Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Na co zwracać uwagę przy wyborze telefonu?

RakuNH 15 Feb 2013 00:33 2694 9
Computer Controls
    RakuNH
    Level 9  
    Witam wszystkich forumowiczów

Zapewne podobnych tematów jest miliony, ale postaram się być konkretny. Otóż zepsuła mi się Nokia N900, którą miałem na kartę. Byłem na tyle inteligentny, że zepsułem wyświetlacz - koszt naprawy to 200-250 zł. Zdecydowałem więc, że wezmę teraz jakiś telefon na abonament, bo N900, to co prawda niezła kobyla, ale nie wykorzystywałem jej funkcjonalności nawet w 20%.

A więc chciałbym wziąć telefon na abonament i w wybranym pakiecie cenowym mam taki wybór:
    - LG Swift L5 (139 zł)
    - Huawei Ascend G300 (139 zł)
    - HTC Desire C (249 zł)
    - Sony Xperia miro (259 zł)
    - Nokia Lumia 610 (279 zł)
    - Samsung i8160 Galaxy Ace II (349 zł)
    - Sony Xperia J (359 zł)

Proszę Was o pomoc w wyborze. Chodzi mi nie tyle o napisanie "weź ten bo jest dobry", tylko o jakieś wskazówki - na co zwracać uwagę przy wyborze.

Kompletnie nie interesują mnie gry i inne młodzieżowe wynalazki. Chodzi mi o praktyczność na uczelni, bo czasem telefon na egzaminie się przyda i o dobrą nawigację przy podróżowaniu samochodem. Na co zwracać uwagę i na co uważać? Patrząc na wszystkie parametry dostaje oczopląsu. A może po prostu naprawić tą Nokię N900 i wziąć abonament ze swoim telefonem?

Zastanawiam się czy wybrać LG Swift L5, Huawei G300 czy Xperia J. Gdyby nie wyświetlacz, to brałbym LG a tak nie wiem czy ta mała rozdzielczość nie będzie jakimś problemem.

Z góry dziękuje za jakąkolwiek pomoc.
  • Computer Controls
    krocze
    Level 25  
    Jeżeli mowa o nawigacji samochodowej, to do tego celu najlepszy jest telefon z Windowsem, który obsługuje Automapę, moim zdaniem najlepszą nawigację na terenie PL. Wszystkie wymienione telefony bazują na Androidzie (poza Nokią 610), a do niego są tylko jakieś wynalazki pseudo nawigacyjne. Jeżeli nie potrzebujesz telefonu do gier i zabaw to nie kupuj żadnego z ery Androidowych, ponieważ nie poużywasz go dłużej jak 2-3 dni bez ładowania. Jednak, czy w erze nawigacji za 170pln 5", z możliwością rozbudowy map, warto kupować do tego celu telefon?

Kup sobie nawigację, a do tego np. używanego Samsunga S8500 i masz zestaw za 370pln.
  • Computer Controls
    RakuNH
    Level 9  
    Czy Sygic Mobile Maps to Twoim zdaniem też zalicza się do "dziadostwa"? Nie raz mnie to wykołowało, ale trochę na tym pojeździłem;) Może zabrzmiało to tak jakbym szukał profesjonalnej nawigacji, ale to raczej taka funkcja w telefonie, której od czasu do czasu użyję i na pewno prędzej będę z tego korzystał niż z jakiś gier i różnych innych funkcjonalności.

Innymi słowy mówiąc wprost interesuje mnie
    - sprawne przeglądanie zdjęć czy pdfów (żebym mógł się z nich sensownie odczytać). Czy niska rozdzielczość LG L5 może być w tym przypadku jakimś utrudnieniem?
    - sporadyczne używanie nawigacji na jakieś krótkie podróże, a nie na zagraniczne wypady;)
    - jak bateria będzie trzymać nieco dłużej niż w Noki N900, to też się nie obrażę, bo tam miałem 2 godziny GPS i koniec baterii (nowiutkiej)

Dla mnie te wszystkie telefony, które wymieniłem są poza ewentualnie rozdzielczością i wyglądam jak bliźniaki... Czym się różni model, który podałeś od nich?

Dzięki za chęć pomocy:)
    tino2003
    Admin of GSM Group
    krocze wrote:
    Jeżeli mowa o nawigacji samochodowej, to do tego celu najlepszy jest telefon z Windowsem, który obsługuje Automapę

Automapa jest też na androida ;)
    krocze
    Level 25  
    RakuNH wrote:
    Czym się różni model, który podałeś od nich?

Czasem pracy baterii. Przecież o to pytałeś...
    Zadałeś konkretne pytanie, a teraz się z niego wycofujesz. Po aktualizacji wymagań, jaką przeprowadziłeś, stwierdzam, że nie ma różnicy między wymienionymi telefonami w relacji do twoich potrzeb. Wybierz jedynie najkorzystniejszy w sensie wartości rynkowej i to moim zdaniem jedyne kryterium.
    Pozdrawiam.

tino2003 wrote:
    Automapa jest też na androida ;)

Dziękuję za informację, niestety, gdy zaczynałem przygodę z Androidami jeszcze jej nie było.
    RakuNH
    Level 9  
    Po prostu źle początkowo sformułowałem swoje oczekiwania. Już na Mobil Mapach trochę pojeździłem i nie jest to może bardzo komfortowe, ale zawsze lepiej mieć jakikolwiek GPS niż żadnego.

Wybiorę więc prawdopodobnie LG L5, choć trochę martwi mnie ta rozdzielczość.

Pozdrawiam i dzięki za pomoc.
    krocze
    Level 25  
    RakuNH wrote:
    Wybiorę więc prawdopodobnie LG L5, choć trochę martwi mnie ta rozdzielczość.

Rozdzielczość pozwoli Ci na tak dużym ekranie widzieć piksele, co nie jest przyjemnym doznaniem..., szczególnie przy czytaniu PDF, procesor też nie pierwszej młodości (0.8GHz). Aż dziw mnie bierze, skąd tak wysoka jego wartość rynkowa? Powiem Ci szczerze, że jeżeli mają gdzieś jeszcze Xperię Neo V, to warto ją wziąć za ok 200pln w abo. Obudowa trochę delikatna, ale dobry aparat (z naciskiem na kamerę) i procesor 1GHz. ewentualnie Samsung Vawe II lub III (BADA OS). Kolego więcej już głosu nie zajmuję, niech wypowiedzą się inni.
    RakuNH
    Level 9  
    krocze wrote:
    Rozdzielczość pozwoli Ci na tak dużym ekranie widzieć piksele, co nie jest przyjemnym doznaniem..., szczególnie przy czytaniu PDF

Dzięki za pomoc. O właśnie odpowiedź w tym temacie szczególnie mi chodziło. Także na pewno będę wybierał telefon z lepszą rozdzielczością i jakoś w tygodniu wybiorę się do salonu Play i zdecyduję.
    cefaloid
    Level 33  
    krocze wrote:
    Jeżeli mowa o nawigacji samochodowej, to do tego celu najlepszy jest telefon z Windowsem, który obsługuje Automapę, moim zdaniem najlepszą nawigację na terenie PL. Wszystkie wymienione telefony bazują na Androidzie (poza Nokią 610), a do niego są tylko jakieś wynalazki pseudo nawigacyjne.

A więc owszem tak było kiedyś - dziś jest inaczej i są na niego wszystkie liczące się nawigacje. Jeszcze niedawno Android był lipą, przyznam Ci to ale dziś jest fajny.

Wspomniana przez Ciebie Automapa jest, owszem, świetna, działa na Windows, ale... Windows Mobile (którego nikt do nowych telefonów już dawno nie daje), a nie Windows Phone sprzedawanym ze współczesnymi telefonami jak np Nokia Lumia. Na niego Automapy na razie nie ma. To 2 różne systemy i warto to podkreślić, bo ktoś zrobi głupstwo kupując Lumię do Automapy. Link.
    Proszę nie traktować tego jako krytykę tylko uzupełnienie Twojej wypowiedzi.

Dodano po 20 [minuty]:

Ale wracamy do telefonów

RakuNH wrote:

Proszę Was o pomoc w wyborze. Chodzi mi nie tyle o napisanie "weź ten bo jest dobry", tylko o jakieś wskazówki - na co zwracać uwagę przy wyborze.
    Zastanawiam się czy wybrać LG Swift L5, Huawei G300 czy Xperia J. Gdyby nie wyświetlacz, to brałbym LG a tak nie wiem czy ta mała rozdzielczość nie będzie jakimś problemem.

Wyświetlacz 320 x 480 przy 4" to jak koledzy piszą nie to. Najlepiej jakbyś miał okazję sam to ocenić. Taka rozdzielczość ujdzie przy ekraniku 3-3,5" (stąd w np Desire C 'obleci') ale w większym może przeszkadzać. Zwłaszcza że Android 4+ jest zoptymalizowany pod większe rozdzielczości i niektóre drobne czcionki nie są przy tej rozdzielczości za fajne. Stąd LG dostaje minusa - jak ktoś słusznie zauważył pdf czy strona www będzie wyglądała wyraźnie gorzej.

Odpuściłbym też Huawei bo ma Androida 2.3.5. A między nim, a wersją 4.x jest spora różnica w dopracowaniu systemu i w szybkości.

A poza tym - oprócz Samsunga wszystkie 'jadą' na tym samym CPU, Qualcomm MSM7227A, czyli bardzo popularnym procku rodziny ARM Cortex-A5 i mają po 512MB RAM, więc możesz porównać ich MHz wprost. Bardziej patrz na pojemność baterii, solidność obudowy, czy... popularność. Popularność dlatego że w przyszłości, kiedy producent już oleje wsparcie możesz chcieć wgrać najnowszy alternatywny CyanogenMod i będzie skąd go pobrać dla danego modelu. Wszystkie podane telefony z MSM7227A w zupełności wystarczą na potrzeby, które opisałeś.

Galaxy Ace ma jako jedyny inny procek, jest to 2 rdzeniowy ARM Cortex-A9 i przy tych samych MHz może być sporo wydajniejszy ale to już musisz poszukać. Wyróznia się tez RAM oraz fizycznym przyciskiem odbierania rozmów - pomaga przy ekranie dotykowym gdy jest mróz a ty masz ubraną rękawiczkę. Ale sprobuj zweryfikować czy ACE 2 nie jest w tak słabej obudowie 'plastik fantastik' jak jego poprzednik. Jeśli tandetna, to bym go odpuścił bo też póki co ma tylko starego Androida 2.x.
    piasek432
    Level 14  
    Samsung i8160 Galaxy Ace II - jak najbardziej polecałbym ten telefon, nie mały nie duży, w sam raz. Ma wszystko co potrzeba .