logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canon 550 - "Nie można rozpoznać poniższego zbiornika z atramentem"

crazydevil07 11 Sty 2013 18:59 10482 10
REKLAMA
  • #1 11774495
    crazydevil07
    Poziom 9  
    Skończyły się wszystkie tusze (zamienniki z ActiveJet) więc zamieniłam je na nowe. Po takiej wymianie wyskakuje mi komunikat "Nie można rozpoznać poniższego zbiornika z atramentem". Nie pomogło kilkakrotne wyjmowanie i wkładanie na nowo, przetarcie styków ani kilka kopnięć. Schytrzyłam się i włożyłam stare kartridże. Wyskakuje ten sam komunikat. Co mam począć?

Dodam ,że "przeczytałam cały internet" za pomocą wuja google. Nie przydały się wskazówki typu: przeczyść styki, wciskanie przycisku power i wkładanie i wyjmowanie wtyczki i inne tego typu zaklęcia (wiem to było głupie ale jeszcze trochę a drukarka poleciała by przez oko).

BŁAGAM O POMOC ;<
  • REKLAMA
  • #2 11775471
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11776088
    crazydevil07
    Poziom 9  
    Tak to model Mp550. Czyściłam styki na czipach z atramentem i wystające, sprężynowe blaszki w karetce. Wszystkie nie są rozpoznawalne i wsadzałam w różnej kolejności. Skończyły się (były puste). Ja zawsze drukuje aż kartka jest biała.
  • REKLAMA
  • #4 11777382
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 11777844
    crazydevil07
    Poziom 9  
    Czipy były nowe. Zawsze kupuje z nowymi czipami. Starych atramentów (pustych) tez nie czyta.
  • #6 11778608
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11780398
    crazydevil07
    Poziom 9  
    Czyli uważasz ,ze nic więcej samemu nie da się zrobić?
  • #8 11784630
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #9 11814810
    ARGAMEDON
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    W mojej mp550 jeśli jest taki komunikat to wiem że dany tusz ma brak styku z chipem więc go dociskam różnymi sposobami ,być może dogieły się za mocno te blaszki w karetce i jest brak styku, z tym ,że raczej nierealny temat by wszystkie na raz miały tę samą usterkę.No i muszą być pewne działąjące chipy ,ja je sprawdzam na reseterze.
  • #10 11822911
    crazydevil07
    Poziom 9  
    na reseterze czyli? I nie kłamała bym jakby było inaczej :0 serio ze wszystkimi zbiornikami jest problem
  • #11 11825863
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z drukarką Canon Pixma MP550, która po wymianie tuszy (zamienników ActiveJet) wyświetla komunikat "Nie można rozpoznać poniższego zbiornika z atramentem". Pomimo prób czyszczenia styków i wymiany kartridży, problem nie ustępuje. Użytkownik informuje, że wszystkie nowe tusze są nieczytelne, a także, że stare kartridże również nie są rozpoznawane. W odpowiedziach sugerowane są różne metody diagnostyczne, takie jak sprawdzenie styków, reset EEPROM, oraz możliwość uszkodzenia taśmy łączącej karetkę z płytą główną. Wskazano również na możliwość użycia resetera do czipów, co może pomóc w przypadku uszkodzenia czipów w tuszach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA