logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo N500 - komputer nie włącza się (reset BIOS?)

pawel_m_92 29 Sty 2013 16:35 6276 7
REKLAMA
  • #1 11859024
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam, mam problem powiązany z (https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2484447.html).
    Po użyciu opcji w (WinPlash) - Backup Bios and Flash Bios with new settings, nastąpił restart komputera i już nie można go było włączyć (załadować systemu - włączam laptopa ukazuje się ekran lenovo, wychodzi komunikat, iż system windows nie może się popranie uruchomić i mam do wyboru opcje (uruchom normalnie/ostatnia dobra konfiguracja/tryb awaryjny itp), gdy robię normalnie/ostatnia dobra konfiguracja, pokazuje się flaga windows xp, na ułamek sekundy wyskakuje blue screen i restart.).
    Co w takim wypadku muszę zrobić? Dowiedziałem się, iż muszę zresetować BIOS. Da się to zrobić inaczej niż wyjmując baterie CMOS (nie mogę odkręcić obudowy, 2 śruby nie chcą współpracować), jakoś z poziomu BIOSa? Proszę o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 11859076
    Piasek80
    Poziom 31  
    Ocena: 666
    A do samego Biosu możesz się dostać ?
    Tam powinna być opcja przywracająca ustawienia fabryczne czyli resetująca Bios.
  • REKLAMA
  • #3 11859137
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Użyłem opcji Load setup defaults w BIOSie. Niestety system nadal się nie ładuje...
    Jakieś pomysły? Czy pomoże tutaj reinstall systemu?
    Czy jest szansa, że sposób podany tutaj (http://www.nhl.pl/index.php?showtopic=45896) zadziała.
    Próbowałem sprawdzić, jednak przy wyszukiwaniu nazwy pliku wyskakuje błąd. Może dlatego, że podaję .exe jako docelowy.

Inna sprawa, gdzie mogę znaleźć pliki biosu, lecz nie .exe? Jak narazie pobrałem wersję 1.9 z tej strony (http://support.lenovo.com/en_US/detail.page?LegacyDocID=MIGR-70994). Nie bardzo wiem, co robić dalej
  • #4 11860077
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Bios sie wgral czy nadal masz ta sama wersje co przed wgrywaniem?
  • REKLAMA
  • #5 11860111
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Nic się nie wgrało, nie próbowałem, gdyż przy wyszukiwaniu nazwy wyskakuje błąd, więc nie wiem jak mam nazwać plik. Powodem możę być to, iż podaje plik .exe jako docelowy? Nie wiem również, jak zamienić/wyodrębnić plik .fd z pliku .exe który pobrałem.
  • REKLAMA
  • #6 11864948
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10460
    Rozpakowany bios 1.09 ze strony, ktora podales zamieszczam w zalaczniku.

BIOS.WPH to plik z biosem. Przed wgrywaniem KONIECZNIE zrob kopie oryginalnego biosu!
    Załączniki:
    • 6get18ww.rar (1.92 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 11865360
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Dziękuję, spróbuję zrobić to według tych instrukcji - http://forums.lenovo.com/t5/IdeaPad-S-series-Netbooks/LENOVO-BIOS-RECOVERY/td-p/332989

// Ściągnąłem Phoenix Wincrisis, jednak gdy uruchamiam WINCRIS.exe, wyskakuje komunikat, iż nie znalazł (removable devices). Ja to rozumiem, jako pen itp. jednak mam podłączączonego pendriva, także nie wiem o co chodzi :(

Mam jednak pytanie, w jaki sposób zrobić kopie poprzedniego biosu? Nie mogę praktycznie nic zrobić, na tamtym laptopie, jedynie to co opisałem wyżej :(
  • #8 11870454
    pawel_m_92
    Poziom 9  
    Odświeżam i proszę o pomoc

/ W teorii poradziłem sobie, z tym komunikatem, wystarczyło uruchomić program w trybie zgodności z XP. Jednak program nadal nie tworzy tego co powinien, gdyż nie formatuje pendriva ;/
    Jakieś pomysły?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z laptopem Lenovo N500, który nie uruchamia się po użyciu opcji Backup BIOS i Flash BIOS w programie WinPlash. Po restarcie pojawia się ekran Lenovo, a następnie komunikat o błędzie systemu Windows. Użytkownik próbował zresetować BIOS, korzystając z opcji Load setup defaults, ale to nie pomogło. Pojawiły się pytania dotyczące reinstalacji systemu oraz sposobu na uzyskanie plików BIOS w formacie innym niż .exe. Użytkownik otrzymał pomoc w postaci rozpakowanego pliku BIOS oraz wskazówki dotyczące użycia programu Phoenix Wincrisis do przywrócenia BIOS, jednak napotkał problemy z formatowaniem pendrive'a.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA