logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

T25 Władymirec - Jak krok po kroku naprawić blokade kół

lelek125 23 Gru 2012 14:37 30933 11
REKLAMA
  • #1 11687960
    lelek125
    Poziom 9  
    Ocena: 25
    Kupiłem nie dawno t25, ale w trakcie użytkowania okazało się ze blokada wyskakiwała a teraz wcale nie reaguje kiedy ją wciskam, ma ktoś może jakiś schemat jak to rozebrać i krok po kroku co rozkręcić żeby się dobrać do niej i naprawić to co trzeba, dodam że pod podłoga wszystko działa, tylko coś ewidentnie w środku skrzyni. Nigdy nie rozbierałem czegos takiego i nie wiem co po puścic a co odkręcić żeby to sprawnie wyszło. Prosze o pomoc, jakby coś to schematy na e-mail dida_61(_at_)wp.pl
  • REKLAMA
  • #2 11688110
    12pawel
    Poziom 34  
    Ocena: 697
    Jeśli dźwignia podnosi czpień ze skrzyni, to teraz zostaje tylko dostanie się do skrzyni. Zdejmujesz podłogę w kabinie, "wajchy" zmiany biegów itp, wszystko po kolei co przeszkadza. Zdejmujesz pokrywę skrzyni i masz już wszystko na wierzchu. Sprawdzisz co jest nie tak ewentualnie wrzucisz zdjęcia to popatrzymy.
  • REKLAMA
  • #3 11688318
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Ocena: 161
    Tylko że w samej skrzyni to jest tylko połączone to cięgło (wystające z pokrywy skrzyni) z widełkami które przesuwają tuleję blokady. A same widełki są już w tulei(obudowie) łożyska kosza satelit. Możliwe że wypadły z tych widełek takie sworznie które przytrzymują tą tulejkę od blokady. A żeby tam się dostać to trzeba zdjąć zwolnicę z pochwą.
    Najpierw odkręć podłogę. Wykręć z pokrywy skrzyni cały ten mechanizm blokady. Jeśli Ci wpadnie te wystające cięgło do środka to znaczy że wysunął się bolczyk i nie jest połączone z widełkami(dalej to pokrywa do ściągnięcia i szukanie cięgła i sprężyny) A jeśli będzie się trzymało to coś jest z samymi widełkami. Więc zwolnica z pochwą do ściągnięcia.
  • #4 11688564
    lelek125
    Poziom 9  
    A żeby ściągnąć zwojnice to co trzeba zrobić? bo samo odkręcenie śrub nie wystarczy, na pewno hamulec będę musiał popuścić, a cała zwojnica razem ze satelita i oska sie wysuwa???
  • #5 11688637
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Żeby ściągnąć zwolnicę z pochwą to trzeba rozdzielić hamulce(wykręcasz kołki i trzeba wycofać ten wałek z mechanizmu hamulca) . Bo tak w ogóle trzeba ściągnąć prawą pochwę bo blokada jest z prawej strony. Później odkręcasz kabinę od podpory na pochwie. Podnieś ją z 10 cm nad tą podporę. Odkręć pochwę od bloku skrzyni i wyciągnij do siebie. Wyjdzie tylko półoś( no i jeśli spadła z widełek to ta tuleja blokady) Do ściągania weź pomocnika albo jakiś wózek bo trochę to waży.
  • #6 11837267
    lelek125
    Poziom 9  
    Rozebrałem Iwana i okazuje się ze blokada jest dobra, ale padła ta rzecz na zdjęciu, wiecie jaka to ma nazwę, bo nie mogę nigdzie znaleźć na allegro tej części żeby kupić. Na rosyjskiej stronie pisze ze jest to blokada dyferencjału mechanizmu różnicowego, ale pod tym hasłem nic mi nie wyświetla

Dodano po 11 [minuty]:

T25 Władymirec - Jak krok po kroku naprawić blokade kół

Moderowany przez robokop:

Leniu!!! koło blokady

• REKLAMA
  • #7 11840349
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Wpisz w wyszukiwarkę symbol tego koła zębatego blokady i będziesz miał oferty sklepów.
    A oto symbol:
    A25.37.283
  • REKLAMA
  • #8 11841232
    lelek125
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedz, ścigałem dziś wieko skrzyni i to kolo zębate wygląda u mnie tak jak na zdjęciu poniżej, u mnie nie ma śrub które łącza kolo zębate z korpusem, czy moglibyście potwierdzić moje przypuszczenia ze tam maja być śruby i to wszystko powinno być skręcone w całość? i wtedy będzie blokada działać poprawnie? dodam że teraz jak kręce tym trybem to on się kreci w korpusie-a z tego co mi się wydaje to powinien razem z nim.T25 Władymirec - Jak krok po kroku naprawić blokade kół
  • Pomocny post
    #9 11841289
    *SSaPeRR*
    Poziom 17  
    Tak, to koło zębate blokady powinno być przykręcone do dyferu.
    I jeśli reszta jest w porządku to musi być blokada.
    Tak ogólnie pierwszy raz dowiaduje się o takim przypadku że koło blokady odkręciło się od dyferencjału. A śruby znalazłeś w bloku skrzyni? Jakby ich nie było to znaczy że Sasza z Wanią nie przykręcili... :)
  • #10 11841538
    lelek125
    Poziom 9  
    Wygląda na to że zapomnieli przykręcić, bo zaglądałem za nimi ale nie widziałem, nawet kawałka :) Dziękuję ślicznie że zainteresowałeś się moim postem i udzieliłeś mi pomocnych rad. Myślę że w przyszłym tygodniu skręcę wszystko do kupy, to napisze czy działa blokada. Jeszcze raz dziękuje
  • #11 11847813
    lelek125
    Poziom 9  
    Wczoraj rozkręciłem Iwana i w oleju na dnie skrzyni znalazłem resztki śrub i zabezpieczeń czyli jednak Sasza i Wania nie zapomnieli, a do tego wodzik ułamany, widać poprzedniemu właścicielowi się złamał i wpadł do środka, a ten tylko założył nowy, porażka. Pewnie jutro kupię części i zacznę składac go pomału.
  • #12 11900738
    lelek125
    Poziom 9  
    Władek śmiga już jak cholera, dzięki za okazałe zainteresowanie i pomoc, Po skręcenie tego tryba z dyfrem wszystko działa należycie. Pozdrawiam i Dziękuje wszystkim za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zakupił traktor T25 Władymirec, w którym wystąpił problem z blokadą kół, która przestała działać. W odpowiedziach użytkownicy sugerują krok po kroku, jak rozebrać skrzynię biegów, aby zdiagnozować i naprawić usterkę. Proces obejmuje demontaż podłogi kabiny, odkręcenie mechanizmu blokady oraz zdjęcie zwolnicy. Po rozebraniu okazało się, że problemem jest odkręcone koło zębate blokady dyferencjału, które powinno być przykręcone do korpusu. Użytkownik znalazł resztki śrub w oleju, co sugeruje, że wcześniejszy właściciel mógł zignorować ich montaż. Po naprawie blokada działa prawidłowo.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA