logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mały problem z regulacją głośności w Trilux TAP 2105 T1

duuzy 10 Lut 2005 11:23 1245 3
REKLAMA
  • #1 1215363
    duuzy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Mam mały problem z regulacją głośności w Trilux TAP 2105 T1.
    Przy zmniejszaniu głośności mniej więcej przy 10% skali głos całkowicie
    zanika.
    Można oczywiście z tym żyć, bo zwykle słucha się głośniej, ale kiedy w nocy chcę sobie cichutko oglądać TV (małe dziecko :-) ) to niestety pozostają tylko słuchawki.

Czy jest jakiś prosty sposób, aby regulacja działała płynnie do 0 ?

Pozdrawiam,
  • REKLAMA
  • #2 1215769
    rtvszajda
    Poziom 27  
    Ocena: 12
    Witam. Czy przy odbiorze na słuchawki i zmniejszanej sile głosu to zjawisko również występuje?`
  • REKLAMA
  • #3 1215869
    Kapusta
    Poziom 17  
    Ocena: 16
    Raz coś takiego poprawiałem. Na schemacie znajdziesz tranzystor (a może dwa, jeśli to stereo), które robią MUTE przy małym napięciu regulacji głośności (żeby zablokować szumy). Efekt jest taki, że do czwartej czy piątej pałki na ekranie cisza, a potem nagle wskakuje głos. Trzeba ten tranzystor (tranzystory) wylutować i po problemie. Szumy nie są jakieś szczególnie uciążliwe, a regulacja zaczyna się od zera. Oczywiście regulacja głośności pozostaje.Ten tranzystorek zdaje się, że wysterowany jest jakimś przetworzonym (odwróconym) napięciem regulacyjnym, a złączem C-E przywiera wejście końcówki mocy (chyba).
  • #4 1217964
    duuzy
    Poziom 11  
    Ocena: 6
    Przy włączonych słuchawkach również następuje odcięcie głosu przy około 10% (może 20%) długości skali.
    I faktycznie poziom szumów jest dość wysoki w stosunku do dźwięku.
    W wolnej chwili przyjrzę się temu tranzystorowi.
REKLAMA