Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TP-LINK WR740N/WN7200ND - Zrywa połączenie, słaby zasięg.

maniek22gda 27 Sty 2013 17:57 2724 14
  • #1 27 Sty 2013 17:57
    maniek22gda
    Poziom 15  

    Witam serdecznie, mam pytanie, zakupiłem router wi-fi (TP-LINK TL-WR740N) i podłączyłem go u kolegi w domu, ma pro-internet więc łącze stałe, ja zakupiłem sobie kartę wi-fi (TP-LINK WN7200ND) kolega i ja mieszkamy na przeciw ulicy osiedlowej, komputery przy oknie, odległość może jakieś 50-60m, na początku ładnie łapało, 68% zasięgu czyli jakieś 3-4 kreski na 5 i miałem szybkość jakieś 3-5mb/s ale od wczoraj, mam 1-2 kreski, zrywa mi połączenie, prędkość 60kb/s nie raz 300kb/s czy wpływ na to ma pogoda? jest u mnie około -5 do -10st. Zauważyłem też to, że np jedna sieć na 4-5 kresek zasięgu, ale co jakiś czas poprostu znika i tej sieci nie ma, tzn jest za chwile nie ma, za chwile jest i nie ma.. co to może być?

    0 14
  • #2 27 Sty 2013 18:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Zainstaluj inSSIDer-a i daj screen-a ba forum ze skanowania.

    0
  • #3 27 Sty 2013 19:33
    maniek22gda
    Poziom 15  

    Nie wiem czy o ten screen Ci chodziło, wgrałem przed chwilą najnowsze stery do mojej karty wi-fi i już mam 3 kreski zasięgu więc już lepiej, daje screena, nazwa hosta kolegi to MojoJojo. TP-LINK WR740N/WN7200ND - Zrywa połączenie, słaby zasięg.

    0
  • #4 27 Sty 2013 19:39
    wojtek2803
    Poziom 37  

    Kanał nadawczy kolega niech zmieni bo w pobliżu jest dużo sieci na 6 kanale .Sygnał też nie wygląda dobrze

    0
  • #5 27 Sty 2013 19:49
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Przede wszystkim poziom sygnału plus dużo zakłóceń. Minimum to -70/-65 dB.

    0
  • #6 27 Sty 2013 19:55
    maniek22gda
    Poziom 15  

    wojtek2803 to jak zmienić na inny kanał i jaki?? wtedy będzie lepszy zasięg??

    jimasek czyli zmiana kanału poprawi zasięg?

    0
  • #7 27 Sty 2013 19:57
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    maniek22gda napisał:
    jimasek czyli zmiana kanału poprawi zasięg?

    Może poprawić lub pogorszyć o parę decybeli ale "szału" nie będzie. Pozostaje zmienić miejsce lub pomyśleć o antenie dla routera.

    0
  • #8 27 Sty 2013 20:00
    maniek22gda
    Poziom 15  

    Teraz mam 3 kreski na 5 po zmianie sterowników... no i nie rozłącza. O parę.. ale zawsze coś prawda? poza tym router jak i karta wi-fi mają antenki po 5decybela... więc słabe nie są.. ale dzięki za pomoc ;)

    0
  • Pomocny post
    #9 27 Sty 2013 20:00
    wojtek2803
    Poziom 37  

    Na TP link WR740N zakładka Wireless-Channel np.10 .

    0
  • #10 27 Sty 2013 20:02
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    maniek22gda napisał:
    wi-fi mają antenki po 5decybela.

    Żaden patyk tyle nie ma, to ściema marketingowców :)

    0
  • #12 27 Sty 2013 20:32
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    Radzę rozpołowić antenę pentagrama i sprawdzić co jest w środku. Więcej tam plastiku niż metalu. Anteny dobrej jakości tego typu max. w porywach 3dB.

    0
  • #13 27 Sty 2013 20:34
    maniek22gda
    Poziom 15  

    Ok ;) a jeszcze ostatnie pytanko na temat routera, czy jest tam gdzieś możliwość sprawdzenia kto jest podłączony pod sieć wi-fi z tego routera?

    0
  • Pomocny post
    #14 27 Sty 2013 20:38
    jimasek
    Moderator - Sieci, Internet

    DHCP Clients List, ARP List,

    0
  • #15 27 Sty 2013 20:40
    maniek22gda
    Poziom 15  

    Dziękować wam za pomoc ;)

    0
  Szukaj w 5mln produktów