logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pascal - Baza danych, zapis do osobnych plików i rezerwacja.

arturek1208 10 Sty 2013 11:58 1701 5
REKLAMA
  • #1 11768370
    arturek1208
    Poziom 9  
    Witam serdecznie,
    Mam taki problem. Mianowicie muszę (na sobotę) napisać program (baza danych) samochodów i klientów, która ma działać jak wypożyczalnia, tzn. Możliwość wypożyczenia auta na określony czas lub ilość km.
    Ja napisać chciałem to w sposób taki że najpierw tworzę plik z autami, potem z klientami, i kolejno po wybraniu klienta i auta przenoszę dane do pliku trzeciego.
    I tu zaczyna się problem, plik z autami- zapis, odczyt etc. działał bez problemu ale gdy chciałem założyć drugi plik zaczęły się schodki. Podaję imię, nazwisko klienta, a on zapisuje mi go jako rekord do pliku z autami(?)! Kompletnie nie wiem jak to rozwikłać, oraz jak napisać już samą tą rezerwację... Czytałem już tu wątki o podobnych problemach, ale nigdzie nie mogłem znaleźć rozwiązania mojego problemu.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Z góry dziękuję za pomoc!
    Pozdrawiam.

Proszę pamiętać o używaniu znaczników syntax. Opcja Listing kodu. Proszę to poprawić! - arnoldziq
  • REKLAMA
  • #2 11768455
    arnoldziq
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 298
    Pierwszy błąd, który "rzuca" się w oczy:
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Zwiększasz nrauta a odwołujesz się do nrkli.
  • REKLAMA
  • #3 11768490
    arturek1208
    Poziom 9  
    taki mały błąd, ale tyle zamętu mi wprowadził -.-
    Dziękować, a jak zrobić rezerwację dla poszczególnego klienta?
  • REKLAMA
  • #4 11768537
    arnoldziq
    Najprościej, to rozszerzyć rekord opisujący samochody, o dodatkowe pole "kto_uzywa" i tam zapisać numer klienta, który samochód wypożyczył albo wpisać tam '0' jeżeli samochód jest "wolny".
  • REKLAMA
  • #5 11769209
    arturek1208
    Poziom 9  
    Rozumiem, tylko chodzi mi o to żeby była możliwość wybrania np już istniejącego klienta w bazie oraz samochodu, który wypożyczył.
  • #6 11769223
    arnoldziq
    No to w czym problem?
    1. Wyświetlasz listę klientów wraz z numerami.
    2. Wpisujesz numer klienta
    3. Sprawdzasz w bazie samochodów, czy ten numer klienta występuje
    4. Wyświetlasz dane albo informację, ze nie ma wypożyczonego samochodu.
    5. Gotowe.

Albo nawet w punkcie 1, wyświetlasz list klientów, od razu z samochodami które "wypożyczyli".
REKLAMA