logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udowodnić zanik internetu od UPC i zerwać umowę?

qw34rt 06 Sty 2013 03:04 21189 10
REKLAMA
  • #1 11748178
    qw34rt
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Witam.
    Moj problem jest taki, ze bardzo czesto zanika mi polaczenie z siecia. Jest tak wylacznie w przypadku z interenetem od UPC. Problem zglaszalem 2razy i za 1razem wymieniono router, a za 2 przyszedl gosciu na 10minut zobaczyl, ze u niego net dziala (u mnie nie) i powiedzial "Pana problem" po czym zaczal sie pakowac do wyjscia. Nie chcial mi wydac zadnego oswiadczenia o naprawie, badz jej braku po czym wyszedl. Jego podejscie oczywiscie zglosilem w biurze UPC i tam zaczeli spradzac moje polaczenie i... oczywiscie u nich wszystko ok... Polecil pobawic sie z kanalami na routerze i tyle. Net jak zanikal tak i zanika nadal przez co zostalem zmuszony wziasc dodatkowo bylejaki net osiedlowy... W tej chwili place za net 1mb (dziala bez zarzutu) i za teoretyczny 25mb z UPC ktorego praktycznie ostatnio nie ma...

Panowie blagam pomozcie mi udowodnic fakt znikania internetu by moc zerwac umowe z winy dostawcy i zapomniec o nich raz na zawsze... W ostatecznosci zmusic ich do naprawy tego pseudo neta...

Jest jakis program do tego?
    Moze jakis prosty skrypt? (potrafie pisac tylko proste)
    Chodzi o to abym mial logi na ktorych jest wszystko czarne na bialym.

Panowie licze na Was, bo w przeciwnym razie czeka mnie placenie za nic... toz to jawna kradziez...

Z gory serdecznie wszystkim Wam dziekuje i pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11748230
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    A sprawdzałeś poprawność działania internetu na innym komputerze? Być może rzeczywiście wszystko jest ok tylko Twój komputer ma coś na mieszane. Zanim zaczniesz się na dobre kłócić z UPC najpierw sprawdź wszystko po swojej stronie. Ciężko jest takim firmą coś udowodnić. Skoro facet mówił., że u niego net jest więc może jest
  • REKLAMA
  • #3 11748235
    qw34rt
    Poziom 9  
    Wiesz problem w tym ze mam domu 2 kompy ba czesto przychodza koledzy ze swoimi i ten problem u wiekszosci sie pojawia... Stary komp stacjonarny mial stara uzywana karte sieciowa z wifi, wiec ja wymienilem na sieciowke wifi pod usb i bez zmian. Laptop probowalem podlaczyc kablem, zeby wykluczyc zaklocenia wifi i pod kablem jest to samo.
    Podejrzewam, ze problem mozna usunac jakas zaawansowana konfiguracja, ale problem w tym, ze oni mnie zlewaja zabraniajac jednoczesnie konfiguracji routera poza zmiana hasla i nazwy sieci (tak jest w umowie, ze jak zaczne tam lapki pchac to oni juz totalnie zlewaja czy ten router bedzie w jakim kolwiek stopniu dzialal)...
    Poza tym ja z sieci nigdy dobry nie bylem, wiec nawet za ich zgoda bym zapewne tego nie naprawil.

Normalnie rece opadaja, ze trzeba placic za cos z czego nie da sie korzystac i byc tak bezradnym...
  • REKLAMA
  • #4 11748238
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    To rzeczywiście jesteś w patowej sytuacji. Kurcze jedynie co Ci chyba zostaje to walczyć z UPC. Wiesz może jak przedstawiciele regionalni Cię zalewają to może trzeba zainterweniować w centrali. Jak dostaną z góry baty to może pochylą się nad twoim problemem.
  • REKLAMA
  • #5 11748961
    qw34rt
    Poziom 9  
    Szczerze watpie, ale sprobuje moze faktycznie to cos pomoze. Dziekuje za podpowiedz.
  • Pomocny post
    #6 11749146
    bogiebog
    Poziom 43  
    Ocena: 1528
    qw34rt napisał:
    Jest jakis program do tego?
    Moze jakis prosty skrypt? (potrafie pisac tylko proste)

Ja używam programu ping.exe

robię dwa pingi

ping -t IP_TWOJEGO_ROUTERa
    ping -t 8.8.8.8

potem sprawdzam gdzie są straty jak net pada, zawsze ping do ROUTERA jest OK, pada ping do 8.8.8.8 czyli problemy z siecią dostawcy, daję dostawcy loga z obu pingów aby pokazać że to nie problem z moją siecią.
  • #7 11749260
    qw34rt
    Poziom 9  
    To na pewno program? Bo google wywala mi linki na fora z tematami ''ping'' a samego programu nie znalazlem. Byl jakis ''SI ping'' ale nie wiem czy to tez bedzie dobre.
  • Pomocny post
    #8 11749656
    bogiebog
    Poziom 43  
    ping jest wbudowany w windowsa - start/uruchom: CMD.exe, wpisz

ping -t 8.8.8.8
  • #9 11749746
    qw34rt
    Poziom 9  
    Dziekuje. Z tego co widze Twoje polecenie zapetla standardowe polecenie ping tak?
    I chyba mozna by napisac do tego prosty skrypt przekierowujacy wyniki pingu do pliku txt?
    Jesli sie mysle prosze jeszcze, aby mnie ktos poprawil.
  • Pomocny post
    #10 11749839
    bogiebog
    Poziom 43  
    qw34rt napisał:
    I chyba mozna by napisac do tego prosty skrypt przekierowujacy wyniki pingu do pliku txt?

No jak tak robię, do każdego pingu dodaje jeszcze date/godzinę i do pliku.
    Cały skrypt startuję z 'windows task scheduler' przy uruchamianiu komputera.
  • #11 11749905
    qw34rt
    Poziom 9  
    Rozumiem. Nie umiem przekazac daty i godziny w skrypcie (nie znam komendy), ale z tym to juz sobie poradze:)
    Wiedzialem, ze tu mi ktos pomoze szybko, latwo i przyjemnie.
    Dziekuje wszystkim za pomoc, a w szczegolnosci podziekowania dla "bogiebog".

DZIEKUJE I POZDRAWIAM :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problemy z zanikającym połączeniem internetowym od dostawcy UPC, które występują na różnych urządzeniach w jego domu. Po zgłoszeniach do UPC, wymieniono router, jednak problem nie został rozwiązany. Użytkownik poszukuje sposobów na udowodnienie problemów z internetem, aby móc zerwać umowę z dostawcą. Inni uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie działania internetu na różnych komputerach oraz użycie narzędzia ping do monitorowania stabilności połączenia. Użytkownik dowiaduje się, jak skonfigurować ping w systemie Windows, aby rejestrować straty pakietów i udokumentować problemy z siecią dostawcy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA