Witam wszystkich użytkowników "elektronicznej smyczy" o nazwie Siemens CX65. Jestem kompletnym laikiem w dziedzinie konfiguracji sprzętowej PC. Tydzień temu stałem się posiadaczem tej fajnej komórki, lecz miałem masę problemów z jej podłączeniem przez port IRDA do peceta. Ponieważ internet ma kształcić, pragnę podzielić się informacjami, jak docieram do pełnej satysfakcji i używalności komórki, wraz z komputerem PC i systemem Windows XP Profesjonal. Żałuję trochę, że nikt nie wpadł na pomysł, by opisać w internecie, w jednym miejscu problemy związane z jej podłączeniem. Kupiłem port IRDA i zaczęły się schody! Kabelek podłączyłem do COM2. System automatycznie go wykrył i pojawiła się jednostronna łączność. Mogłem przesyłać dane z komputera na telefon. Mini płytka instalacyjna IRDY nie była potrzebna, a nawet nie chciała odpalić. W sklepie zrobiono mi przegrywkę na dużą płytkę CD i instalacja ruszyła. Drugim elementem była instalacja programu, eksploratora telefonu, z którą do teraz mam problem. Pobrałem darmowy program ze strony www.siemens-mobile.com, którego wielkość to prawie 34 MB. Uruchomiłem setup i klapa. Po chwili wystąpił komunikat, o treści: 1607: Nie można zainstalować programu InstallShield Scripting Runtime. Przeszukałem wszechwiedzący internet, by dowiedzieć się, gdzie tkwi błąd? Gdzieś mignęło mi przed oczami, że ból leży w pliku "msiexec.exe", bo program instalacyjny go nie widzi. Z pomocą Total Commandera, znalazłem plik w katalogu: C:\WINDOWS\system32\dllcache. Pomyślałem sobie, że może jego położenie jest niewłaściwe i skopiowałem plik do katalogu Windows oraz do katalogu Windows\system32. Tym sposobem znalazł się w trzech różnych miejscach. Na chłopski rozum, pomyślałem, że jest zbyt daleko od "kręgosłupa systemu" i trochę go przybliżyłem. Po uruchomieniu instalacji oprogramowania do telefonu, komunikat już się nie pojawił i instalacja przebiegła poprawnie. Moje szczęście było nie do opisania. Ból nastąpił w momencie, gdy próbowałem podglądnąć, co mam w telefonie. Okazało się, że program Siemensa, nie widzi telefonu?! Teraz już nic z tego nie rozumiem? Prymitywny eksplorer komputera widzi telefon, bo mogę przesyłać pliki w obie strony, ale nie mam podglądu, co śpi w moim telefonie? Mogę przesłane zdjęcia obrabiać w PhotoShopie i wysyłać je do telefonu, a software Siemensa nadal jest martwy. Nie działa najważniejsza rzecz. Dzięki temu "softowi" można sobie ustawić wszyskie opcje w telefonie, zaglądnąć na pocztę, zdjęcia, filmy, animowane gify, tła, itp. Wygrzebałem w internecie jeszcze jeden ważny szczegół. Otóż trzeba dokonać zmian w BIOSIE, co uczyniłem. Dołączam link do strony, gdzie są jakieś informacje: "http://www.irda.pl/Instrukcja.htm oraz www.irda.pl/Pomoc.htm". Wracając do mojego problemu, przyznam szczerze, że nie wiem w czym tkwi błąd? Póki co, nie mogę korzystać z oprogramowania Siemensa, gdyż jego program nie widzi IRDY, a widzi ją system Windowsa. Jest to dla mnie wielka zagadka. Doszedłem już jako laik bardzo daleko i mocno wierzę w to, że uda mi się wreszcie rozwiązać ten problem. Jeżeli ktoś wie gdzie tkwi błąd, proszę o kontakt, e-mail:ubogi@wp.pl Za cierpliwość w czytaniu dziękuję. Jak znajdę przyczynę, zostanie ogłoszona na forum. Narazie bawię się w grę "Polak potrafi".