logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego Windows XP pokazuje brak miejsca na dysku C mimo wolnej przestrzeni?

homac 10 Lut 2005 14:47 1701 12
REKLAMA
  • #1 1215926
    homac
    Poziom 12  
    Ocena: 24
    Witam!
    dysk C mam 2.05GB Zainstalowałem XP. co jakisz czas wyskakuje mi komunikat że brak miejsca na C. Problem polega na tym, że wchodząc we właściwości C z folderu Mój komputer faktycznie jest ok 50Mb wolnego miejsca, jednak jeśli wejde na C zaznacze wszystkie foldery i sprawdze ile zajmują to wychodzi mi że zajęte jest tylko 1,2GB (opcja pokaż wszystkie pliki jest włączona).
    O co chodzi??
  • REKLAMA
  • #2 1216117
    12robert12
    Poziom 29  
    Ocena: 178
    przeskanuj scandiskiem - moze błędnie pokazywać ilość wolnego miejsca. w głównym folderze możesz mieć ukryte pliki, plik wymiany.

pozdrawiam :)
  • #3 1216257
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    usun punkty przywracania systemu one bardzo duzo zajmuja i sa zakladane po kazdej prawie instalacji oprogrmowania
  • #4 1217021
    homac
    Poziom 12  
    Skanowałem już scandiskiem i nic. przed insatlacją robiłem format to chyba nie ma punktów przywracania systemu. A jeśli są to jak je usunąć?
  • REKLAMA
  • #5 1217446
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    przywracanie systemu robione jest po kazdej instalacji (prawie ) oprogramowania szukaj START>PANEL STEROWANIA> SYSTEM>ZAKLADKA PRZYWRACANIE SYSTEMU i tam odznacz wylacz przywracanie systemu usunie to wszystkie punkty przywracania
  • REKLAMA
  • #6 1217599
    Innco
    Poziom 15  
    Masz pokazane wszystkie pliki (ukryte i systemowe) bo jak nie to na dysku w win xp jest jeszcze:

Plik wymiany który zajmuje jakieś 300MB (standardowo) pagefile.sys
    I inne systemowe Foldery takie jak (System Volume Information) w którym są same niepotrzebne syfy (na NTFS nie idzie z tym nic zrobić)
    Załączniki:
    • Dlaczego Windows XP pokazuje brak miejsca na dysku C mimo wolnej przestrzeni? opcje folderów.JPG (58.57 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1217624
    Innco
    Poziom 15  
    A cha jeżeli masz NTFS to nie zobaczysz ile zajmuje (System Volume Information) ponieważ nie będziesz miał dostępu, jeżeli FAT32 to możesz tam wejść i zobaczysz tylko jakieś odzyskane pliki które najczęściej są do niczego nie potrzebne.
  • #8 1217663
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    Innco napisał:
    Masz pokazane wszystkie pliki (ukryte i systemowe) bo jak nie to na dysku w win xp jest jeszcze:

Plik wymiany który zajmuje jakieś 300MB (standardowo) pagefile.sys
    I inne systemowe Foldery takie jak (System Volume Information) w którym są same niepotrzebne syfy (na NTFS nie idzie z tym nic zrobić)

i jeszcze napisał:
    A cha jeżeli masz NTFS to nie zobaczysz ile zajmuje (System Volume Information) ponieważ nie będziesz miał dostępu, jeżeli FAT32 to możesz tam wejść i zobaczysz tylko jakieś odzyskane pliki które najczęściej są do niczego nie potrzebne.

Delikatnie mówiąc Innco piszesz brednie bo po pierwsze plik wymiany standartowo jest dynamiczny i ma zakres zdefiniowany od-do a po drugie w katalogu SystemVolumeInformation są nie "jakies niepotrzebne syfy" tylko pliki potrzebne do przywrócenia systemu.
    Aby odzyskać maksymalnie dużo miejsca na dysku wyłącz przywracanie systemu, odinstaluj niepotrzebne ci składniki systemu i zmień system plików na NTFS (mniejsza wielkość klastra - dużo na tym nie zarobisz ale zawsze coś, poza tym NTFS jest dużo stabilniejszy że o bezpieczeństwie nie wspomnę).
  • #9 1217681
    homac
    Poziom 12  
    Ok wszystko gra.
    Przeoczyłem opcję: Ukryj chronione pliki systemu operacyjnego.
    Wszystko się zgadza dzięki za pomoc
  • #10 1217691
    Innco
    Poziom 15  
    No dobra z plikiem wymiany to się zgadzam,(mój błąd) ale nie chodziło mi oto aby usuwał cokolwiek lub zmieniał system na fat32 bo dobrze znam możliwość tego sytemu i to że nie idzie wejść do katalogu (System Volume Information) to jest właśnie zasługa zwiększonego bezpieczeństwa w porównaniu z FAT32 Chodziło mi oto aby pokazać to co zajmuje na dysku miejsce a nie wiadomo co to. A co powiesz o (System Volume Information) na dysku na którym nie ma żadnego sytemu(tez jest tam buchta plików). Chyba nic nie idzie z tym zrobić.
  • REKLAMA
  • #11 1217720
    Ziemniak
    Poziom 17  
    Ocena: 18
    W SystemVolumeInformation system przechowuje też kopie zapasowe krytycznych plików systemowych np sterowniki (w XP jest opcja przywróć poprzednie sterowniki używana w razie kaszanienia się nowo zainstalowanych sterowników, i dzięki temu nie trzeba wykonywać powrotu do punktu przywracania).
  • #12 1219371
    <Kirk>
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    to te dwa giga to troche malo jak dla xp. ja mam 10 i juz polowe mam zajeta
  • #13 1219462
    tb0171
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Mógłbyś odchudzić instalke Windowsa, np nLite'm.

Podsumowanie tematu

✨ Problem braku miejsca na dysku C w systemie Windows XP mimo pozornie wolnej przestrzeni wynika z kilku czynników. Po pierwsze, standardowe narzędzia mogą nie pokazywać ukrytych i systemowych plików, takich jak pagefile.sys (plik wymiany) oraz katalog System Volume Information, który zawiera punkty przywracania systemu i kopie zapasowe krytycznych plików systemowych, np. sterowników. Punkty przywracania systemu mogą zajmować znaczną ilość miejsca i są tworzone automatycznie po instalacji oprogramowania. Wyłączenie funkcji przywracania systemu w Panelu Sterowania usuwa te punkty i zwalnia miejsce. System plików NTFS ogranicza dostęp do folderu System Volume Information, co utrudnia bezpośrednie zarządzanie jego zawartością. Zaleca się także skanowanie dysku narzędziem scandisk w celu wykrycia błędów systemu plików. Dodatkowo, standardowa instalacja Windows XP na dysku o pojemności około 2 GB jest bardzo ograniczona, co może powodować szybkie zapełnianie przestrzeni dyskowej. Można rozważyć odchudzenie instalacji systemu za pomocą narzędzi takich jak nLite.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA