logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Audi a4 b5 - Nie działają tylne głośniki i wzmacniacz

grzmotix 03 Lut 2013 18:56 30270 11
REKLAMA
  • #1 11883862
    grzmotix
    Poziom 9  
    Ocena: 6
    Witam. Mam problem z uruchomieniem tylnych głośników i subwoofera w Audi a4 b5 avant 2000r. Tył nie gra przy podłączeniu oryginalnego chorusa oraz przy niestandardowym radiu JVC. Dodam,że posiadam wszystkie potrzebne kable: przejściówkę, moduł do wzmacniacza. Tylne głośniki są sprawne i były sprawdzane po bezpośrednim połączeniu z kostką radia. Czytałem gdzieś na forum,że wzmacniacz jest zazwyczaj nieaktywny i należy go uruchomić przy użyciu programu po podłączeniu do komputera ,ale czy dotyczy to również nieoryginalnego radia? Czy prędzej jest uszkodzony wzmacniacz?
    Czekam na odp.
  • REKLAMA
  • #2 11883981
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    Zasilanie i sterowanie wzmacniacz dostaje?
  • REKLAMA
  • #3 11884966
    grzmotix
    Poziom 9  
    Wszystkie kostki, które idą do subwoofera są raczej podpięte. Jedna kostka (chyba od zmieniarki) zaznaczona na załączonym zdjęciu pozostaje wolna ale nie ma gdzie jej podpiąć. Poza tym nie doszedłem jeszcze gdzie łączą się przewody od tylnych głośników bo przy wzmacniaczu kabelki mają inne kolory.
    https://obrazki.elektroda.pl/4597382900_1359925419.jpg
    https://obrazki.elektroda.pl/7531269100_1359925421.jpg
  • REKLAMA
  • #4 11888346
    Ireneo
    Poziom 42  
    Ocena: 2457
    grzmotix napisał:
    Wszystkie kostki, które idą do subwoofera są raczej podpięte.

Nie zmienia to faktu że dalej nie wiadomo czy
    Ireneo napisał:
    Zasilanie i sterowanie wzmacniacz dostaje?
  • Pomocny post
    #5 11889357
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Kolego naprawiałem podobny przypadek w audi a3 tylne głośniki były podpięte pod subwoofer i nie grał tył ani sub. Uszkodzony był przekaźnik w subwooferze.
  • #6 11889474
    msepl
    Poziom 26  
    Ocena: 189
    Dla ścisłości tylne głośniki mają wzmacniacz znajdujący się razem ze wzmacniaczem subwooferowym w tym samym opakowaniu.
  • #7 11892184
    grzmotix
    Poziom 9  
    Wiem właśnie,że wzmacniacz jest razem z subwooferem i jest połączony z głośnikami tylnymi. W wolnym czasie muszę obczaić od czego są te wszystkie przewody by podłączyć sam subwoofer i sprawdzić czy jest sprawny. Przydałby się jakiś schemat z tymi kostkami przy wzmacniaczu. A i czy jest w ogóle taka możliwość,że za pomocą vaga dałoby się włączyć wzmacniacz?
  • Pomocny post
    #8 11892277
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Mówisz masz!
    1 - +12V stałe
    2 i 3 wyjście na lewy głośnik śr. i wys. ton
    4 - masa
    5 - sterowanie zał/wył + 12V
    6 - wejście kanał lewy
    7 - wejście kanał prawy
    8 - masa wejśc
    9 i 10 wyjście na prawy głośnik śr. i wys. ton

Ale nie daję gwarancji że będzie to prawidłowe podłączenie więc musisz to miernikiem sprawdzić.
    W moim przypadku były grube średnie i cienkie kable, grube to zasilanie , średnie na głośniki a cienkie to sygnały, więc sprawdź czy dochodzi na grubych kablach jest 12V i 12V na jednym cienkim względem masy (przy włączonym radiu). Jeśli są te napięcia to ok. przy włączeniu radia powinno być słychać kliknięcie przekaźnika w subwooferze, jak nie słyszysz to rozbieraj sub.
  • #9 11892442
    grzmotix
    Poziom 9  
    Dzięki. Wg tego wychodzi na to,że nie mam podłączonego zasilania bo jedna kostka została wolna i nie wiem gdzie ją wpiąć (są tam właśnie te 2 grubsze kabelki) https://obrazki.elektroda.pl/4597382900_1359925419.jpg -czy to jest kostka zasilająca?? jeśli tak,to w którym miejscu się ją podłącza?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 11892495
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Nie przypominam sobie takiej kostki, sam musisz sprawdzić czy kable od tej kostki idą do kostki z subwooferem.
  • #11 11920491
    marcinus_92
    Poziom 1  
    Ocena: 1
    ta kostka co pokazałeś ją na zdjęciu jest od wejścia 12V które znajduję się w boczku ;) wpina się ją w boczek tam gdzie jest gniazdo 12 V !!!!
  • #12 11934226
    grzmotix
    Poziom 9  
    Sprawdziłem już czy do subwoofera dochodzą sterowanie i zasilanie i okazało się, że wszystko jest na miejscu. Napięcie w czerwonej kostce jest na pewno bo sprawdziłem miernikiem. Po odłączeniu kostki i ponownym podłączeniu nie słychać charakterystycznego kliknięcia subwoofera. Podejrzewam,że jednak wzmacniacz jest spalony bo na płytce już nie ma napięcia 12V. Wzmacniacz dałem znajomemu elektrykowi może uda mu się naprawić usterkę.

Dodano po 3 [godziny] 54 [minuty]:

Już wszystko hasa jak trzeba. Uszkodzony był przekaźnik w subwooferze. Dzięki wszystkim za pomoc. Temat do zamknięcia:)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem działania tylnych głośników i subwoofera w Audi A4 B5 z 2000 roku. Po sprawdzeniu wszystkich połączeń i kabli, w tym zasilania i sterowania wzmacniacza, okazało się, że wzmacniacz był uszkodzony. Użytkownik podejrzewał, że problem leży w przekaźniku subwoofera, co potwierdziło się po jego naprawie. W końcu system audio zaczął działać poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA