logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Laptop zmienia nazwę sieci WiFi i brak dostępu do internetu

adasd 03 Lut 2013 20:42 2100 7
REKLAMA
  • #1 11884524
    adasd
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam kolegów.
    Mam następujący problem - gdy zabieram laptopa do znajomej, mimo wykrycia sieci i poprawnego wpisania hasła/rodzaju szyfrowania komputer niby łaczy się ale brak dostępu do internetu. Dodatkowo zmienia nazwę sieci - dodaje do nazwy liczbę 2 lub 3. Poniżej fotki obrazujące problem:

Laptop zmienia nazwę sieci WiFi i brak dostępu do internetu

Bardzo proszę o pomoc.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 11884740
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi i usuń tam wszystkie podobne nazwy sieci, po czym spróbuj ponownego połączenia wpisując poprawnie hasło.
  • REKLAMA
  • #3 11884847
    adasd
    Poziom 10  
    W zarządzaniu sieciami mam tylko 2 sieci - domową i znajomej - całkiem inne nazwy sieci. W domu nie mam problemów.
  • #4 11884882
    Mike777
    Poziom 12  
    Ocena: 3
    jimasek napisał:
    Zarządzaj sieciami bezprzewodowymi i usuń tam wszystkie podobne nazwy sieci, po czym spróbuj ponownego połączenia wpisując poprawnie hasło.

W prawym dolnym rogu obrazka masz info, że połączono komputer z siecią bezprzewodową, więc to co napisałeś traci sens w tym przypadku.

Stawiam na nie połączony router wifi z internetem. Najpierw sprawdź czy po kablu na porcie LAN routera będziesz mieć internet.
  • REKLAMA
  • #5 11884920
    jimasek
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 2675
    Mike777 napisał:

W prawym dolnym rogu obrazka masz info, że połączono komputer z siecią bezprzewodową,

Widziałem już różne przypadki z windows-em, oczywiście mój trop może być błędny.
  • #6 11884946
    adasd
    Poziom 10  
    Własnie o to mi chodzi - połączył się do prawidłowej sieci, jednakże już sieć publiczna jest nazwą tej sieci z cyfrą 2. Niby połączono a brak dostępu do internetu.
  • #7 11885002
    CHACA
    Poziom 43  
    Ocena: 457
    Trzeba zmienić z "sieć publiczna" na "sieć domowa" i wszystko zagada jak trzeba.
  • REKLAMA
  • #8 11885217
    adasd
    Poziom 10  
    Sprawdze w następnym tygodniu, jednakże domu mam sieć publiczną i działa, a u niej nie.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem, który po połączeniu z siecią WiFi znajomej zmienia nazwę sieci, dodając cyfrę (np. "sieć publiczna 2"), a mimo połączenia nie ma dostępu do internetu. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, aby sprawdzić ustawienia sieciowe, usunąć podobne nazwy sieci oraz upewnić się, że router jest poprawnie podłączony do internetu. Zmiana typu sieci z "sieć publiczna" na "sieć domowa" może również rozwiązać problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA