logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem - z uruchomieniem komputera - nowe części

desperski20 17 Lut 2013 11:41 1650 6
REKLAMA
  • #1 11945786
    desperski20
    Poziom 2  
    Witam,

Problem:
    Postanowiłem złożyć sobie komputer. Kupiłem wszystkie części złożyłem i włożyłem do obudowy, nacisnąłem przycisk Power i cisza. Myślałem że jest to wina któregoś z podzespołów, ale wszystkie sprawdziłem na innym komputerze i są sprawne.
    Postanowiłem jeszcze raz złożyć wszystko i znowu to samo jednak po odkręceniu śrub w dolnej części płyty głównej i komputer ruszył. Jednak po chodził dwa dni i znowu się wyłączył i nie chce się uruchomić. Odizolowałem płytę główna od obudowy cienką gąbką jednak objawy znowu powróciły teraz wszystkie części leżą na obudowie i wszystko chodzi. Dodam, że obudowa jest pod płytę atx, czyli taką jaką zakupiłem.

Specyfikacja sprzętu:
    Zasilacz:OCZ Modxstream Pro 500W Modular
    Procesor: AMD Phenom II x4 965 Black Edition AM3 BOX
    Ramy:Corsair DDR3 2x4096MB 1600MHz CL9.0 XMS3
    Płyta główna: Gigabyte GA-970A-D3
    Karta graficzna: XFX Radeon HD 6870 Heatpipe 1GB DDR5 PCI-E BOX
    Dysk:WD Green WD10EZRX (1TB, 64MB, SATA/600)
    Obudowa:Modecom A11 czarna

Czego już próbowałem:
    Sprawdziłem wszystkie części na innych podzespołach:wszystko działa.
    Komputer po wyciągnięciu z obudowy też działa.

Jeśli będą potrzebne jeszcze jakieś informację, to mogę je dodać.
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 11945801
    technikabasenowa
    Poziom 33  
    Ocena: 445
    Nie pozostawiłeś zbędnych kołków mocujących pod mobo ?
  • REKLAMA
  • #3 11945803
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    Sprawdź czy dystanse na tatce montażowej są w odpowiednich miejscach tj. pasują do otworów na płycie głównej. (bo oczywiście takowe wkręciłeś w obudowę?!)
  • REKLAMA
  • #4 11948205
    desperski20
    Poziom 2  
    Dziękuje za szybką odpowiedz
    technikabasenowa napisał:
    Nie pozostawiłeś zbędnych kołków mocujących pod mobo ?

Nie nic nie pozostawiłem.
    Kasek21 napisał:
    Sprawdź czy dystanse na tatce montażowej są w odpowiednich miejscach tj. pasują do otworów na płycie głównej. (bo oczywiście takowe wkręciłeś w obudowę?!)

Nie wiem czy dobrze rozumiem bo nie dostałem żadnych śrub z płytą ani obudową tylko przyszedł komplet luzem próbowałem dobrać odpowiednio długie śruby do płyty. Płyta najpierw przykręcona bezpośrednio do obudowy następnie włożyłem podkładki gumowe, które miałem , a na końcu odizolowałem płytę od obudowy cienką gąbką jednak nie dało na dłuższa metę dobrego efektu.
    Jeżeli mógłbym prosić o zobaczenie jakie dystanse i śruby stosuje się do obudów o podobnej charakterystyce do moich podzespołów byłbym niezmiernie wdzięczny ponieważ nie mam zielonego pojęcia jak to sprawdzić i czego szukać .
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 11948246
    Kasek21
    Poziom 43  
    Ocena: 3541
    desperski20 napisał:
    Nie wiem czy dobrze rozumiem bo nie dostałem żadnych śrub z płytą ani obudową tylko przyszedł komplet luzem próbowałem dobrać odpowiednio długie śruby do płyty. Płyta najpierw przykręcona bezpośrednio do obudowy następnie włożyłem podkładki gumowe, które miałem , a na końcu odizolowałem płytę od obudowy cienką gąbką jednak nie dało na dłuższa metę dobrego efektu.

Jak przykręciłeś płytę bez dystansów to się nie dziw, że nie działa.

Przy Twojej obudowie:
    trzeba wkręcić w odpowiednich miejscach dystanse aby płyta nie miała kontaktu z obudową.
  • #7 11948300
    desperski20
    Poziom 2  
    Kasek21 napisał:
    Jak przykręciłeś płytę bez dystansów to się nie dziw, że nie działa.
    Akurat zaskoczyło kilka razy więc dlatego jestem zdziwiony, że to nie działa jak poszło kilka razy.

Dziękuje za szybką odpowiedz i za pomoc.
    Pozdrawia temat do zamknięcia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik złożył komputer z nowymi częściami, jednak po naciśnięciu przycisku Power komputer nie uruchomił się. Po sprawdzeniu komponentów na innym komputerze, które okazały się sprawne, użytkownik ponownie złożył system, ale problem powrócił. Po odkręceniu śrub w dolnej części płyty głównej komputer działał przez dwa dni, a następnie znów się wyłączył. Użytkownik próbował izolować płytę główną od obudowy, ale problem nadal występował. Użytkownicy forum zasugerowali, aby sprawdzić, czy dystanse montażowe są prawidłowo umiejscowione oraz czy płyta główna nie ma kontaktu z obudową, co mogło powodować problemy z uruchomieniem.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA