logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ - Jak odczytać adres IP z kropkami i zamienić na binarny?

Mati987654321 10 Sty 2013 16:33 2820 7
REKLAMA
  • #1 11769401
    Mati987654321
    Poziom 2  
    Witam
    Musze napisać program który zamieni podany adres ip z systemu dziesiętnego na binarny.
    Problem polega na tym ze nie wiem jak odczytac podane ip, poniewaz między kolejnymi cyframi wystepuja kropki.
    Jak zrobić ten program ??
  • REKLAMA
  • #2 11769455
    stanleysts
    Poziom 27  
    Ocena: 2
    Funkcja: inet_addr
  • REKLAMA
  • #3 11769485
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    @stanleysts - z tym że jest to funkcja specyficzna dla systemu Windows. Kolegę raczej będzie interesować funkcja która będzie wczytywać IP jako tekst, po czym dzielić po kropkach, sprawdzać poprawność oktetów - i jeśli będzie wszystko ok, zamieniać pocięte wartości z tekstu na liczbę i konwertować do binarnego.
    Obstawiam że to problem szkolny/studyjny, sam coś podobnego miałem z miesiąc temu, tylko że w C.
  • #4 11769500
    stanleysts
    Poziom 27  
    No wiem o tym ale ona wcale nie jest tylko dla Windowsa dostępna, po co pisać jeśli coś jest gotowe.

@update
    No fakt to jest raczej jakieś zadanie domowe :P No jeśli tak to niech zrobi tak jak mówisz.
  • #5 11769510
    Mati987654321
    Poziom 2  
    kitor napisał:
    @stanleysts - z tym że jest to funkcja specyficzna dla systemu Windows. Kolegę raczej będzie interesować funkcja która będzie wczytywać IP jako tekst, po czym dzielić po kropkach, sprawdzać poprawność oktetów - i jeśli będzie wszystko ok, zamieniać pocięte wartości z tekstu na liczbę i konwertować do binarnego.
    Obstawiam że to problem szkolny/studyjny, sam coś podobnego miałem z miesiąc temu, tylko że w C.

Dokładnie o coś takiego mi chodzi
  • REKLAMA
  • #6 11769514
    kitor
    Poziom 34  
    Ocena: 125
    A no fakt, pierwszy link wyrzucił mnie do MSDN, ale widzę że jest zaimplementowana również w innych systemach ;)

@Mati987654321 - no to masz cały "algorytm" napisany, teraz zamień go na kod. To w końcu twoja rola ;)

Tu wiele nie pomogę, bo zarządzanie stringami nieco różni się w C i C++, a z tym drugim dawno nie miałem do czynienia w takim stopniu.
  • #7 11769556
    stanleysts
    Poziom 27  
    W C++ to kilka linijek przy pracy z biblioteką stringów :D
  • REKLAMA
  • #8 11769581
    Mati987654321
    Poziom 2  
    Dzieki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem konwersji adresu IP z formatu dziesiętnego na binarny w języku C++. Użytkownik poszukiwał sposobu na odczytanie adresu IP, który zawiera kropki oddzielające oktety. Odpowiedzi sugerowały użycie funkcji do wczytywania tekstu, dzielenia go po kropkach oraz sprawdzania poprawności oktetów. Wskazano, że można to zrealizować w kilku linijkach kodu przy użyciu biblioteki stringów w C++. Uczestnicy dyskusji zauważyli, że problem może być związany z zadaniem domowym, a także podkreślili różnice w zarządzaniu stringami między C a C++.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA