logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ALAN 42 MULTI - Czy warto kupić przenośne CB? Opinie i różnice w modelach

sunlux 20 Lut 2013 13:21 6654 7
REKLAMA
  • #1 11960610
    sunlux
    Poziom 20  
    Ocena: 120
    Witam,
    nie mam żadnego doświadczenia w materii CB, przez wiele lat byłem wręcz przeciwnikiem zagracania sobie samochodu dodatkową elektroniką i myślałem raczej o czymś przenośnym.

Proszę o opinie na temat tego przenośnego CD ALAN 42 MULTI
    Pod względem mobilności jest to urządzenie o którym myślałem.

Czy warto go kupić?
    Czy coś trzeba w nim zmienić, odblokować ?
    Czy dorównuje lub wręcz ma identyczne parametry co stacjonarne odpowiedniki ?

Widziałem kilka wersji tego modelu, wszystkie pod tą samą nazwą ALAN MULTI 42. Różnice polegają w samym wyświetlaczu - jedne mają prosty wyświetlacz a inne dość rozbudowany. Na co zwrócić uwagę ? Czasami pojawia się tam nazwa midland, czy to ma jakie znaczenie ?
  • REKLAMA
  • #2 11960705
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 11960745
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Tak jeśli zamontujesz zewnętrzną antenę to jeszcze jako tako działa.
  • #4 11965010
    sunlux
    Poziom 20  
    Więc przy zastosowaniu identycznej anteny zewnętrznej taki ręczniak ALAN 42 MULTI będzie miał identyczne lub choć zbliżone parametry do tradycyjnych CB ?
    Chodzi mi o takie parametry jak czułość i moc nadawania.
  • REKLAMA
  • #5 11965564
    .Labrador
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    sunlux napisał:
    Więc przy zastosowaniu identycznej anteny zewnętrznej taki ręczniak ALAN 42 MULTI będzie miał identyczne lub choć zbliżone parametry do tradycyjnych CB ?
    Chodzi mi o takie parametry jak czułość i moc nadawania.

Przy zastosowaniu anteny mobilnej!, parametry się poprawią (ale nie będzie zachwytu), przy zastosowaniu anteny oryginalnej będzie to niestety b.słabo.Bardzo nie poręcznie ma się również z zewnętrznym przewodem od zasilania radia (np:wpiętym pod gniazdo zapalniczki) i z przewodem od anteny do gniazda antenowego zewnętrznego, manewrując przy nadawaniu. (jest jeszcze alternatywa zestaw zewnętrzny mikrofono-głośnik, dodatkowy koszt!)
    Ogólnie rzecz biorąc nie jest to dobry wybór.
    Proponuje odejść od kupna Alana/42Multi i skupić się za te pieniądze na zakup radia typowo do samochodu.
    sunlux napisał:
    przez wiele lat byłem wręcz przeciwnikiem zagracania sobie samochodu dodatkową elektroniką i myślałem raczej o czymś przenośnym

Niekiedy warto zagracić i być zadowolonym.
    Pozdrawiam.
  • #6 12026841
    sunlux
    Poziom 20  
    Dziękuje za wszelkie wypowiedzi.

1. Czy mogę prosić o rzeczowe, konkretne uzasadnienie w parametrach przewagi stacjonarnych wersji nad ręczniakami ? Konkretnie przy zastosowaniu tej samej anteny zewnętrznej które parametry wersje stacjonarne mają lepsze? Konkretnie czułość, moc nadawania... ?

2. Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś CB stacjonarnego? Niedrogiego ale o dobrych parametrach ?

Z góry dziękuje.
  • Pomocny post
    #7 12029889
    robson42
    Poziom 19  
    Ocena: 35
    sunlux napisał:
    Dziękuje za wszelkie wypowiedzi.

1. Czy mogę prosić o rzeczowe, konkretne uzasadnienie w parametrach przewagi stacjonarnych wersji nad ręczniakami ? Konkretnie przy zastosowaniu tej samej anteny zewnętrznej które parametry wersje stacjonarne mają lepsze? Konkretnie czułość, moc nadawania... ?

2. Czy mogę prosić o polecenie jakiegoś CB stacjonarnego? Niedrogiego ale o dobrych parametrach ?

Z góry dziękuje.
    Po przeczytaniu twoich wpisów, to nie wiem o jakie radio pytasz , czy chodzi Ci o stacjonarne CB, czy o mobilne , bo różnica między nimi jest dosyć duża.
  • REKLAMA
  • #8 15507262
    sunlux
    Poziom 20  
    Ostatecznie przez zainteresowaną osobę wybór padł jednak na wersję stacjonarną.

Dziękuje za wypowiedzi.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy przenośnego radia CB ALAN 42 MULTI, w kontekście jego mobilności i porównania z tradycyjnymi stacjonarnymi modelami. Użytkownicy podkreślają, że przenośne urządzenie nie jest najlepszym wyborem do samochodu, chyba że zostanie użyte z zewnętrzną anteną, co poprawia jego parametry, ale nadal nie dorównuje stacjonarnym odpowiednikom. Wskazano na problemy z manewrowaniem przewodami zasilającymi i antenowymi. Ostatecznie, po zasięgnięciu opinii, autor zdecydował się na zakup stacjonarnego radia CB, co sugeruje, że stacjonarne modele oferują lepsze parametry, takie jak czułość i moc nadawania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA