Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

c++ - Zamiana adresu ip na system binarny

Mati987654321 10 Sty 2013 16:33 1659 7
  • #1 10 Sty 2013 16:33
    Mati987654321
    Poziom 2  

    Witam
    Musze napisać program który zamieni podany adres ip z systemu dziesiętnego na binarny.
    Problem polega na tym ze nie wiem jak odczytac podane ip, poniewaz między kolejnymi cyframi wystepuja kropki.
    Jak zrobić ten program ??

    0 7
  • #3 10 Sty 2013 16:50
    kitor
    Poziom 34  

    @stanleysts - z tym że jest to funkcja specyficzna dla systemu Windows. Kolegę raczej będzie interesować funkcja która będzie wczytywać IP jako tekst, po czym dzielić po kropkach, sprawdzać poprawność oktetów - i jeśli będzie wszystko ok, zamieniać pocięte wartości z tekstu na liczbę i konwertować do binarnego.
    Obstawiam że to problem szkolny/studyjny, sam coś podobnego miałem z miesiąc temu, tylko że w C.

    0
  • #4 10 Sty 2013 16:52
    stanleysts
    Poziom 27  

    No wiem o tym ale ona wcale nie jest tylko dla Windowsa dostępna, po co pisać jeśli coś jest gotowe.

    @update
    No fakt to jest raczej jakieś zadanie domowe :P No jeśli tak to niech zrobi tak jak mówisz.

    0
  • #5 10 Sty 2013 16:54
    Mati987654321
    Poziom 2  

    kitor napisał:
    @stanleysts - z tym że jest to funkcja specyficzna dla systemu Windows. Kolegę raczej będzie interesować funkcja która będzie wczytywać IP jako tekst, po czym dzielić po kropkach, sprawdzać poprawność oktetów - i jeśli będzie wszystko ok, zamieniać pocięte wartości z tekstu na liczbę i konwertować do binarnego.
    Obstawiam że to problem szkolny/studyjny, sam coś podobnego miałem z miesiąc temu, tylko że w C.


    Dokładnie o coś takiego mi chodzi

    0
  • #6 10 Sty 2013 16:55
    kitor
    Poziom 34  

    A no fakt, pierwszy link wyrzucił mnie do MSDN, ale widzę że jest zaimplementowana również w innych systemach ;)

    @Mati987654321 - no to masz cały "algorytm" napisany, teraz zamień go na kod. To w końcu twoja rola ;)

    Tu wiele nie pomogę, bo zarządzanie stringami nieco różni się w C i C++, a z tym drugim dawno nie miałem do czynienia w takim stopniu.

    0
  • #7 10 Sty 2013 17:02
    stanleysts
    Poziom 27  

    W C++ to kilka linijek przy pracy z biblioteką stringów :D

    0
  • #8 10 Sty 2013 17:07
    Mati987654321
    Poziom 2  

    Dzieki za pomoc

    0