logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Creative GigaWorks S750 - migająca dioda i iskra między nóżkami komponentu

thuger 28 Lut 2013 19:51 1161 1
REKLAMA
  • #1 11999741
    thuger
    Poziom 10  
    Witam, wracam do prehistorii ale kupiłem nie dawno te głośniki i tez mi miga dioda, raz się włączyły i lipa. Próbowałem już suszenia, które zwiększa częstotliwość i moc tej zielonej lampki. dzieje się tak jak ogrzewam okolice tych kondensatorów Tylko z drugiej strony jak na tym zdjęciu mruga bardziej, rozkręca się coraz mocniej coraz mocniej i tak jak by chciało załapać i gaśnie po czym znów się rozkręca Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany.
    Bez podgrzewania lampa zaczyna na chwilę migać po wyłączeniu zasilania, w tym momencie słychać pstrykanie i zlokalizowałem że ten dźwięk daje iskra przechodząca pomiędzy dwoma nóżkami Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany czegoś co jest w czarnej termoizolacji zaznaczyłem na tym zdjęciu..Jestem laikiem jeżeli chodzi o elektronikę teoretyczną ale lutować potrafię i myślę że jak by ktoś pomógł to bym ogarnął temat. Mogę zapłacić za pomoc.. Pozdrawiam
    ps.chciałem tylko dodać ze po wyłączenie tych dwóch kabli nie ma żadnej różnicy.. Aby zobaczyć materiał na tym forum musisz być zalogowany
  • REKLAMA
  • #2 12057989
    Lukson
    Poziom 33  
    Ocena: 127
    Widać, że się bierzesz za coś nie mając najmniejszego pojęcia jak to zrobić.

Raz już temat poleciał do kosza i pewnie poleci znowu ale Ci napiszę.

Pierw trzeba rozlutować ostrożnie stronę pierwotną przetwornic pomocniczej i głównych. Usunąć cały ten żółty sylikon. Naprawić ścieżki. Wymienić wszystkie kondensatory po stronie pierwotnej i wtórnej i wtedy może zestaw wróci do życia pod warunkiem, że nie są uszkodzone kości STA575. Odpalać należy go bez podłączania wzmacniaczy. Jak ruszy to można podłączyć wzmacniacze. Pierw jeden a potem drugi i sprawdzić czy działa.
    Miganie diody po zrobieniu przetwornicy i podłączeniu wzmacniaczy oznacza ich uszkodzenie.

Jak już Ci moderator Mirek Z. napisał. Oddaj to do naprawy. Koszt naprawy samej przetwornicy wraz z wymianą elementów wyjdzie 150zł.
    Ewentualna naprawa wzmacniaczy (obie płytki) kolejne 150zł, pod warunkiem że nie są uszkodzone układy STABP01. Wiem bo naprawiłem już kilka tych zestawów. Obecnie kończę kolejny.

Od razu odpowiem Ci na drugie pytanie z drugiego tematu.
    Głośnika basowego nie podłączysz do niczego bo jest trzy cewkowy a granie na jednej cewce go uszkodzi. Wiem bo już jeden taki spaliłem w ten sposób.
    Satelity trzeba odciąć przy około 80-100Hz żeby ich nie spalić. Do tego moc satelit wynosi około 15-20W.

Widać, że ktoś już tworzył coś przy tym zestawie. C61 powinien mieć 68uF/450V a nie 400.
    To coś co jest w czarnej termoizolacji to rezystor 68k bodajże 2W.

Tak więc oddaj ten zestaw do naprawy albo sprzedaj jako uszkodzony. Może ktoś go jeszcze odratuje.
REKLAMA