logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Autronic Al-700 - Przestał odpalać na gazie i na benzynie

marco177 17 Gru 2012 20:21 1824 3
REKLAMA
  • #1 11665360
    marco177
    Poziom 20  
    Ocena: 74
    Witam!
    Problem dotyczy vectry b 2.0 16V `97r.
    Może zacznę od początku opisując co prawdopodobnie miało wpływ na usterkę.
    Pewnego dnia zauważyłem ubytek benzyny na jeździe na gazie. Już doszedłem do tego, że wtedy tak naprawdę silnik pracował na benzynie, gdy przełącznik wskazywał pozycję GAZ. Po przyjechaniu do gazownika, auto działało jakby nigdy nic na LPG. Gazownik powiedział, że to może być wina sterownika LPG, dlatego, że to się pojawia okresowo...
    Przyjechałem do domu i wyjąłem płytkę od sterownika aby obejrzeć czy nie ma jakichś zimnych lutów, itp. Płytka jednak wygląda jak nowa. Po podłączeniu do złącza płytki sterownika, auto nie odpala ani na gazie ani na benzynie. Na włączonym zapłonie świeci się tylko zielona dioda w płytce sterownika(nie w przełączniku).
    Mam zwykłą śrubę zamiast silniczka krokowego. Założony jest emulator KORGAZ Emu 4.1. Próbowałem już różnych sposobów odpalenia na benzynie i gazie, np. zmostkowanie styków 87 i 30 w przekaźniku.
    Nie mam już pomysłów. Nie mam nawet jak zaprowadzić auto do gazownika.
    Proszę o jakieś wskazówki, jak odpalić awaryjnie na PB czy też na LPG.

Może jest ktoś z Warszawy, kto mógłby przyjechać i mi pomóc na miejscu? Auto cały czas stoi na parkingu.
  • REKLAMA
  • #2 11665466
    rekordgsm
    Poziom 31  
    Ocena: 112
    Podaj dzielnicę, może jakiś sąsiad siedzi na elektordzie :), jak włączasz zapłon słuchać elektrozawór?, ewentualnie daj na chwilę zasilanie z akumulatora i sprawdź.
  • REKLAMA
  • #3 11665540
    marco177
    Poziom 20  
    Dzielnica Praga Południe. Chodzi Ci o ten na reduktorze? Cyknięcie słychać. Bezpośrednio z aku podłączyć + i -? Czy wystarczy sam +? Podejrzewam, że sterownik nie chce podać odpowiedniego napięcia do tegoż elektrozaworu. Napięcie na wtykach, gdy centralka miga wynosi ~4V, ale nie mogę sprawdzić jakie jest napięcie gdy dioda świeci ciągłym światłem ponieważ po 3 sekundach dioda przechodzi w tryb "migający".
  • #4 11673780
    marco177
    Poziom 20  
    Udało się odpalić. Sam się dziwie jak to mogło nastąpić. Może to się komuś przyda. Zrobiłem tak:
    przy odpalaniu szybko naciskałem pedał gazu, powoli zaczął załapywać, aż w końcu załapał :D

Nie wiem co było przyczyną.

Temat zamykam.
REKLAMA