logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Przedłużacz pilota TV. Sterowanie tunerem satelitarnym.

brofran 15 Lut 2005 17:50 14913 6
REKLAMA
  • #1 1231753
    brofran
    Poziom 41  
    Ocena: 1401
    Potrzebne mi jest takie ustrojstwo abym mogl sterowac tunerem sat. z drugiego pokoju gdzie mam 2-gi telewizor. Najlepiej odpowiadalo by mi przesylanie sygnalu kabelkiem. Moze ktos przetestowal jakis uklad, ktory mozna uruchomic bez pomocy oscyloskopu , i moze go polecic?
    Nie chce stracic za duzo czasu na eksperymenty.
  • REKLAMA
  • #2 1231769
    zodiak318
    Poziom 34  
    Ocena: 306
    Są też "gotowce" i to bezprzewodowe. Patrz Allegro na przykład.
  • REKLAMA
  • #3 1235070
    brofran
    Poziom 41  
    A samodzielnie nikt czegos takiego nie robil?
    Chodzi mi o uklady zamieszczane w czasopismach elektronicznych,lub chociazby na Elektrodzie. PZDR.
  • REKLAMA
  • #4 1235084
    fulfok
    Poziom 2  
    no chyba jednak nikt nie robił tego typu rzeczy
  • REKLAMA
  • #5 1264915
    telewizory
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Ja robiłem. Właśnie skończyłem robić taki układ z Praktycznego Elektronika nr 4/94. Jego skan znajduje się na Elektrodzie w dziale dla domu. Działa bez problemów, ale czułość odbiornika nie jest duża. Ten układ nie wymaga uruchamiania. Dużą czułość można uzyskać stosując odbiornik scalony (np. SFH506) i modulator np. na układzie CMOS 4093. W tym wypadku też można obyć się bez oscyloskopu. Kiedyś widziałem gotowy schemat tego rozwiązania, ale nie potrafię odszukać.

http://www.elektronika.sirius.pl/index.php?dzial=tv&id=017 - Pod tym linkiem jest przedłużacz do pilota wykożystujący do przesyłu sygnału kabel antenowy.

P.S. Taki układ z SFH506 też chcę zrobić, ale narazie nie mam czasu.
  • Pomocny post
    #6 1288883
    telewizory
    Poziom 18  
    Ocena: 16
    Właśnie odpaliłem przedłużacz pilota z układami SFH506 i 4093. Zasięg odbiornika przekracza 5m. W załączniku schemat. Potencjometrem reguluje się częstotliwość nośną. Układ należy zasilić napięciem stabilizowanym 5V. Bramki nand to układ 4093. Wrazie stosowania odbiornika na częstotliwość nośną inną niż 36kHz może zajść konieczność dobrania rezystora i/lub potencjometru.
    Powodzenia.
    Załączniki:
    • Przedłużacz pilota TV. Sterowanie tunerem satelitarnym. przedłużacz.jpg (117.72 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 1981978
    brofran
    Poziom 41  
    Wykonalem uklad zamieszczony na elektrodzie i dziala mi z osobnym zasilaczem i poza obudowa TV.
    Kiedy byl zabudowany i zasilany napieciem z telewizora to mial duzo mniejsza czulosc, dlatego wybralem 1 rozwiazanie.
    Temat koncze.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przedłużacza pilota do sterowania tunerem satelitarnym z innego pokoju, z preferencją przesyłu sygnału przewodem. Wskazano dostępność gotowych, bezprzewodowych rozwiązań, np. na Allegro. Jeden z uczestników wykonał układ z czasopisma "Praktyczny Elektronik" nr 4/94, którego schemat jest dostępny na portalu Elektroda.pl. Układ ten działa bez konieczności uruchamiania oscyloskopem, jednak ma ograniczoną czułość odbiornika. Zwiększenie czułości można uzyskać stosując odbiornik na bazie fototranzystora SFH506 oraz modulator z układu CMOS 4093, co również nie wymaga oscyloskopu. Schemat takiego układu został udostępniony, a zasięg odbiornika przekracza 5 metrów. Układ wymaga zasilania stabilizowanym napięciem 5V, a częstotliwość nośną reguluje się potencjometrem. W praktyce lepsze efekty uzyskano stosując zasilanie z osobnego źródła poza obudową telewizora, co poprawiło czułość odbioru. Temat został zakończony po potwierdzeniu działania układu.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA