No ja czekam na instalację.. Generalnie jednak wszystko zależy od tego jak daleko masz do DSL-am. Może te 10 już było max.
Czy wolisz polską wersję strony elektroda?
Nie, dziękuję Przekieruj mnie tamgrzegorzd5 napisał:Jak dla mnie extra dsl to jedno wielkie oszustwo. Sprzedają usługę extra dsl dając parametry do 40Mbps na 4Mbps - realinie u mnie działa max 12Mbps na 1Mbps..... i płacę połowę więcej niż za 10Mbps które miałem. Kolejny problem panowie instalatorzy nie moga dojść od blisko 2mcy czemu spada mi transfer do poziomu 2Mbps w downloadzie, dopiero reset modemu poprawia parametry do 12Mbps średnio raz na 24godziny muszę to robić ale w niedzielę nawet dwa razy dziennie.
ODRADZAM EXTRA DSL !!!!
grzegorzd5 napisał:Tor kablowy pomierzony, stwierdzili że mam duże szumy linii wew. na budynku. zmieniłem zupełnie tor którym leci kabel, oczywiście na nowy porządny kabel. Dalej to samo. Wcześniej był już wymieniony modem. Więc maja jakieś problemy tylko chyba nie mówią głośno, a ja mam wycieczki do resetowania modemu.
Igor Jeleński napisał:Mam podobne problemy z tą usługą.
PO 1-2 dniach download spada z 16MB do 3-4MB. Reset pomaga.
Poprzednio na tej linii stał DSL 16MB i zasuwał aż miło.
...
.
olek_je napisał:Igor Jeleński napisał:Mam podobne problemy z tą usługą.
PO 1-2 dniach download spada z 16MB do 3-4MB. Reset pomaga.
Poprzednio na tej linii stał DSL 16MB i zasuwał aż miło.
...
.
jakie masz parametry synchronizacji ??( SNR UP-Down oraz Tłumienie)
grzegorzd5 napisał:Ja zauważyłem że problem się pojawia po dość mocnym zapchaniu uploadu przez ok 20min. Zrobię screen jak się zatka ponownie.
lysy500 napisał:
To jak to jest w końcu. Stary DSL lepszy jak ten nowy vDSL ?
Igor Jeleński napisał:a nie jest to tak , że ów "Tajemniczy Skrypt" przyjmuje z góry założone ILOŚCI
IMO jest z tą usługą w moim przypadku "ściema softwarowa" , a nie jest to problem sprzętu.
Centralę/węzeł TP mam dosłownie o "rzut kuflem".
Kable są nowe .
Jedno co mnie jeszcze zastanawia....
Jednym kablem dwuparowym są podłączone dwa modemy...
Może się wzajemnie zakłócają ?
lysy500 napisał:Qrde.. Panowie straszycie mnie.
Starego DSL 15 Mbit własnie zamieniłem na vDSL 40/4 Mbit.
I niedługo będą mi to podmieniać.
Czaje że "chwilowo" chodzi 20/2 Mbit max , ale nigdy nie miałem problemu na starym DSL aby po wysyceniu łącza spadał tak drastycznie download.
Rozumiem że pingi szły w kosmos - to akurat zrozumiałe , ale żeby taka przycinka.
A już na pewno żaden reset modemu nie był potrzebny.
To jak to jest w końcu. Stary DSL lepszy jak ten nowy vDSL ?
Czy to tylko przejściowa jazda jak z Dreamlinerami ?
olek_je napisał:
z Twoich logów nie wynika żeby Węzeł był koło Ciebie ( tłumienie wskazuje na odległość ok 1 km.)
Igor Jeleński napisał:\olek_je napisał:
z Twoich logów nie wynika żeby Węzeł był koło Ciebie ( tłumienie wskazuje na odległość ok 1 km.)
TV kłamie![]()
Węzeł jest nie dalej niż 200m.
Puszka , do której zbiegają się kable jest na ścianie tego samego budynku
w którym jest ten nieszczęśliwy ExAdsl.
Zaznaczam , że poprzednio na tym samym kablu był podłączony DSL 16MB,
i działał bez jakichkolwiek problemów z rzeczywistym downloadem 15-16MB.
Igor Jeleński napisał:
Zaznaczam , że poprzednio na tym samym kablu był podłączony DSL 16MB,
i działał bez jakichkolwiek problemów z rzeczywistym downloadem 15-16MB.
angelo18 napisał:Witam
Podepnę się pod temat. U mnie również po założeniu comtrenda usługa przytyka się co jakiś czas. Wszystko chodzi OK, synchronizuje sie 20/2 i nagle zamula, YT nie idzie odpalić, voip nie chodzi. Od centrali mam max 300m.
MajerM napisał:Witam.
Przeczytałem wszystko co koledzy napisali. Później miałem przyjemność kontaktu z "majstrem" z firmy która zajmuje się utrzymaniem okablowania dla Orange w rejonie częstochowskim.
Pierwsza sprawa - prędkość. Oczywiście macie 100% racji że przy VDSL ten modem/router Comtrend pracował by lepiej, ale z tego co wytłumaczył mi Pan, jednak nie ma takiej możliwości aby zrealizować Extra DSL przy pomocy VDSL.
Powodem jest to że po drugiej stronie centralki przy usłudze VDSL jest sieć ATM'owa i nie ma stałych adresów IP. Extra DSL pozwala na większe szybkości wtedy gdy nie zależy nam na stałych adresach (np. mając inne łącze zapasowe pozwalające na zdalny dostęp).
Cytat:
a tłumienie kabla masz podobne jak przy ponad 1000 m kabla.
ogólnie nie modemy są problemem tylko upload. zwiększając wysyłanie podoujecie spadek parametrów na łączu, a skutek opisałem powyżej.
żadem SS ( 4101 czy 4201 lub starsze) nie obsługuje uploadu powyżej 1,5M a na oby logach widać że prędkość jest znacznie wyższa.
angelo18 napisał:[/quote]Cytat:
a tłumienie kabla masz podobne jak przy ponad 1000 m kabla.
ogólnie nie modemy są problemem tylko upload. zwiększając wysyłanie podoujecie spadek parametrów na łączu, a skutek opisałem powyżej.
żadem SS ( 4101 czy 4201 lub starsze) nie obsługuje uploadu powyżej 1,5M a na oby logach widać że prędkość jest znacznie wyższa.
Ok upload zapina mi sie na 2mega ale wykorzystuje z niego góra 1. Wpływ na działanie łącza będzie miało wykorzystanie czy jego parametry przy synchronizacji?