logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ dynamiczna tablica int, wczytywanie n, a, b oraz funkcja dzielniki w przedziale

aga13.91 03 Lut 2013 18:17 2055 6
REKLAMA
  • #1 11883610
    aga13.91
    Poziom 2  
    Dynamicznie przydziel pamięć dla tablicy zawierającej elementy całkowite typu int, zdefiniuj i wczytaj liczbę całkowitą n oraz liczby rzeczywiste a i b.
    Kod: text
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod

Nie wiem, jak mogę inaczej wpisywać elementy do tablicy i jeszcze liczby dwóch innych typów. No chyba, że źle rozumiem zadanie. :P Proszę o pomoc.

Dodano po 14 [minuty]:

Jest jeszcze druga część tego zadania, ale tego to nawet nie wiem, jak zacząć. :(
    Napisz funkcję do_tablicy() która zapisuje do tablicy wszystkie dzielniki liczby całkowitej zawarte w pewnym przedziale (otwartym bez końców).

Liczę chociaż na jakąś wskazówkę, żeby jakoś to ruszyć. :)
  • REKLAMA
  • #2 11884413
    Terminator
    Poziom 23  
    Ocena: 12
    Dobrze tworzysz tablice, ale nie zapomnij jej usunąć za pomocą "delete [] ".
    Wczytywanie danych jest ok, ewentualnie możesz podać indeks w tej tablicy dla użytkownika przy "cout<<"Podaj element ta...""
    Może lepiej podaj całą treść zadania, bo wczytywanie n, a , b jak na razie jest niezrozumiałe.
  • REKLAMA
  • #3 11887513
    aga13.91
    Poziom 2  
    C++ dynamiczna tablica int, wczytywanie n, a, b oraz funkcja dzielniki w przedziale

c) wydajemi sie ze tak bedzie

tylko nie mam mozliwosci tego skompilowac bo nie mam początku:/ i nie wiem jak te liczby rzeczywiste podac.

Proszę umieszczać kod w znacznikach syntax. Opcja Listing kodu. [adamas_nt]
  • REKLAMA
  • #4 11892990
    aga13.91
    Poziom 2  
    zaczynam po kolei robic to zadanie i od razu napotykam problem to znaczy program sie kompiluje tylko po uruchomieniu podaje a i b ale program nie chce mi policzyc rozmiaru wyskakuje błąd
    Czy tak w ogóle można podawać rozmiar tablicy dynamicznej/
  • #5 11893342
    kopek11111
    Poziom 17  
    Ocena: 7

Bierz kod w znaczniki! Oczekujesz pomocy a sama nie potrafisz nawet poprawnie kodu sformatować, aby było nam łatwiej go czytać.
    A po drugie to jest bez sensu =>

, ponieważ przed utworzeniem tablicy to robisz więc jak byś chciał jabłko do koszyka włożyć jak byś koszyka nie miała?
  • REKLAMA
  • #6 11901840
    mungo
    Poziom 19  
    Ocena: 24

A czym tak dokładniej jest n, a, b?? Bo na pewno a i b nie mogą być tutaj indeksami jeśli są liczbami rzeczywistymi...
  • #7 11902257
    szelus
    Poziom 34  
    Ocena: 53
    Problem jest tego rodzaju, że po pierwsze trzeba czytać ze zrozumieniem treść zadania, ale co gorsza, trzeba też umieć zdefiniować treść zadania tak, aby była zrozumiała i jednoznaczna. Z tym drugim jest poważny problem.

1. Po pierwsze liczby a i b raczej nie mają nic wspólnego z wymiarami tablicy, ani też nie powinny się w niej znaleźć. Być może intencją autora zadania było, aby te liczby stanowiły granice przedziału, o którym mowa w punkcie b. Liczba n pewnie jest tą, której dzielniki trzeba znaleźć. Rozmiar tablicy pewnie trzeba będzie zwiększać w miarę znajdowania kolejnych dzielników.

2. W C++ nie ma bezpośrednio funkcji, która pozwalałaby na powiększenie rozmiaru tablicy zaalokowanej przez new[]. W tej sytuacji najbardziej prawidłowe wydaje mi się użycie STL-owego wektora. Alternatywą jest skorzystanie z pożyczonych z C funkcji malloc/realloc, albo robienie tego "na piechotę" przez kopiowanie.

3. Punkt d zadania jest dla mnie całkowicie niezrozumiały.
    ----
    Przeczytałem to jeszcze raz i być może w punkcie d chodzi o to by policzyć ile liczb w pliku dzielnik.txt jest podzielnych przez 2?

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o dynamiczne przydzielanie pamięci dla tablicy w C++, która ma przechowywać elementy typu int oraz liczby rzeczywiste a i b. W odpowiedziach podkreślono, że ważne jest poprawne usuwanie tablicy za pomocą "delete[]". Wskazano również na potrzebę zdefiniowania zmiennych a i b oraz ich roli w kontekście zadania. Użytkownicy sugerują użycie wektorów STL jako alternatywy dla dynamicznych tablic, ponieważ C++ nie pozwala na bezpośrednie zwiększanie rozmiaru tablicy zaalokowanej przez new[]. Dodatkowo, pojawiły się wątpliwości co do interpretacji treści zadania, zwłaszcza w kontekście liczby n oraz granic przedziału dla dzielników.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA