logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Canva CNR 5303 - Radio przestało widzieć USB z dnia na dzień

sabcia 12 Lut 2013 18:26 2748 8
REKLAMA
  • #1 11925178
    sabcia
    Poziom 10  
    posiadam radio samochodowe Canva CNR5303 do tej pory wszystko bylo dobrze i działało jak należy.Port usb czytał mp3 z pendraiwa i telefonu,aż do dziś kiedy po załączeniu pendraiwa pokazało się okno usb i dalej nic.Pendraiw w ogóle nie reaguje,nie miga dioda i nic się nie dzieje.Co mogło się w nim popsuć?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 11925280
    Primo86
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Zobacz różne pendrive czy to tylko ten jeden czy wogóle nie widzi, bardzo możliwe że styki przy usb w radiu są naderwane, ja tak miałem u siebie jeden nie łączył ale jak polutowałem to wszystko było ok. A no i jak było zimno to też był problem z odczytem usb.
  • REKLAMA
  • #3 11926276
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Zacznij od sprawdzenia styków, następnie czy jest napięcie 5V.
  • #4 11933910
    sabcia
    Poziom 10  
    Jeżeli dobrze zmierzyłam napięcie to pokazuje mi 5,25V.A wszystkie styki wyglądają na nienaruszone
  • REKLAMA
  • #5 11934688
    slawcioo88
    Poziom 21  
    Ocena: 99
    Prześledź ścieżki do układu scalonego co nim steruje oczywiście chodzi o te 2 środkowe piny. Jak nic po drodze nie napotkasz uszkodzonego przyjrzyj się scalakowi sprawdź czy ma zasilanie o ile znajdziesz notę katalogowe układu.
  • #6 11934888
    sabcia
    Poziom 10  
    Mam szukać tego w panelu czy muszę rozbierać całe radio?Bo jak rozkręcałam sam panel,żeby sprawdzić czy nie są obluzowane luty mocujące port USB to ścieżki wyglądały na oko dobrze.
  • REKLAMA
  • #7 11934938
    Primo86
    Poziom 20  
    Ocena: 40
    Chodzi o panel rozbierz cały panel możesz mieć tak zwane zimne luty i na oko będzie dobrze a nie będzie działać, weź podgrzej łączenia jeszcze raz z kalafonią i sprawdź czy się poprawi i wykryje jakieś USB.
  • #8 11955491
    sabcia
    Poziom 10  
    Niestety to nie pomogło, dalej nie widzi usb. Ekran robi się niebieski i to tyle reakcji na podłączenie pendriwa
  • #9 12585782
    rajucorsa
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    witam nie wiem czy to pomoże bo moje radio to CN6230 Canva i podobny objaw miałem i usterka zanikała gdy docisnąłem układ SUNPLUS SPHE 8202TQ jednak mocno się nagrzewał i po 5 min było to samo przelutowanie nie pomogło chyba wadliwy układ

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z radiem samochodowym Canva CNR 5303, które przestało rozpoznawać pendrive USB. Po podłączeniu pendrive'a ekran radia staje się niebieski, a dioda nie świeci. Użytkownicy sugerują sprawdzenie styków USB, napięcia 5V oraz ewentualnych zimnych lutów. Wskazówki obejmują również przelutowanie połączeń oraz sprawdzenie układu scalonego, który może być uszkodzony. W jednym z przypadków podobny problem wystąpił w modelu CN6230, gdzie usterka była związana z układem SUNPLUS SPHE 8202TQ.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA