6 11655933
    karolark
    Poziom 42  
    Ocena: 2490
    A czy ten atheros nie jest kartą wifi ?
  • REKLAMA
  • #7 11655995
    radius75
    Poziom 21  
    @U.P.
    wygląda że sieciówka - "połączenie lokalne"

Czy testowałeś tą kartą przesyłanie plików we własnej sieci?
    Jakie transfery osiąga max.
    Jeśli masz możliwość przesyłać pomiędzy kompami które mają karty 1Gb.

EDIT
    Sprawdź tak jak na screenie:
    Konfiguruj>Zakładka zaawansowane>szybkość duplex

Co masz ustawione? Może tam ustawiając full duplex można podkręcić prędkości
    Ważne też są porządne kable ethernetowe. Spec mierzył na twoich kablach?

Czy masz router? Spec dokonywał pomiaru przez Twój router czy inaczej? Może router nie jest 1Gb/s (tak strzelam)
  • #8 11656258
    VooVoo
    Poziom 34  
    Ocena: 266
    disunio napisał:
    [ciach]
    Pytania:
    1.Czy jest możliwość że technik miał "przekręconego" w jakiś sposób laptopa?
    2.Co po mojej stronie może być nie tak?
    3.Czy ktoś miał(słyszał) o podobnym problemie?
    4.Inny rzetelny sposób testowania łącza?

Z góry dziękuję za pomoc. Pozdrawiam

Ad 1. nie
    Ad 2. np: zabagniony system operacyjny, tony programów pracujących w tle (np: aktualizacje) itp.
    Ad 3. .......
    Ad.4 ftp://ftp.atman.pl/ + stoper.
  • #9 11656513
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #10 11656930
    disunio
    Poziom 9  
    @radius75
    W zakładce sieć 1gb/s

@karolark
    nie mam karty wifi w stacjonarnym kompie, to na bank zwykła sieciówka

@radius75

Mierzył kabelkiem przez mój router

Niestety nie mogę znaleźć czegoś takiego jak szybkość duplex, może przez to że mam w.XP?
    Tu jest screen z "zaawansowane"

Co do testowania przesyłania w sieci, zrobię to jutro jak kumpel przyjdzie ze swoim sprzętem
  • #11 11657171
    radius75
    Poziom 21  
    Spróbuj może pobrać i zainstalować najnowsze sterowniki do tej karty ze strony producenta. To karta zintegrowana z płytą główną? To na stronie producenta płyty stery dla Lan/Ehternet. Może do chipsetu też warto zaktualizować.

Ważne żeby kumpel miał też kartę 1Gb, rozumiem ze router ma porty 1Gb (jaki
    model?)

BTW.
    Tez mam xp i opcje zmiany duplexu w karcie zintegrowanej są.
  • #12 11657397
    disunio
    Poziom 9  
    wszystkie 3 komputery (mój laptop,stacjonarka i laptop kumpla) mają kartę sieciową 1gb, na lapku mam w7 więc tam sterowniki są na bank najnowsze. Router jest od UPC (Thomson TWG870UG) i przez niego podpinał się technik na którego laptopie speedtest wychodził 100-110~Mb/s

EDIT:

Problem rozwiązany !
    Przyczyną okazał się kabelek łączący modem z kartą.

Technik nie sprawdził kabla i nie wymienił kabla, tylko podpiął się swoim i wlepił mi kwitek. Myślę że mam dość solidną podstawę do złożenia zażalenia na tego Pana i odwołanie się od bonusowej opłaty.

EDIT2:

Jednak problemem okazało się wejście w routerze (tym Thomsona) ! W momencie kiedy podpinam ten sam kabel pod inne wejście, śmiga prawidłowo.

EDIT3:

Wahania prędkości przy podpięciu czegokolwiek w inny sposób pod router zbijają mnie tak z tropu że nie ogarniam co się dzieję, więc w ramach podsumowanie obstawiam jednak router. W poniedziałek zgłoszę reklamację ponownie.
  • #13 11658444
    hermes-80
    Poziom 43  
    Ocena: 741
    Pokaż menadżer urządzeń (model karty sieciowej) z wersją sterownika do tej karty, wersja systemu operacyjnego.
  • #14 11662769
    disunio
    Poziom 9  
    @Hermes-80

Windows XP Home edition sp3

Edit:

Sytuacja ze speedtestami teraz jest ciut dziwna:
    -Laptop (speedtest upc: 110Mb/s~ speedtest.net (serv w Łodzi): 110Mb/s)
    -Stacjonarka (speedtest upc 60Mb/s speedtest.net (Łódź): 100+Mb/s)

Po przepięciu kabli do innego wejścia w routerze na stacjonarce prędkość spada do np 30Mb/s
  • #16 11662984
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Pytanie podstawowe, czy technik podłaczył sie własnym kablem czy do Twojego. Bo jeśli swoim, to juz znasz odpowiedz.
  • #17 11663364
    disunio
    Poziom 9  
    @Hermes-80
    Jeśli chodzi o nieznane urządzenie to:

@karolas123
    Podłączył się swoim kablem ale kabel nie ma znaczenia (jedynie zmiana wtyczki do której wpinam go w routerze coś zmienia)
  • #18 11663393
    karolas123
    Poziom 20  
    Ocena: 105
    Oczywiśce ze kabel ma znaczenie. I tym zajołbym sie na początku, porzadny kabel z ekranem i parami z linki, z wtyczkami ekranowanymi to podstawa, żeby działać coś wiecej.
  • #19 11663415
    disunio
    Poziom 9  
    @karolas123

Jak wspominałem wyżej, zmieniałem kable.
    Dodam że podpinałem do lapka na tych samych kablach na których zachowuje się prawidłowo.

@Hermes-80
    Dziękuję za podrzucenie nowszych sterów, jednak aktualizacja nie przyniosła efektu.
    Odpaliłem też kompa na windowsie7 gdzie aktualizują się one automatycznie, wyniki pomiarów takie same (60Mb/s~)

W ramach dodatkowych "fizycznych" testów, znajomy wpadnie do mnie dziś z inną sieciówką i swoim modemem (ma tego samego dostawce i modem)

Edit: testy jednak jutro

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z prędkością internetu po zmianie umowy z UPC na 120 Mb/s, gdzie testy wykazywały jedynie 60-70 Mb/s. Po interwencji technika, który uznał, że problem leży po stronie użytkownika, przeprowadzono różne testy na kilku komputerach, które również wykazały niskie prędkości. Użytkownik podłączył różne urządzenia, w tym laptopa i stacjonarny komputer, wszystkie z kartami sieciowymi 1 Gb/s. Ostatecznie problem okazał się związany z kablem łączącym modem z kartą oraz z portem w routerze Thomson TWG870UG, co potwierdziło, że zmiana portu poprawiła prędkość. Użytkownik planuje złożyć reklamację na technika.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA