logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kamera USB pod XP, niemożliwa reinstalacja koniecznego sterownika

redemp 25 Sty 2013 21:07 978 0
REKLAMA
  • #1 11841297
    redemp
    Poziom 10  
    Ocena: 6
    Witam
    Od kilku tygodni staram się rozwiązać problem z kamerką USB podłączaną do starego komputera z Windowsem XP.

Kamerka to prosta chińska konstrukcja, która miała działać bez sterowników. Okazało się jednak, że po podłączeniu została wykryta w menedżeże urządzeń jako nieznane USB Device.

Pomyślałem, że przyczyną może być konflikt standardów USB (stary komp nie ma raczej USB 2.0, kamerka obsługuje), ale to raczej nie było przeszkodą, bo znalezienie sterowników pozwoliło rozwiązać problem i kamerka zadziałała.

Problem wrócił, gdy chciałem podłączyć do tego samego portu drukarkę. Użyłem najprostszego USB hub-a (też jakaś chińszczyzna) i efekt był taki, że komputer przestał rozpoznawać kamerę. - Przez hub-a drukarka działała poprawnie, ale kamerka znów była wymagającym sterownika nieznanym USB Device (Próba zainstalowania sterownika, który poprzednio rozwiązał problem, nic nie dała - po wskazaniu lokalizacji tamtego sterownika pojawia się komunikat kreatora nowego sprzętu, mniej więcej: "Urządzenie nie może być zainstalowane. W lokalizacji nie wykryto poprawnego sterownika."). Bez hub-a kamerka nadal wtedy działała.

Gdy jednak postanowiłem odinstalować sterownik, by zainstalować go ponownie po podłączeniu kamery przez hub, skończyło się na tym, że teraz kreator nowego sprzętu z menedżera urządzeń wyświetla wyżej przytoczony komunikat zawsze, gdy tylko próbuje instalować ster - zarówno gdy podłączam kamerke bezpośrednio, jak i przez hub. Tak to wróciłem do punktu wyjścia. : (

Może ktoś spotkał się z podobnym problemem ..? Pozdrawiam

edit: pomógł ...restart ;p po uruchomieniu dało sie zainstalować ster i dziala przez hub, jak chciałem
  • REKLAMA
REKLAMA