logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skoda Fabia - Brak świateł mijania

kubixkubix 24 Lut 2013 11:24 62199 29
REKLAMA
  • #1 11978872
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Ocena: 48
    Witam,

Mam problem z brakiem świateł mijania w samochodzie Skoda Fabia (rocznik 2005). Wszystkie pozostałe światła działają poprawnie. Przy ustawieniu włącznika na pozycję "światła mijania" nie zapalaja mi się od nich kontrolka, ani same światła.
    Żarówki i bezpieczniki sprawne.

Wymontowałem włącznik świateł, rozmontowałem go i zobaczyłem, że jedna z blaszek, która "rusza się" przy ustawieniu na pozycję "mijania" jest zaśniedziała. Trochę próbowałem ją przeczyścić, ale nie stykała z dolną blaszką. Przy dogięciu jej na stałe światła świecą cały czas (nawet przy ustawionym włączniku na "zero" i włączonym zapłonie świecą).

Na tej podstawie pomyślałem, że samo okablowanie, żarówki i bezpieczniki muszą być dobre i problemem jest sam włącznik świateł.

Kupiłem nowy (ten sam symbol), zamontowałem i nic się nie zmieniło. Nadal nie włączają się światła mijania :(

Chętnie poznam rady co ja, raczej amator, może jeszcze sam sprawdzić i naprawić.

Tak wygląda włącznik z widoczną zaśniedziałą blaszką:

Z góry dziękuję za dobre rady :)
  • REKLAMA
  • #2 11978966
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #3 11979027
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź. W wiadomości wyżej pisałem, że mam już nowy włącznik. Jego zamontowanie niestety nie przyniosło poprawy - efekt jest ten sam, nadal brak świateł mijania.

Zakładam więc, że problem jest gdzieś poza włącznikiem. Ta zaśniedziała blaszka jest więc prawdopodobnie niejako "przy okazji".
  • #4 11979056
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 11979623
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Żarówki są dobre. Pisałem też o tym wcześniej, że jak zetknę na stałe tą zaśniedziałą blaszkę to lampy świecą :)
  • #6 11980135
    janwinnicki
    Poziom 15  
    Ocena: 25
    kubixkubix napisał:
    wyżej pisałem, że mam już nowy włącznik

Tzn. Masz nową manetkę, czy włącznik obrotowy? i nowy znaczy nowy czy używka?
  • #7 11980137
    nikusert
    Poziom 41  
    Ocena: 1750
    Witam
    Zobacz czy gdy podłączysz nowy wyłącznik ,i jest w pozycji świateł mijania ,jest napięcie na zacisku 56.
  • REKLAMA
  • #8 11982633
    kubixkubix
    Poziom 9  
    janwinnicki napisał:
    Tzn. Masz nową manetkę, czy włącznik obrotowy? i nowy znaczy nowy czy używka?

Mam zupełnie nowy włącznik obrotowy (oryginalny, ten sam numer części).
    Manetki w ogóle nie ruszam, bo jest od włączania długich (działają) i od kierunkowskazów (działają).

Dodano po 3 [minuty]:

nikusert napisał:
    Witam
    Zobacz czy gdy podłączysz nowy wyłącznik ,i jest w pozycji świateł mijania ,jest napięcie na zacisku 56.

Hmm, jestem amatorem i zastanawiam się jak mogę to łatwo zrobić?
    Mam miernik. Czy powinienem wpiąć kostkę normalnie do włącznika, ale wypiąć ten biały przewód, który wchodzi w zacisk 56? Następnie podpiąć miernik pod ten zacisk i do białego przewodu, włączyć zapłon i ustawić włącznik w pozycji świateł mijania?

Jeśli tak, to szczerze mówiąc stanąłem na problemie wyjęcia białego przewodu z kostki - nie mogłem go wysunąć:( Może jest na to jakiś sprytny sposób?

• #9 11982750
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    kubixkubix napisał:
    zobaczyłem, że jedna z blaszek, która "rusza się" przy ustawieniu na pozycję "mijania" jest zaśniedziała

Nie zaśniedziała, a upalona.
    kubixkubix napisał:
    Przy dogięciu jej na stałe światła świecą cały czas (nawet przy ustawionym włączniku na "zero" i włączonym zapłonie świecą).

Czyli jak ręcznie załączysz ten obwód, to światła działają?
    kubixkubix napisał:
    Czy powinienem wpiąć kostkę normalnie do włącznika, ale wypiąć ten biały przewód, który wchodzi w zacisk 56?

Po co? Ty masz sprawdzić, czy po ustawieniu przełącznika w pozycję świateł głównych, na tym przewodzie pojawia się napięcie. A do tego wystarczy dostać się do złącza sondą.
  • REKLAMA
  • #10 11982809
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Błażej napisał:
    Czyli jak ręcznie załączysz ten obwód, to światła działają?

Tak, działają wtedy.

Błażej napisał:

Po co? Ty masz sprawdzić, czy po ustawieniu przełącznika w pozycję świateł głównych, na tym przewodzie pojawia się napięcie. A do tego wystarczy dostać się do złącza sondą.

Mam do dyspozycji taki miernik elektryczny:

Którą zatem opcję powinienem ustawić na nim i czy wtedy wystarczy dotknąć tego styku 56 tylko jednym próbnikiem?

Przepraszam za łopatologię, ale jestem amatorem w tej dziedzinie.
  • #11 11982824
    Zico63
    Poziom 37  
    Ocena: 1034
    Błażej napisał:
    kubixkubix napisał:
    Czy powinienem wpiąć kostkę normalnie do włącznika, ale wypiąć ten biały przewód, który wchodzi w zacisk 56?

Po co?

Taki szyk zdań sugeruje (czy może sugerować) Koledze Kubixkubix, że ma mierzyć na wyjętej wtyczce. Oczywiście - wtyczka ma być włożona a żaden z przewodów z niej nie wyjmowany.

Dodano po 1 [minuty]:

DCV 20 i jednym, czerwonym (+) do 56 a czarnym (-) do blachy pojazdu.
  • #12 11982930
    vogelek1
    Poziom 21  
    Ocena: 113
    Jeśli w starym po spięciu na KRÓTKO światła mijania zapalają się to sugeruje, że droga zasilania swiateł tych po włączniku jest ok, ale jeśli po podpięciu nowego takiego samego włącznika jest ten sam problem to ja bym sprawdził ten NOWY włącznik bynajmniej miernikiem czy zwiera, bo to nie jest normalne kiedy w starym podpalonym włączniku swiatła działają po zewrzeniu przypalonych styków, na początek
  • #13 11983000
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Zico63 napisał:

A co dalej w zależności od tego, czy na tym złączu 56 będzie napięcie lub nie?
  • #14 11983047
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3620
    Jeśli na 56 będzie pełne napięcie zasilania, a nie jakaś jego część, to szukaj dalej. Jeśli po załączeniu bez obciążenia na wyjściu pojawi się pełne , a po załączeniu z obciążeniem jakieś znikome napięcie, to masz gdzieś po drodze opór i spadek.
  • #15 11983069
    Zico63
    Poziom 37  
    Ponieważ w Fabii "mijania" pracują stale, bez udziału "manetki" - to jeśli napięcie jest, prześledzić dalsze losy przewodu do skrzynki bezpieczników; manetką nie zajmujemy się.
    Jeśli napięcia nie ma (co jest niemożliwe, opisane przecież powyżej łączenie "na krótko"), no ale jednak - to kontrola chyba czerwono-czarnego ze stacyjki.
    Będzie śmiesznie, jeśli to obluzowana wtyczka w skrzynce, czy obluzowane piny w którymś ze styków po drodze; ale to moje dywagacje, raczej zbędne - ma świecić i już.
  • #16 12027953
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Zico63 napisał:

Miernik pokazuje mi zero jak próbuję wykonać takie sprawdzenie.
  • #17 12028001
    Zico63
    Poziom 37  
    Może tak: 56 to zasilanie włącznika ze stacyjki, jak tam nie ma - przewód lub stacyjka;
    56a - to wyjście na drogowe;
    56b - to wyjście na mijania.
    I teraz: na 56 nie ma? To brak zasilania, jednak jakim cudem to świeciło Koledze po naciskaniu blaszek???
  • REKLAMA
  • #18 12028021
    kubixkubix
    Poziom 9  
    Zico63 napisał:
    I teraz: na 56 nie ma? To brak zasilania, jednak jakim cudem to świeciło Koledze po naciskaniu blaszek???

Dzięki Zico63, spróbuję to sprawdzić jeszcze raz dziś wieczorem.
    Może dotykałem karoserie czarnym przewodem w zbyt zabrudzonym miejscu? ;)
  • #19 12537939
    kw229
    Poziom 1  
    Witam,

Mam bardzo podobny problem, jednak utknąłem na etapie rozbierania włącznika świateł - wyjąłem panel z deski rozdzielczej, odłączyłem pokrętło i w ręku został mi już tylko moduł ze stykami. Nie mogę go jednak wyjąć nijak z plastikowej obudowy. Czy go się powinno wyciągnąć (w kierunku gdzie kiedyś było pokrętło)? Wydaje mi się, że jeden z pinów (56*) ma roztopioną obudowę wokół - może to go blokować?
  • #20 12538204
    nikusert
    Poziom 41  
    Jeżeli w wyłączniku masz przytopiony pin 56 to przełącznik do wymiany.
  • #21 12538709
    andrzej20001
    Poziom 43  
    Ocena: 6632
    Załóż automatyczny włącznik świateł i masz spokój.A obwody świateł sprawdzaj kontrolką a nie miernikiem.
  • #22 12543926
    kubixkubix
    Poziom 9  
    kw229 napisał:
    Czy go się powinno wyciągnąć (w kierunku gdzie kiedyś było pokrętło)?

Jeśli myslimy o tym samym elemencie, to na plastikowej obudowie włącznika są cztery zaczepy, po dwa z każdej strony. Samemu na początku nie jest łatwo, ale za pomocą dwóch śrubokrętów da radę to zrobić. Jak się odczepi "ząbki" tych zaczepów, to da radę wysunąć wewnętrzną część ze stykami.
  • #23 14513967
    romanek1
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    Pozwolę sobie odświeżyć temat.
    Przytrafiło mi się to samo (przypalony styk, platynka szczątkowa). Dogiąłem blaszki tak aby był przepływ prądu. Myślę że długo tak nie polata i tu pytanie: nowy włącznik to koszt ok 250 zł. Czy da się kupić samą tę część ze stykami?
  • #24 14516712
    Javoreczek
    Poziom 22  
    Ocena: 113
    romanek1 napisał:
    Dogiąłem blaszki tak aby był przepływ prądu. Myślę że długo tak nie polata

Przekaźniki załóż jak już wyżej wspomniano i polata nawet na szczątkowej platynce.
  • #25 14516959
    romanek1
    Poziom 10  
    Ocena: 19
    W tej dziedzinie jestem niestety zupełnym amatorem;)
    Zakupiłem nowy włącznik od Octawii 1. Da się przełożyć do maskownicy od fabii, tyle że będzie czerwone podświetlenie. Koszt 43 zł.
  • #26 14675282
    ERER
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Chciałem przyłączyć się do tematu.
    U mnie było podobnie: brak świateł mijania i kontrolki świateł, brak regulacji wysokości reflektorów, bezpieczniki dobre, poza tym wszystko działa.
    Po rozebraniu przełącznika okazało się, że styk jest przypalony (jak na fotce w temacie), to efekt częstego używania świateł. Oczyściłem, lekko zagiąłem i wszystko działa.
    Pozdrawiam
  • #27 16878980
    ERER
    Poziom 11  
    Ocena: 18
    Witam ponownie po ponad dwóch latach. Skoda nadal ta sama i usterka też taka sama. Powtórzyłem przeczyszczenie zaśniedziałej końcówki przełącznika i ponownie działa.
  • #28 18717627
    magnus27
    Poziom 13  
    Ocena: 310
    A który styk we wtyczce odpowiada tylnemu przeciwmgielnemu ?
  • #29 18720245
    nikusert
    Poziom 41  
    Jakie oznaczenia styków ma przełącznik, lub możesz sprawdzić to kontrolną.
  • #30 18844649
    bodi6
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Czesc mam podobny problem nie działają światła mijania brak kontrolki i brak brzęczyka zrobiłem z 12v po stacyjce baypasd i dzala światła tylko czy to bezpieczne dla instalacji i mam jeszcze taki problem jak przełączę na światła drogowe to jęki sie świecą kontrolki od przepalonej żarówki spryskiwaczy i dzwi

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z brakiem świateł mijania w Skodzie Fabii z 2005 roku, mimo że inne światła działają poprawnie. Po wymianie włącznika świateł na nowy, problem nadal występuje. Użytkownik podejrzewa, że przyczyną może być uszkodzona manetka lub brak napięcia na zacisku 56. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia napięcia na zacisku, a także możliwości przeczyszczenia styków włącznika. Wskazano również na możliwość uszkodzenia przewodów lub złącza w skrzynce bezpieczników. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami związanymi z podobnymi problemami, sugerując różne metody diagnostyki i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA