logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MB ASUS P8Z77-V D - Jak zainstalować win 8 z wykorzystaniem UEFI

xrenjix 10 Sty 2013 16:12 2328 1
REKLAMA
  • #1 11769316
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Witam.

Od razu zaznaczę, że tytuł tematu odbiega trochę od tematu, ale zrobiłem to z myślą o innych którzy będą mieli podobny problem co ja. Najprawdopodobniej tak jak ja zaczną szukać od takiego hasła.

W czym rzecz.

Nie potrafię w biosie (UEFI) ustawić opcji botowania tak żeby była opcja UEFI USB.

Tak jak na zamieszczonym obrazku.
    MB ASUS P8Z77-V D - Jak zainstalować win 8 z wykorzystaniem UEFI

Ba nawet nie mogę ustawić tak żeby normalne USB było widoczne.
    Aczkolwiek botowanie z pena jest widoczne w zaawansowanych opcjach. A w głównym oknie tylko wtedy gdy przestawi rodzaj USB z AUTO na np DVD. Ale i tak nie jest to UFEI. Jedyna co mi sie udało ustawić jako UEFI to botowanie poprzez sieć. DVD-ROMu nie używam i nie mam więc nie sprawdzę.

Przeszukałem wszystkie opcje i nie znalazłem.

Instaluję z pena zrobionego programem Windows 7 USB DVD Download Tool. Na penie widoczne są pliki efi. Więc wydaje mi sie że powinna być taka możliwość. Program z automatu formatuje pena jako FAT31.

Płyta ASUS P8Z77-V Deluxe reszta nie ma znaczenia.

Siedzę nad tym od rana i nic proszę o pomoc.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha instalka to WIN 8 PRO x64 więc ma tą możliwość.
  • REKLAMA
  • #2 11772934
    xrenjix
    Poziom 22  
    Ocena: 13
    Rozwiązałem w nocy swój problem.

Okazało się że program WINDOWS 7 USB DVD DOWNLOAD TOOL źle wykonuje pena. Wykonałem pena za pomocą DISKPART i wgrałem na niego pliki z płyty, i ruszyło. Nie ma znaczenia jak się ustawi bios i tak zawsze po wywołaniu menu wyboru nośnika z którego ma być zbotowane w pierwszej kolejności widać dwie opcje UEFI USB 2,0 i USB 2,0.
REKLAMA