logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic KX-TD612: Port Analog LM nie działa po instalacji karty z CLIPem

sokol1111 17 Lut 2005 00:04 2090 11
REKLAMA
  • #1 1236835
    sokol1111
    Poziom 11  
    Witam wzystkich!
    Czy ktoś mógłby mi pomóc?
    Posiadam centralę KX-TD612. Znakomicie działa od ponad trzech lat.
    Kilka dni temu założyłem kartę portu analogowego z CLIPem.
    Niestety pomimo wydaje się prawidłowej konfiguracji z poziomu PC-ta port się nie uruchamia. (jest włączony). Podejrzewam, że to sprawa starego firmwaru centrali. Zainstalowałem nową wersję programu zarządzjącego (3.20) ale przy próbie ściągnięcia konfiguracji pokazuje błąd wersji firmware. Czy jest jakaś nowa wersja softu centrali?
    Może ktoś poradzi mi co zrobić?
    Bedę wdzięczny za informację.
  • REKLAMA
  • #2 1237273
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Ocena: 7
    A jaka jest w tej chwili wersja firmware w centrali (oba banki)?
    Na Q101AK30121/2.19 karta działa bez problemów.
  • REKLAMA
  • #3 1237404
    sokol1111
    Poziom 11  
    Dzięki serdeczne za odpowiedż.
    Wersja software centrali to:
    Q101AB10302/0.37 (wyswietla się w programie zarzadzającym)
    Prawdopodobnie to jakieś "wykopalisko"
    Czy to może być przyczyną problemu? Jeśli tak do gdzie znależć
    nowszą?
    Pozdrawiam
  • #4 1237998
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Ocena: 99
    Program centrali jest równie stary jak sama centrala i nie wie o istnieniu karty analogowej linii miejskiej z CID. To jest powód dla którego nie chce to działać. Musisz podnieść firmware centrali ( najlepiej do wersji 2.19). Ważne jest aby centralę po podniesieniu wersji zaprogramować jeszcze raz ręcznie ( nie wgrywać back-up ). Te wersje nie są ze sobą kompatybilne i centrala nie działałaby poprawnie bądź wcale.Programu niestety chwilowo dostępnego nie mam ale może znajdzie się jakaś dobra dusza, która udostępni ten plik.
    RP
  • #5 1238196
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Cytat:
    Ważne jest aby centralę po podniesieniu wersji zaprogramować jeszcze raz ręcznie ( nie wgrywać back-up ).

I tu się nie zgodzę - mam centrale up-grade'owane od 0.34 przez 0.37, 1.01, 1.03, 2.13 do 2.19 z zachowaniem danych.
    W sprawie oprogramowania - tylko PW
  • #6 1238336
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Mnie nigdy nie poszlo z wersji 1 na 3 ( nawet na 2 nie działało poprawnie ) a różnice programowe są zbyt duże aby warto było ryzykować późniejsze nieprzewidziane problemy ze stabilnością pracy systemu. A oficjalne stanowisko PP jest takie , że może nie działać.
    RP
  • REKLAMA
  • #7 1242951
    sokol1111
    Poziom 11  
    Wgrałem dzisiaj nowy software do centrali i wszystko ruszyło bez problemu. Centrala działa zarówno na nowym (3.60) zarządzaniu jak i na starym (z pewnymi tylko ograniczeniami). Na wszelki wypadek przekonfigurowałem ją recznie. Dzięki za ostrzerzenie.
    Pozdrawiam wszystkich i dziękuję za pomoc!
  • #8 1244298
    sokol1111
    Poziom 11  
    Mam jeszcze jeden problem.
    Nie działa CLIP na linii analogowej. Karta KX-TD61283CE
    (z identyfikacją numeru dzwoniącego)
    Jak napisałem wcześniej wgrałem soft Q101AK30121/2.19
    program 3.60. Nie potrafię uruchomić. Może wiecie jak to zrobic?
  • #9 1244905
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Standardowo nic się nie robi. Instalujemy kartę i identyfikacja działa.
    Sprawdź czy na wewnętrznych portach analogowych przechodzi identyfikacja po wewnętrznym. Zobacz czy w systemie-Caller ID masz wszystko powłączane. Wszystko powinno być Enable ( fabrycznie).
    Pytanie jeszcze w jakim standardzie masz nadawane CID na linii miejskiej. Karta jeśli dobrze pamiętam obsługuje tylko FSK, a w Polsce pomimo obowiązującego oficjalnie standardu FSK spotyka się czasami DTMF.
    RP
  • REKLAMA
  • #10 1244944
    KAT10
    Specjalista od telefonów
    Karta KX-TD61283CE nie obsługuje CLIP'a z liniie miejskiej analogowego - w temacie CId ta karta jest tylko nadajnikiem CLIP'a na porty wewnętrzne analogowe, a nie odbiornikiem z linii miejskiej.

Jeszcze tylko małe pytanie (chodzi o zachowanie danych systemu przy zmianie firmware'u)
    Cytat:
    A oficjalne stanowisko PP jest takie , że może nie działać.

A tak dokładniej to kogo jest to stanowisko ?
  • #11 1245963
    instalatorPBS
    Poziom 30  
    Co do CID na karcie 83 to faktycznie masz racje(nie przypominam sobie abym uruchamiał to kiedykolwiek na mieście a nigdy nad tym się nie zastanawiałem) a na wewnętrznym nie ma problemu. Co do stanowiska PP to był taki gość MZ ( już niestety nie pracuje ) i on właśnie zalecał takie rozwiązania jako bezpieczne. Moim zdaniem miał racje. Parokrotnie podnosiełem stare centrale właśnie ze względu na tę kartę i wrzucenie starego programu powodowało zwis centrali.
    RP
  • #12 1246530
    sokol1111
    Poziom 11  
    W mojej centrali karta obsługuje bramkę GSM firmy ITS moduł Wavecom. Bramka posiada CID ( odwracanie pętli ). Wychodzące z centrali oznacza identyfikacją numeru. Przychodzące nie. Bramka moim zdaniem jest skonigurowana prawidłowo. Co do centrali nie mam pewności.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Posiadacz centrali Panasonic KX-TD612 zgłosił problem z uruchomieniem portu analogowego z kartą CLIP po instalacji, mimo prawidłowej konfiguracji w programie zarządzającym. Przyczyną okazała się nieaktualna wersja firmware centrali (0.37), która nie obsługiwała karty analogowej linii miejskiej z identyfikacją numeru (CID). Zalecane było podniesienie firmware do wersji co najmniej 2.19 oraz ręczna rekonfiguracja centrali, gdyż wersje firmware nie są w pełni kompatybilne i wgrywanie backupu mogło powodować błędy. Po aktualizacji do wersji 3.60 oprogramowania zarządzającego i ręcznym przeprogramowaniu centrala zaczęła działać poprawnie. Karta KX-TD61283CE nie odbiera CID z linii miejskiej analogowej, a jedynie nadaje CLIP na porty wewnętrzne analogowe. W Polsce standard CID to FSK, jednak czasem spotyka się DTMF, co może powodować problemy z identyfikacją. W przypadku integracji z bramką GSM ITS Wavecom karta poprawnie wysyła CID na wychodzące połączenia, ale nie odbiera przychodzących. Zalecane jest sprawdzenie ustawień systemu Caller ID i kompatybilności firmware z kartą analogową.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA