logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Orange Extra DSL 40/10Mb/s - Niska prędkość i problemy z synchronizacją modemu

systemcom 15 Sty 2013 21:44 114858 479
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego Orange Extra DSL 40/10 synchronizuje się tylko około 20/2 Mb/s i czemu modem co kilka dni się zawiesza?

Ta usługa w tamtym okresie była w praktyce realizowana głównie po ADSL2+ Annex M, więc synchronizacja około 20/2 Mb/s nie była niczym niezwykłym, a nazwa 40/10 była marketingowa; przejście na VDSL było zapowiadane dopiero później [#11836469] [#12004217] [#12227446] W dyskusji podawano, że dla DSL 40M/4M ADSL2+ realne widełki to ok. 12,4–24,5 Mb/s pobierania i 320–1312 kb/s wysyłania, więc przy obecnej technologii nie da się oczekiwać pełnych 40/10 [#11836469] [#12324254] Jeśli łącze po restarcie wraca, a po kilku godzinach lub dniach znowu zwalnia, wielu użytkowników wskazywało na Comtrenda VI-3223U i jego zbugowany firmware albo problemy przy większym obciążeniu uploadu, a nie na samą linię [#12045554] [#12171655] [#12343548] Jako obejście pomagało niektórym wyłączenie NAT i firewalla, ustawienie bridge albo wymiana modemu na CellPipe lub starszy SpeedStream 4101/4201; niektórzy po takiej zmianie przestali mieć zwiechy [#12045554] [#12623639] [#12343548] Do reklamacji radzono zbierać screeny z Orange speedtestu o różnych porach, a także parametry xDSL (sync, SNR, tłumienie), bo samo zsynchronizowanie się w widełkach zwykle uznawano za spełnienie umowy [#11794764] [#12031464] [#12045554]
Wygenerowane przez model językowy.
  • #61 12012816
    lysy500
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    No ja czekam na instalację.. Generalnie jednak wszystko zależy od tego jak daleko masz do DSL-am. Może te 10 już było max.
  • #62 12013647
    olek_je
    Poziom 11  
    grzegorzd5 napisał:
    Jak dla mnie extra dsl to jedno wielkie oszustwo. Sprzedają usługę extra dsl dając parametry do 40Mbps na 4Mbps - realinie u mnie działa max 12Mbps na 1Mbps..... i płacę połowę więcej niż za 10Mbps które miałem. Kolejny problem panowie instalatorzy nie moga dojść od blisko 2mcy czemu spada mi transfer do poziomu 2Mbps w downloadzie, dopiero reset modemu poprawia parametry do 12Mbps średnio raz na 24godziny muszę to robić ale w niedzielę nawet dwa razy dziennie.

ODRADZAM EXTRA DSL !!!!

Z opisu wynika iż jest duże prawdopodobieństwo, że modem się synchronizuje na granicznym SNR co powoduje przyrost błędów co z kolei skutkuję spadkiem transferu ( dodatkowo "wysycanie" łącza na uploadzie "pomaga" przy granicznych parametrach w przyroście błędów) . Po restarcie liczniki się zerują i proces zaczyna sie od początku. dodatkowo w weekendy ludzie więcej korzystają z internetu co powoduje większe zaszumienie linii, więc problem narasta. Choć problem może być inny ( uszkodzony port, uszkodzony modem, uszkodzenie toru miedzianego, zła konfiguracja portu itp.). w momencie przełączenia na karty VDSL2 wszyscy dotychczasowi ab. tej usługi odczują znaczny wzrost prędkości. Modemy instalowane są już z odsługą VDSL2.
  • #63 12014693
    grzegorzd5
    Poziom 11  
    Tor kablowy pomierzony, stwierdzili że mam duże szumy linii wew. na budynku. zmieniłem zupełnie tor którym leci kabel, oczywiście na nowy porządny kabel. Dalej to samo. Wcześniej był już wymieniony modem. Więc maja jakieś problemy tylko chyba nie mówią głośno, a ja mam wycieczki do resetowania modemu.
  • #64 12014720
    olek_je
    Poziom 11  
    grzegorzd5 napisał:
    Tor kablowy pomierzony, stwierdzili że mam duże szumy linii wew. na budynku. zmieniłem zupełnie tor którym leci kabel, oczywiście na nowy porządny kabel. Dalej to samo. Wcześniej był już wymieniony modem. Więc maja jakieś problemy tylko chyba nie mówią głośno, a ja mam wycieczki do resetowania modemu.

A na jakich parametrach synchronizuje Ci się modem. Jeśli wszystkie parametry są OK to problemem może być długość linii.
  • #65 12028316
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    Ocena: 139
    Mam podobne problemy z tą usługą.
    PO 1-2 dniach download spada z 16MB do 3-4MB. Reset pomaga.
    Poprzednio na tej linii stał DSL 16MB i zasuwał aż miło.
    Chciałem sobie polepszyć download i upload . No sobie "polepszyłem"...
    Mam już drugi modem Comtrenda. Dalej jest to samo.
    Pojutrze będę miał trzecie...
    Ponieważ hazard.. męska rzecz... Przyjmuję zakłady na efekt po
    wymianie na trzecie egzemplarz :D
    .
  • #66 12028964
    olek_je
    Poziom 11  
    Igor Jeleński napisał:
    ...
    .

jakie masz parametry synchronizacji ??( SNR UP-Down oraz Tłumienie)
  • #67 12029018
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    olek_je napisał:
    Igor Jeleński napisał:
    ...
    .

jakie masz parametry synchronizacji ??( SNR UP-Down oraz Tłumienie)

Proszę bardzo ( w załączniku llog_badziewie.png)
    Załączniki:
    • Orange Extra DSL 40/10Mb/s - Niska prędkość i problemy z synchronizacją modemu llog_badziewie.png (19 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #68 12029133
    olek_je
    Poziom 11  
    Igor Jeleński napisał:

Proszę bardzo ( w załączniku llog_badziewie.png)

a kiedy restartowałeś modem ??
  • #69 12030430
    grzegorzd5
    Poziom 11  
    Ja zauważyłem że problem się pojawia po dość mocnym zapchaniu uploadu przez ok 20min. Zrobię screen jak się zatka ponownie.
  • #70 12031464
    olek_je
    Poziom 11  
    grzegorzd5 napisał:
    Ja zauważyłem że problem się pojawia po dość mocnym zapchaniu uploadu przez ok 20min. Zrobię screen jak się zatka ponownie.

jeśli tak jest jak piszesz to problemem będzie linia ( jej długość). modem synchronizuje się na granicznych parametrach. w momencie wysycenia uploadu następuje duży przyrost błędów, co skutkuje "zapchaniem" łącza. usługa Extra DSL jest realizowana na zasadzie "jaki masz kabel taka masz prędkość". jest skrypt który dopasowuje prędkość synchronizacji do toru miedzianego. niestety w niektórych przypadkach nie działa w 100% jak powinien. tak naprawdę proponuję przejrzenie miedzi. w szczególności w domu. zazwyczaj największe straty są notowane w instalacji w lokalu.
  • #71 12033184
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    a nie jest to tak , że ów "Tajemniczy Skrypt" przyjmuje z góry założone ILOŚCI
    pakietów na sekundę , a po przekroczeniu
    tej bariery CELOWO zmniejsza ów próg ( po reecie modemu jest OK ).
    Co innego 10mb/s w pakietach np 50k a co innego w np 500b.

To , moim zdaniem , tłumaczyło by "cięcie" się np YouTube w czasie stanu "uszkodzonego"
    łącza , kiedy w tym samym czasie SpeedTEst pokazuje download max 3mb ,
    który , jako taki , w zupełności wystarcza do oglądania filmików z YT.

IMO jest z tą usługą w moim przypadku "ściema softwarowa" , a nie jest to problem sprzętu.
    Centralę/węzeł TP mam dosłownie o "rzut kuflem".
    Kable są nowe .
    Jedno co mnie jeszcze zastanawia....
    Jednym kablem dwuparowym są podłączone dwa modemy...
    Może się wzajemnie zakłócają ?
  • #72 12033957
    lysy500
    Poziom 12  
    Qrde.. Panowie straszycie mnie.
    Starego DSL 15 Mbit własnie zamieniłem na vDSL 40/4 Mbit.
    I niedługo będą mi to podmieniać.
    Czaje że "chwilowo" chodzi 20/2 Mbit max , ale nigdy nie miałem problemu na starym DSL aby po wysyceniu łącza spadał tak drastycznie download.
    Rozumiem że pingi szły w kosmos - to akurat zrozumiałe , ale żeby taka przycinka.
    A już na pewno żaden reset modemu nie był potrzebny.
    To jak to jest w końcu. Stary DSL lepszy jak ten nowy vDSL ?
    Czy to tylko przejściowa jazda jak z Dreamlinerami ? :)
  • #73 12034044
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    lysy500 napisał:

Wszystko na to wskazuje. Na osłodę niższa cena za abonament.
    Uzbroiłem się w cierpliwość i dzwonię co 2-3h na 19330 i proszę reset modemu,
    skrzętnie zapisując z kim i o której rozmawiałem.
    Podsumuję tego "słynnego" ISP przy fakturze :)

Sugerując się jednym z postów powyżej
    ( o "zdychaniu" modemu po np 20min przy pełnym uploadzie )
    postawiłem queue na kartę wyjściową w serwerze na modem
    z ustawieniem 1MB/s czyli sam pilnuję pasma , zamiast zdawać się na
    owe tajemnicze konfiguracje na wężle TP.
    I stał się cud... ( póki co ) .. modem chodzi OK.
    A teraz spokojnie tą kolejkę wyłączę , bo skoro kupiłem 4MB/40MB ,
    to "trza korzystać"..
    I tak za 2-3 godzinki znów zadzwonię do Miłej Pani z TP,
    złożę życzenia (:)) , poproszę o wpis do historii awarii i
    o reset modemu... :)
  • #74 12034099
    lysy500
    Poziom 12  
    A modem Ci wisi jak upload zapchasz jedną sesją ?
    Czy jak zapuścisz p2p na max. ?
  • #75 12034158
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    Trudno powiedzieć czy przyczyną jest ilość pakietów/s czy ilość połączeń.
    Zapodam ping -f to się okaże :D

EDYTA->
    Przybył Technik z trzecim z kolei modemem , podłączył ,
    nic to nie dało i stwierdził cyt: "Nie wiem co jest ..."
  • #76 12037064
    olek_je
    Poziom 11  
    Igor Jeleński napisał:
    a nie jest to tak , że ów "Tajemniczy Skrypt" przyjmuje z góry założone ILOŚCI

IMO jest z tą usługą w moim przypadku "ściema softwarowa" , a nie jest to problem sprzętu.
    Centralę/węzeł TP mam dosłownie o "rzut kuflem".
    Kable są nowe .
    Jedno co mnie jeszcze zastanawia....
    Jednym kablem dwuparowym są podłączone dwa modemy...
    Może się wzajemnie zakłócają ?

z Twoich logów nie wynika żeby Węzeł był koło Ciebie ( tłumienie wskazuje na odległość ok 1 km.) więc najprawdopodobniej problem będzie końcówka toru miedzianego. jęli w jednym kablu masz 2 usługi szerokopasmowe może jedna zakłócać drugą. modem synchronizuje sie na 6 dB co jest graniczną wartością do utzrymania synchronizacji. przy pewnych uwarunkowaniach błędne pakiety powstałe przy występowaniu błędów zapychają część dostępnej synchronizacji co skutkuje spadkiem ilości poprawnych pakietów(prędkością "internetu"). w Twoim przypadku zmiany urządzenia na końcu nic nie wnoszą. mieszkasz w bloku, bomu?? jakim kablem masz przyłącze??

Dodano po 6 [minuty]:

lysy500 napisał:
    Qrde.. Panowie straszycie mnie.
    Starego DSL 15 Mbit własnie zamieniłem na vDSL 40/4 Mbit.
    I niedługo będą mi to podmieniać.
    Czaje że "chwilowo" chodzi 20/2 Mbit max , ale nigdy nie miałem problemu na starym DSL aby po wysyceniu łącza spadał tak drastycznie download.
    Rozumiem że pingi szły w kosmos - to akurat zrozumiałe , ale żeby taka przycinka.
    A już na pewno żaden reset modemu nie był potrzebny.
    Czy to tylko przejściowa jazda jak z Dreamlinerami ? :)

na chwilę obecną usługę będziesz miał w technologi ADSL2+ annex M. proble opisany przez Igora nie jest nagminny. wszystko zależy od toru miedzianego. jakie tłumienie występuje na łączu ( bardzo często ostatni odcinek pomimo że najkrótszy generuje najwyższe tłumienie - złym kablem wykonana istalacja, dużo równoległości w lokalu, słabe styki na łączeniach itp.)
  • #77 12038851
    Igor Jeleński
    Poziom 12  
    olek_je napisał:

z Twoich logów nie wynika żeby Węzeł był koło Ciebie ( tłumienie wskazuje na odległość ok 1 km.)

TV kłamie :)
    Węzeł jest nie dalej niż 200m.
    Puszka , do której zbiegają się kable jest na ścianie tego samego budynku
    w którym jest ten nieszczęśliwy ExAdsl.
    Zaznaczam , że poprzednio na tym samym kablu był podłączony DSL 16MB,
    i działał bez jakichkolwiek problemów z rzeczywistym downloadem 15-16MB.
  • #78 12043737
    pn253
    Poziom 13  
    Ocena: 3
    Igor Jeleński napisał:
    olek_je napisał:

z Twoich logów nie wynika żeby Węzeł był koło Ciebie ( tłumienie wskazuje na odległość ok 1 km.)

TV kłamie :)
    Węzeł jest nie dalej niż 200m.
    Puszka , do której zbiegają się kable jest na ścianie tego samego budynku
    w którym jest ten nieszczęśliwy ExAdsl.
    \

możesz być na stabilizatorze, trwa to przeważnie do 10 dni.
  • #79 12045225
    olek_je
    Poziom 11  
    Igor Jeleński napisał:

miałes 15 z mniejszym uploadem. już wtedy było pewni blisko granicy. teraz po zwiększeniu odbioru i wysyłu parametry zatrzymały się na najniższej możliwej wartości stąd problemy. zweryfikuj swoją sieć w domu.
  • #80 12045554
    radmos
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    Ja mam tez problem z Comtrend VI-3223u też się zamula oczywiscie reset pomaga. Podłączyłem z powrotem stary Speedstream 4201 i chodzi wszystko bez problemów. U mnie Extra dsl synchronizowali na 18mb/1,5mb
  • #81 12050822
    angelo18
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Witam
    Podepnę się pod temat. U mnie również po założeniu comtrenda usługa przytyka się co jakiś czas. Wszystko chodzi OK, synchronizuje sie 20/2 i nagle zamula, YT nie idzie odpalić, voip nie chodzi. Od centrali mam max 300m. Zamieszczam swoje statystyki. Technicy jak i pracownicy orange patrzyli już na konfiguracje, ustawienia, centralę i do niczego nie moga dojść. Również czekam na nowy router jednak czytając ten wątek nic to pewnie nie da. Dawno temu miałem 2 DSL, neo 20 i żadnych problemów nigdy nie było

• #82 12055895
    olek_je
    Poziom 11  
    angelo18 napisał:
    Witam
    Podepnę się pod temat. U mnie również po założeniu comtrenda usługa przytyka się co jakiś czas. Wszystko chodzi OK, synchronizuje sie 20/2 i nagle zamula, YT nie idzie odpalić, voip nie chodzi. Od centrali mam max 300m.

a tłumienie kabla masz podobne jak przy ponad 1000 m kabla.

ogólnie nie modemy są problemem tylko upload. zwiększając wysyłanie podoujecie spadek parametrów na łączu, a skutek opisałem powyżej.

żadem SS ( 4101 czy 4201 lub starsze) nie obsługuje uploadu powyżej 1,5M a na oby logach widać że prędkość jest znacznie wyższa.
  • #83 12059539
    MajerM
    Poziom 11  
    Ocena: 7
    Witam.

Przeczytałem wszystko co koledzy napisali. Później miałem przyjemność kontaktu z "majstrem" z firmy która zajmuje się utrzymaniem okablowania dla Orange w rejonie częstochowskim.

Pierwsza sprawa - prędkość. Oczywiście macie 100% racji że przy VDSL ten modem/router Comtrend pracował by lepiej, ale z tego co wytłumaczył mi Pan, jednak nie ma takiej możliwości aby zrealizować Extra DSL przy pomocy VDSL.
    Powodem jest to że po drugiej stronie centralki przy usłudze VDSL jest sieć ATM'owa i nie ma stałych adresów IP. Extra DSL pozwala na większe szybkości wtedy gdy nie zależy nam na stałych adresach (np. mając inne łącze zapasowe pozwalające na zdalny dostęp).

Druga sprawa - hasła. Sam sprawdziłem, hasło do root 12345 działa po resecie urządzenia (30 sekund przytrzymać guzik), natomiast po aktualizacji która jest pierwszą czynnością po podłączeniu do WAN, następuje aktualizacja i hasła są zmieniane.

Co do prędkości to monter jasno powiedział, że jeśli nie ma wykupionego CIRu to o minimalnej gwarantowanej prędkości można zapomnieć.
    Ja szczerze powiem, że w mniejszych miejscowościach, gdzie do tej pory był tylko DSL 2/0,5 przesiadka nawet na to minimum niegwarantowane 10/1 jest sporą różnicą, zwłaszcza że jest to w tej samej cenie.

W tej chwili moja firma jest jeszcze w 10 dniowym okresie "docierania się sprzętu" (podobno testują się połączenia).
    Mam połączenie ponad 15Mb/s i 1,3Mb/s uploadu, przy ponad kilometrowym oddaleniu od centralki. Po drodze mam dość spore tłumienie 17 dB.
  • #84 12059560
    olek_je
    Poziom 11  
    MajerM napisał:
    Witam.

Przeczytałem wszystko co koledzy napisali. Później miałem przyjemność kontaktu z "majstrem" z firmy która zajmuje się utrzymaniem okablowania dla Orange w rejonie częstochowskim.

Pierwsza sprawa - prędkość. Oczywiście macie 100% racji że przy VDSL ten modem/router Comtrend pracował by lepiej, ale z tego co wytłumaczył mi Pan, jednak nie ma takiej możliwości aby zrealizować Extra DSL przy pomocy VDSL.
    Powodem jest to że po drugiej stronie centralki przy usłudze VDSL jest sieć ATM'owa i nie ma stałych adresów IP. Extra DSL pozwala na większe szybkości wtedy gdy nie zależy nam na stałych adresach (np. mając inne łącze zapasowe pozwalające na zdalny dostęp).

troche bajki naopowiadał :) a jak się nazywał ten majster?? :) poczytaj kilka postów wyżej, tam wyjaśniłem jak to działa i dlaczego.
  • #85 12062649
    angelo18
    Poziom 15  
    Cytat:

ogólnie nie modemy są problemem tylko upload. zwiększając wysyłanie podoujecie spadek parametrów na łączu, a skutek opisałem powyżej.

żadem SS ( 4101 czy 4201 lub starsze) nie obsługuje uploadu powyżej 1,5M a na oby logach widać że prędkość jest znacznie wyższa.

Ok upload zapina mi sie na 2mega ale wykorzystuje z niego góra 1. Wpływ na działanie łącza będzie miało wykorzystanie czy jego parametry przy synchronizacji?[/quote]
  • #86 12062768
    olek_je
    Poziom 11  
    angelo18 napisał:
    Cytat:

Ok upload zapina mi sie na 2mega ale wykorzystuje z niego góra 1. Wpływ na działanie łącza będzie miało wykorzystanie czy jego parametry przy synchronizacji?
    [/quote]

problem się zaczyna w chwili mocnego obciązęnia łącza wtedy jest przyrost błędów. a na jakiej podstawie sądzisz że wykorzystujesz tylko 1M ? masz to ograniczone programowo ?
  • #87 12063747
    angelo18
    Poziom 15  
    Widzę na MT, które jest pod niego podpięte, że wykorzystanie UP nie przekracza 1024kbps. Ewentualnie mogę na nim ustawić, aby na WANie było UP 1mega.
  • #88 12063944
    Raflik
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    w moim przypadku problem nasila się. Max 10 dni było ok, teraz zatyka się po kilkunastu godzinach.
    Poszło zgłoszenie i czekam na techników, jeśli ktoś znajdzie rozwiązanie to proszę napisać na forum
  • #89 12064011
    lysy500
    Poziom 12  
    Ale problem ten występuje ot tak sobie ? przy normalnym użytkowaniu ?
    Czy jak zapuścisz torenty aż kable czerwone ?
  • #90 12064769
    marpil
    Poziom 1  
    Witam szanownych forumowiczów.

Dziś podpięli mi usługę extraDSL 40/4 (tylko w nazwie)
    w miejsce DSLa sprinter 8 mega,
    Szczecin Dąbie 900 m od centrali w linii prostej.
    Adresy IP pozostawili te same 5 dla użytkownika

Przepustowość łącza - Upstream (Kbps) 1734
    Przepustowość łącza - Downstream (Kbps) 16882
    w umowie "na razie" będzie "do" 20/2 :D

u mnie adres domyślny modemu routera to 10.0.0.1
    login/pass: user/user

Dzięki Wam udało mi się pozyskać 5 nr IP dla mnie
    Wyłączyłem NAT i firewalle na 3 interfejsach wirtualnych pppoa
    i DHCP na porcie LAN

Z zapychaniem się modemów poradziłem sobie
    przy pomocy włącznika czasowego w nocy na 1 min
    wyłączam modemy z prądu.

Załączam screen ze statystykami

może komuś przyda się ta informacja

pozdrawiam
    Mariusz

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownicy usługi Orange Extra DSL 40/10Mb/s zgłaszają problemy z niską prędkością i niestabilnością połączenia. W rzeczywistości prędkości osiągane przez użytkowników wynoszą często 17/1,5 Mb/s, co budzi frustrację i oskarżenia o oszustwo. Wiele osób doświadcza problemów z modemem Comtrend VI-3223u, który często się zawiesza, co wymusza częste restarty. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z nieodpowiedniej infrastruktury, a także z błędów w oprogramowaniu modemu. W dyskusji pojawiają się również informacje o możliwości przełączenia na VDSL, co miałoby poprawić stabilność i prędkość łącza. Użytkownicy podkreślają znaczenie zgłaszania problemów do Orange oraz konieczność wymiany sprzętu na bardziej stabilny, jak SpeedStream 4101.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA