logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer Pentium 3 nie widzi dysku WD 40GB jako Master, tylko jako Slave

guripirat 09 Lut 2005 18:45 1859 13
REKLAMA
  • #1 1213532
    guripirat
    Poziom 11  
    Mam kompa:
    Pentium 3 - 450mhz
    Ati Radeon 128mb
    160mb ramu
    Chciałem w komputerze wymienić dysk z Samsunga 20gb na Western Digital 40gb i wystąpił problem. Problem polega na tym, że nie widzi dysku pod Master. Widzi go natomiast na Slave. Nie widzi na masterze również wtedy gdy jest podłączony tylko dysk pod Primary Master. Próbowałem też cabel select i też nic. Proszę o pomoc. Może ktoś już tak miał. Bios go po prostu nie widzi...
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 1213610
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    ja tez posiadam 40GB WD i nie narzekam [troszke głosny]Ps. jak widzi go na slave czy ma te 40 GB ? pozatym co to za problem jezeli jeden dysk zastepujesz drugim . Windows tez pojdzie ze slave .... [chyba ze ten drugi zostaje ]
  • #4 1213780
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    :arrow: guripirat
    Czemu nie podales jaka masz plyte glowna, przeciez to o nia wlasnie tutaj chodzi.Za to podales jaki masz procesor, ram i grafike co jest zupelnie nieistotne.Masz w biosie ustawione wykrywanie dyskow na auto?
    Jezeli winny jest bios to Bios Patcher powinien go zalatwic ;-)
    O ile oczywiscie masz bios award'a
  • #5 1213820
    Telex
    Poziom 28  
    Ocena: 99
    A zworeczna z limitem do 32GB lub Upgrade BIOSU o ile jest nowy, który obsługuje dyski pow. 32GB
  • #6 1213933
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Ej panowie przecie guripirat napisał że widzi dysk pod slavem a nie widzi go pod masterem. Moim zdaniem w biosie czeba ustawić opcje z taśmy IDE tam gdzie masz podłączoną taśme ustawić na "AUTO" i problem powinien sie rozwiazać.
  • #7 1213973
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10422
    :arrow: arturbor
    Dlatego w poprzednim poscie zapytalem czy ma ustawione na auto ;-)
  • REKLAMA
  • #8 1214096
    arturbor.
    Poziom 22  
    Ocena: 11
    Sorki musiałem to przeoczyć przepraszam nie widziałem tego jesli tak wczesniej napisałeś to masz racje to jest chyba napewno problemem. Jeszcze raz sory.
  • #9 1215077
    papieju
    Poziom 15  
    Ocena: 15
    wyjmij zworke calkiem, wd maja tak, ze bez zworki zawsze sa wykrywane jako master, a ze zworka roznie bywa, chyba ze jest w cs. sprawdzone na kilkudziesieci wd, i to od 40 do 160gb :). wd bez zworki, drugo dysk lub naped ustawiony jako slave i bedzie gralo. a, jak sie zworke na wd ustawi jako slave jest ok, tylko z ustawieniem master sa jajca
  • #10 1215626
    ed-ek
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Na pewno na dysku masz zworkę ustawioną na slave.Popatrz na obudowę dysku jak przestawia się na master i przestaw.W biosie oczywiście Auto.Jak na obudowie nie ma narysowanych zworek,wpisz typ dysku w google i znajdziesz.
  • REKLAMA
  • #11 1216470
    guripirat
    Poziom 11  
    Komp wykrywa dysk na slave i ma on 40gb więc chyba nie chodzi o obsługę dysków 32gb, a jeśli tak, to jak się ją włącza - krok po kroku? W biosie znajdywanie dysków jest na auto. Płyta główna jest na chipsecie Via z Award'em - PT-6VBP. Nie wykrywa go pod masterem bez względu na to czy jest coś podpięte poza nim czy nie. guripirat

Dodano po 4 [minuty]:

Próbowałem na innym kompie i dysk widzi na master spokojnie więc raczej wina płyty. Dysk to konkretnie WD400. Samsung 20gb nie może zostać na slave, bo go sprzedaję - chciałem wymienić go na 40-tke.
  • #13 1223878
    guripirat
    Poziom 11  
    Do tej płyty chyba ciężko znaleźć nowy bios. Ciężko jest nawet znaleźć jakie kolwiek o niej informacje... Pozostaje więc chyba pozostanie przy 20-tce... Dzięki za chęci.
  • Pomocny post
    #14 1224326
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    guripirat napisał:

Samsung 20gb nie może zostać na slave, bo go sprzedaję - chciałem wymienić go na 40-tke.

jak bedziesz miał jeden dysk to przeciez mozesz go zostawic na slave . tak jak wczesniej mowiłem windows pojdzie ze slave bo dysk bedzie tylko jeden .. wiec nie widze sensu ciagniecia tego postu w nieskonczonosc

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z procesorem Pentium 3 i płytą główną na chipsecie Via (model PT-6VBP z BIOS-em Award) nie wykrywa dysku Western Digital 40GB (WD400) jako Primary Master, natomiast dysk jest widoczny jako Slave. Problem nie wynika z ustawień BIOS-u, które są na auto, ani z konfiguracji kabli (próbowano także trybu cable select). Dysk działa poprawnie jako Master na innym komputerze, co wskazuje na ograniczenia płyty głównej lub BIOS-u. Możliwe przyczyny to limit obsługi dysków powyżej 32GB lub brak aktualizacji BIOS-u obsługującej większe dyski. Zalecane jest sprawdzenie i ewentualna aktualizacja BIOS-u, jednak dla tej płyty trudno znaleźć nowszą wersję. Dodatkowo, dyski WD często wykrywają się jako Master po usunięciu zworki, co może pomóc w konfiguracji. W przypadku braku możliwości aktualizacji BIOS-u, rozwiązaniem może być pozostanie przy mniejszym dysku lub używanie dysku jako Slave, co nie powinno wpływać na działanie systemu operacyjnego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA