logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tablet graficzny z aspect ratio 16:9 do monitora - Wacom czy inna marka?

jull 02 Lut 2013 15:14 2874 6
REKLAMA
  • #1 11877995
    jull
    Poziom 9  
    Witam
    Od razu zaznaczam, że nie jestem pewny czy to dobry dział
    Przeszukałem forum i każdy temat o tablecie graficznym dotyczył monitorów 16:10.
    Mam monitor 16:9 i szukam takiego tabletu własnie.

Chciałem kupić Wacoma ale obecne 4 i 5 chyba nie maja takich modeli, przynajmniej w specyfikacji na ich stronie nie zauważyłem. Zdaje sobie sprawę tez ze poza Wacomem nie ma równie dobrego sprzętu do grafiki.
    Google nie jest zbyt pomocne, albo źle szukam

Czy macie lub wiecie o takim tablecie? Cena nie gra roli, po prostu chce mieć tablet z dobrym aspect ratio.
    Ostatecznością jest kupienie większego i zafixowanie go na 16:9 ale nie wydaje mi się to wygodną opcją
  • REKLAMA
  • #2 11889296
    fearnot

Poziom 12  
    Ocena: 7
    Wątpię czy znajdziesz 16:9. Poza Wacomem nawet bym nie szukał. Intuos ma bodajże 16:10 - nie odczujesz różnicy.
    Konto firmowe:
    Mobly
    Kolejowa, Psary, 42-512
  • REKLAMA
  • #3 11889802
    jull
    Poziom 9  
    w sumie od czasu zadania tego pytania, znalazłem tylko jeden model Wacoma Intuos3, niestety nie odnalazłem sposobu zakupu, chyba jednak jedyna opcja to 16:10 i fix aspect ratio.
    Z tendencja do robienia większej ilości monitorów 16:9 to aż dziwne.
    No ale może ten temat zostanie jako przestroga: Nie kupujcie monitora 16:9 jeśli planujecie pracę graficzną na tablecie ;)
  • REKLAMA
  • #4 12569939
    Laelia
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    Wacom umożliwia zmianę obszaru roboczego - więc da się go tak ustawić, żeby ratio było takie samo jak monitora
  • #5 12570381
    jull
    Poziom 9  
    No i dokladnie tak zrobilem, duzy intuos4 i dobrze sie pracuje, jednak to wciaz zmarnowane pare cm obbszaru roboczego na tablecie ;)
  • #6 12570561
    Laelia
    Poziom 13  
    Ocena: 18
    ale, jak się nie ma co się lubi to się lub co się ma ;)

a z ciekawości, czemu wybór padł ostatecznie na intuos a nie na cintiqu - skoro cena nie grała roli?
  • REKLAMA
  • #7 12570824
    jull
    Poziom 9  
    W pracy mam intuos 4 + monitor wiec w sumie przyzwyczajenie :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje tabletu graficznego z aspect ratio 16:9, aby dopasować go do swojego monitora. Wskazuje na trudności w znalezieniu modeli Wacom, które spełniają te wymagania, zauważając, że dostępne modele, takie jak Intuos, mają 16:10. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że Wacom umożliwia dostosowanie obszaru roboczego, co pozwala na pracę w proporcjach 16:9, mimo że może to prowadzić do marnowania części powierzchni roboczej. Ostatecznie użytkownik zdecydował się na większy model Intuos4, co okazało się wygodne, ale nie idealne.
REKLAMA