logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Instalator Linux nie startuje na płycie AsRock - konfiguracja napędów Master

molas3000 06 Lut 2005 21:12 1190 9
REKLAMA
  • #1 1204719
    molas3000
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    Nawiazując do mojego porzedniego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic232475.html
    Chciałbym wyjaśnić:

dysk i CD rom są na oddzielnych taśmach. Każdy z tych napędów ustawiony jest na Master (innaczej się nie da bo mam płytę AsRock i gdy CD Rom ustawiony jest na Slave to wybija że nie może dalej iść i staje można pominąć ale mi też się wydaje że to jest chyba najlepsza konfiguracja dla dwóch napędów).

A co do komendy noappi czy jakoś tak jeszcze nie sprawdzałem ale z komendą expert też nie daje efektu.

Jakieś porady???
  • REKLAMA
  • #2 1205014
    godunow
    Poziom 15  
    molas3000 napisał:
    Nawiazując do mojego porzedniego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic232475.html
    Chciałbym wyjaśnić:

dysk i CD rom są na oddzielnych taśmach. Każdy z tych napędów ustawiony jest na Master (innaczej się nie da bo mam płytę AsRock i gdy CD Rom ustawiony jest na Slave to wybija że nie może dalej iść i staje można pominąć ale mi też się wydaje że to jest chyba najlepsza konfiguracja dla dwóch napędów).

A co do komendy noappi czy jakoś tak jeszcze nie sprawdzałem ale z komendą expert też nie daje efektu.

Jakieś porady???

Czyli co bootujesz sie Cd Romu i klapa ??
    Może Cd-Rom dozywa juz swoich dni.. ??
    U mnie jak DVd siadał to podobne były objawy !

Spróbój dać inny naped cd -rom co ci pokaze..

Pozdro
  • #3 1211316
    molas3000
    Poziom 12  
    CD-k jest na 100% dobry płyty sa sprawne (nie porysowane, czyste żadnych plamek). Włącza się Boot wyświetla się menu mogę wybierać opcje ale gdy wykrywa "dyski" wszystkie to są niby jakieś błedy przerwania.

?????????

Dziwaczne (winda XP działa już ponad pół roku i ani razu się nie wykszaczyła <= wniosek sprzęt jest w 100% sprawny)

Może jeszcze jakieś sugestie??? Z góry dziękuję.
  • REKLAMA
  • #4 1212217
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    hehs.. instalujesz linucha na tym samym dysku co windows.. ? i jaki to linux i skad masz[ze strony czy p2p?
  • REKLAMA
  • #5 1214505
    molas3000
    Poziom 12  
    Tak Linuxa chcem zainstalować na tym samym dysku co Winde (ale inna partycja).
    Na starym kompie działało.

Wersje linuxa są przeróżne i z P2P jak i oficjalne.
  • REKLAMA
  • #6 1215083
    krzkomar
    Poziom 25  
    Ocena: 25
    Miałem kiedyś podobny problem ale w serwerze compaq. Serwer był nowy CDROM też, a nie chciał się z niego system zainstalować i krzyczał błędy - problem byłprzy instalacji RH, debiana udało mi się zainstalować z tego napędu. Pomogła podmiana napędu na czas instalacji, potem było już z oryginalnym napędem wszystko OK. Napęd był sprawny, komputer też - to poprostu się gryzło z instalką. Moja rada to spróbuj z napędem innej firmy.
  • #7 1215091
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    Witam,

Znam proiblem. Jeśli płyta to AsRock K7S8X, to rozwiązanie jest proste. Uruchamia się instalatora boot: expert noapic (o ile dobrze kojarzę, tzn. expert raczej tak, noapic na pewno). Dalej będzie trzeba wyłączć obsługę ACPI
  • #8 1215114
    molas3000
    Poziom 12  
    tak to właśnie ta płyta już próbuję.
  • #9 1215163
    Mihó
    Poziom 27  
    Ocena: 204
    mi się udało właśnie na niej zainstalować Mandrake'a 9.2, który miał kłopoty. Niestety, dalej go nie uruchomiłem, bo nie wiedziałem, jak ACPI wyłączyć (a trzeba chyba w LILO podczas instalacji)
  • #10 1217317
    molas3000
    Poziom 12  
    Sprawdziłem czy noapic działa i daje rezultaty ale nie wiem czy dalej pójdzie bo jeszcze nie instalowałem do końca ale instalator się włącza.
    teraz muszę wydziergac trochę wolnego miejsca na dysku.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy instalacji systemu Linux na płycie głównej AsRock, gdzie dysk twardy i napęd CD-ROM są podłączone na oddzielnych taśmach, oba ustawione jako Master. Użytkownik napotyka błędy przerwań podczas wykrywania dysków w instalatorze, mimo że sprzęt działa poprawnie pod Windows XP. Dyskusja sugeruje, że problem może wynikać z konfliktów sprzętowych lub specyficznych ustawień płyty AsRock K7S8X. Zalecane jest uruchomienie instalatora z parametrami boot: expert noapic oraz wyłączenie obsługi ACPI, co pomogło innym użytkownikom. Wskazano również, że czasowa podmiana napędu CD-ROM na inny model może rozwiązać problem z instalacją. Użytkownik potwierdził, że parametr noapic umożliwia uruchomienie instalatora, choć instalacja nie została jeszcze zakończona.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA