logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdemontować zwijacz w odkurzaczu Zelmer Odyssey?

janusz34 23 Gru 2012 22:15 38703 4
REKLAMA
  • #1 11689947
    janusz34
    Poziom 10  
    Ocena: 11
    Nie wiem jak zdemontować zwijacz w celu naprawy uszkodzonego połączenia kabel-styki.Wiem że podobny temat był już założony ale opis naprawy jest bardzo niezrozumiały i straciłem mnóstwo czasu a stoje w miejscu.Nie wiem jak rozebrac ten zwijacz.Bardzo proszę o pomoc.. ps. dodatkowo przy próbach demontażu zwijaka wyrwał się brązowy przewód i nie wiem gdzie go przylutowac teraz.
  • REKLAMA
  • #2 11690214
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1168
    Jak zdemontować zwijacz w odkurzaczu Zelmer Odyssey?

Będę posługiwał się dla ułatwienia numerkami części.
    Po rozwinięciu całego przewodu wyciągasz ze zwijacza labirynt (11), po rozwinięciu przewodu widać, że trzyma sie on na solidnych zatrzaskach i będziesz musiał użyć troche siły.. z umiarem rzecz jasna. Tak naprawisz uszkodzony przewód.
    Teraz musisz wyjąć obsadę (12), rozszerzasz plastik wokół metalowego trzpienia widocznego na zewnątrz zwijacza. Jest to zatrzask po którego zwolnieniu, wypchniesz do góry obsadę, w celu przylutowanie oderwanego przez Ciebie w walce jednego z przewodów lub kupisz całą obsadę (259.5030) za ok. 10zł.

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 11690340
    janusz34
    Poziom 10  
    Dzięki "Dzi_dziuś".Wszystko już wymontowałem po Twojej poradzie;-) Teraz mam pytanie- te dwa kabelki jeden czerwony i drugi brązowy mają być przylutowane do tej szpuli bo okazuje się,że oderwałem oba i teraz gdzie mam je przylutować? Na tej szpuli są dwa pierścienie i wydaje mi sie że brązowy na pierścień na zewnątrz a czerwony wewnątrz,ale proszę o radę czy dobrze myślę,z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #4 11691969
    dzi_dziuś
    Specjalista AGD
    Ocena: 1168
    Bez znaczenia, który przewód do, którego pierścienia. Ważne żeby jeden był do jednego, a drugi do drugiego i nic nie haczyło :).
    pzdr
  • #5 11709443
    janusz34
    Poziom 10  
    Odkurzacz naprawiony.Nie taki diabeł straszny...
REKLAMA