logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk zewnętrzny 1TB z zasilaniem czy bez 2,5" czy 3,5"

przemopl12 03 Lut 2013 16:15 13569 6
REKLAMA
  • #1 11882984
    przemopl12
    Poziom 2  
    Witam, planuje w najbliższych dniach zakup nowego dysku przenośnego.
    Posiadałem już 1 taki dysk 3,5", lecz dziwnym trafem upadł na podłogę i zepsuł się silnik w dysku (naprawa 2tyś). Był to dysk SAMSUNG HD103SI SCSI Disk Device w obudowie
    Link zasilany oddzielnie na usb 2.0. Dosyć głośny z dużymi wibracjami i bardzo grzejący się (nie narzekałem za to na gniazda).
    Szukam dysku najlepiej 2,5 calowego bo słyszałem, że nie ma różnicy w wydajności (jeżeli się mylę proszę poprawić i wytłumaczyć), bez zasilania (przekonałem się że to męczące),
    ale z długim kablem(tak aby sięgał od tyłu komputera na biurko i przy częściowym wysunięciu kompa nie spadł do tyłu).
    Dysk będzie użytkowany jako dodatkowa pamięć stojąca na biurku raz na jakiś czas odłączana aby zabrać do znajomego.
    Tak więc poszukuje dysku cichego (niekoniecznie wielce odiodowanego, nie chce aby świecił jak głupi w nocy), nie emitującego wielkich wibracji i jeżeli będzie podłączony cały czas to dobrymi gniazdami, które się nie rozłączają. Dobrze by było jak by się nie grzał bo jak wiadomo to skrócić może jego żywotność.
    Jak wielu użytkowników biorę pod uwagę dysk WD My Passport 1TB
    Tylko tu się rodzą pytania:
    1.Jak z kablem, widzę iż jest na tyle "długi" ze po podłączeniu pod usb ledwie go się na komputerze położy a z tego co wiem potrzebna by była przedłużka aktywna która tania nie jest.
    2. co z tym niestandardowym wejściem w razie uszkodzenia kabla po gwarancji oraz czy ono się nie rozłącza (czytałem, że trafialy sie takie modele).

W tej aukcji mam taki + iż sprzęt mam od ręki bo idę z kasą do komputronika i biorę go ze sklepu kupując go przez internet o 80 zł taniej niż w komputroniku a nie bawie się w przesyłki i przelewy +(pewniejsza gwarancja)

Proszę o wasze sugestie co do wyboru dysku do 330 zł myślę (jeżeli bd okazja a droższe to proszę podać).
    Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #2 11884057
    box.mann
    Poziom 23  
    Ocena: 144
    Po pierwsze nie ma portu USB który pociągnie dysk 3.5" o pojemnościach 1 czy 1.5TB. Sam kombinowałem ostatnio z podpięciem 3.5" Samsung HD155UI (1.5TB) do laptopa na USB 2.0. Bez zasilacza nie ma najmniejszych szans! Czy dyski w laptopach są wydajniejsze??? Nie prawda! 2.5" zawsze jest gorszy od 3.5" ze względu na ścisk a te które doganiają parametrami dyski 3.5" są tak drogie że w tej cenie kupisz dwa 3.5" i jeszcze zostanie. Mówimy tu o dyskach talerzowych (nie SSD). Przykładowo - za cene około 380-400zł dostaniesz dysk który posiada ponad 10000rpm, 64MB cache, działa w SATAIII i ma ponad 1 TB! Za tę samą cenę kupisz 2.5" WDC BLUE 5400rpm, 16MB cache i 750GB działający w SATAII. Czy dysk 3.5 na kablu USB będzie lepszy (wydajniejszy, szybszy) od wspomnianego 2.5???? Tak - ale tylko w jednym przypadku! Tylko wtedy gdy będzie podpięty do najnowszego USB 3.0 Na USB 2.0 będzie o połowę wolniejszy w realu jak wmontowany w laptopa 2.5! Sprawdzałem osobiście na wspomnianym Samsungu Hd155UI oraz wewnetrznym WDC Blue 320GB SATAII
  • REKLAMA
  • #3 11884508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 14338456
    gtriderxc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Chciałbym jako odpowiedź podrzucić przykładowy temat na forum, na który niestety nie mogę odpowiedzieć, bo jest zablokowany. A szkoda. Komuś mogłaby się przydać moja wiedza, bo tych dysków pseudo"Verbatima" jest mnóstwo i pewnie masa ludzi ma ten problem.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2724984.html
    A problemem jest temperatura przy zasilaniu dysku z USB 2.0 Nowsze wersje USB dają wyższy prąd i nie ma kłopotów, a tak zapuszkowany dysk bez wentylacji zwyczajnie nagrzewa się i zaczyna pobierać więcej prądu, co prowadzi do opisanego wyżej w linku problemu, który dzisiaj po miesiącu prób skopiowania 400GB danych na dysk 3,5 calowy, USB2.0 z wentylowaną obudową, udało mi się rozwiązać poprzez... wyciągnięcie dysku z plastikowej obudowy, bez ani jednego otworu wentylacyjnego, co może przy zasilaniu z niebieskiego gniazda nie robi różnicy, ale przy USB2.0 robi ogromną.

Reasumując, do komputerów z USB2.0 polecam dyski z dodatkowym zasilaniem. tylko one są niezawodne. Miałem szczęście kupując nowy kilka dni temu, bo zastanawiałem się nad drugim "Verbatimem"(Samsungiem) 2TB na USB 3.0 i to byłby strzał w kolano.
  • #5 14338476
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Ja bym zaproponował trochę inne rozwiązanie - to zależy czy chcesz dysk do przenoszenia danych czy jako archiwum. Do przenoszenia danych można kupić dysk 2,5" USB 3.0 działają w większości na USB 2.0 - ew. kabel z podwójnym wtykiem do komputera. Do archiwizacji obudowa która pomieści dwa dyski 1 TB RAID.

ja zastosowałem rozwiązanie 2 niezależne dyski jeden jako przenośny a drugi jako kopia pierwszego - dane są cenniejsze niż dysk
  • REKLAMA
  • #6 14338501
    gtriderxc
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    "Do przenoszenia danych można kupić dysk 2,5" USB 3.0 działają w większości na USB 2.0"
    Ja właśnie chciałem ostrzec potencjalnych nabywców, że często nie działają i to również te droższe niby "Verbatim", co opisuje użytkownik w wątku, do którego link podałem w poprzednim poście.
    A jeszcze jeśli może to komuś pomóc, moja diagnoza jest następująca:
    wraz ze wzrostem temperatury, zdolność półprzewodnika do przewodzenia prądu znacząco wzrasta. Zamknięty jak konserwa w szczelnym plastiku "Verbatim" nie pozwala obniżyc temperatury elementom elektroniki siedzącego w środku dysku Samsunga, przez co dopóki nie damy mu w kość, działa jako tako i bez dziwnych odgłosów. Jednakże gdy tylko temperatura wzrośnie(np. w wyniku wielogodzinnego kopiowania 300-500GB danych), elektronika robi się cieplejsza, zaczyna brać więcej prądu, a wyjście USB2.0 daje go za mało. Zaczynają się problemy z zasilaniem talerzy, szorowanie po nich głowicą (piski) itp.
    Miałem zamiar kupić drogi, wodoszczelny dysk przenośny "kompatybilny z 2.0" i cieszę się, że tego nie zrobiłem. Niechcący z oszczędności wybrałem dysk z dodatkowym zasilaczem. Głupio mi teraz, że zapłaciłem rok temu kilka złotych więcej za napis "Verbatim" na kawałku bezużytecznego teraz plastiku :-) W środku jest zwykły dysk Samsunga 2.5'' ze złączem SATA
  • #7 14338699
    shadow125
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    Nie będę polemizował - używam dysków przenośnych od lat
    Ostatnio nabyłem ADATA HV611 - jako dysk do przenoszenia - mój 750 GB okazał się za mały.
    Wewnątrz siedzi taki dysk: TOSHIBA MQ01ABD100 link do opisu
    https://storage.toshiba.eu/cms/pl/hdd/consumer_electronics/product_detail.jsp?productid=409
    po paru godzinach pracy był lekko ciepły. Nie trafiłem na komputer na którym nie ruszył (nawet mój netbook Samsunga) - do podłączenia USB 2.0 używam pojedynczego kabelka o długości 25 cm a i dysk ma co przechowywać

Dysk zewnętrzny 1TB z zasilaniem czy bez 2,5" czy 3,5"

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje zakup zewnętrznego dysku przenośnego 1TB, preferując model 2,5" bez zasilania, ze względu na wygodę. W dyskusji poruszono różnice między dyskami 2,5" a 3,5", wskazując, że dyski 3,5" są zazwyczaj wydajniejsze, ale wymagają dodatkowego zasilania. Użytkownicy podkreślają, że dyski 2,5" są bardziej mobilne i nie wymagają zasilania, co czyni je bardziej praktycznymi do przenoszenia. Wskazano również na problemy z temperaturą i zasilaniem przy używaniu dysków 3,5" z portami USB 2.0, co może prowadzić do awarii. Rekomendowane są dyski 2,5" z USB 3.0, które są kompatybilne z USB 2.0, oraz stacje dokujące dla dysków 3,5". Użytkownicy dzielą się doświadczeniami z różnymi modelami, zwracając uwagę na ich wydajność i niezawodność.
REKLAMA