logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polecane książki do nauki podstaw elektroniki dla początkujących

espagna 12 Mar 2003 18:55 7697 39
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Jakie książki wybrać, żeby od zera nauczyć się podstaw elektroniki i zrozumieć, jak działają układy?

Na sam początek najlepiej sięgnąć po „Elektronikę dla najmłodszych” albo „Spotkanie z elektroniką”, a potem przejść do serii Dietera Nuhrmanna „Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz” — zacząć od tomu „Elementy”, potem „Układy”, „Układy scalone” i „Technika cyfrowa” [#307773][#127383][#125866] W tej serii autor tłumaczy wszystko bardzo jasno i przystępnie, więc dobrze nadaje się dla początkujących [#135348][#125866] Jako uzupełnienie warto kupować albo pożyczać stare roczniki „Elektroniki dla Wszystkich”, bo są opisane jako przejrzysty kurs dla początkujących i mają „Oślą łączkę” z ćwiczeniami praktycznymi [#125425][#307773] Z innych polecanych tytułów pojawiły się jeszcze „Sztuka elektroniki”, „Elektrony wokół nas”, „Elektryczność wokół nas”, „Przewodnik po elektronice” i „Poradnik radioamatora” [#126149][#184620]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA
  • #1 124408
    espagna
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    niedawno zaczalem swoja przygode z elektronika. mam prosbe aby ktos mi polecil jakies ksiazki z ktorych moglbym sie zaczac uczyc co, jak, dziala. chodzi mi o zupelne podstawy. od czego mam zaczac. tylko nie kazcie mi isc na studia bo juz co innego robie. :?: :( :?:
  • REKLAMA
  • #2 125392
    KRYSTIANA
    Poziom 12  
    same ksążki tu wiele chyba nie pomogą, trzeba trochę praktyki.pozdrawiam. darek
  • REKLAMA
  • #3 125417
    DeViL17
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Cytat:
    same ksążki tu wiele chyba nie pomogą, trzeba trochę praktyki.

Nie zaprzeczam, ale zeby zaczac jakotaka praktyke, przyda sie przynajmniej podstawowa teoria i co do rozebrania :lol: .
    Pozdrawiam!
  • #4 125425
    Jacor
    Poziom 14  
    Ocena: 4
    Njlepszym sposobem byłby zakup archiwalnych rocznikóe "Elektroniki dla Wszystkich" od pierwszych numrów. Tam jest wsztstko wytłumaczone w sposób jasny i przejrzysty oraz prowadzone są różne kursy (projektowanie, programowanie itp.) Wszystko dla początkujących jak i zaawansowanych. Zainwestuj, a napewno nie stracisz! Kup w kiosku tam są wszystkie informacje co i jak.
    Powodzenia.

:arrow: No i oczywiście praktyka. Zakup lutownice, multimetr i w drogę!!!!!!!!!!

Twoje posty zostały scalone.Zalecane jest w takich przypadkach korzystanie z przycisku zmień. Proszę o bardzo dokładne zapoznanie się z regulaminem forum ,a wszczególności z https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic14634.html punkt 2
    zaza
  • #5 125432
    DeViL17
    Poziom 14  
    "Elektronika dla wszystkich" wydala wszystkie swoje numery na dwoch plytach CD, mozna je zamlwic poczta, a jak sie ma prenumerate, to one bodajrze po 7 zl za sztuke wychodza :lol:
  • #6 125835
    espagna
    Poziom 12  
    zakupy zrobilem juz jakis czas temu. praktyke pewna(niewielka) mam bo zaczalem od skladania kitow AVT itp. ale szukam ksiazek ktore by mi wyjasnily dlaczego to dziala tak a nie inaczej. EdW kupuje od jakiegos czasu i chyba sie skusze na te plyty. mimo to nadal prosilbym o jakies tytuly...
  • #7 125866
    leszczu
    Serwisant RTV
    Ocena: 62
    na początek polecam serię książek Dieter'a Nuhrman'a
    "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz"-
    -elementy
    -układy
    -technika cyfrowa
  • REKLAMA
  • #8 125878
    espagna
    Poziom 12  
    serdeczne dzieki leszczu. sprawdze i dam znac czy cokolwiek z tego rozumiem. :D
  • #9 125936
    espagna
    Poziom 12  
    szukalem w internecie i nic. skad wziac ta ksiazke? mozna ja kupic w normalnej ksiegarni?
  • #10 125994
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    Podejrzewam ze niemozna sa to dosc stare wydania ale czesto mozna spotkac je w bibliotece i tam postaraj sie je znalezc
  • #11 126149
    kloszi
    Poziom 21  
    Ocena: 89
    "Elektrony wokół nas"
    "Elektrycznośc wokół nas"
    "Sztuka elektroniki"
    moje pierwsze książki jakie przeczytałem
  • #12 126245
    KRYSTIANA
    Poziom 12  
    myślę że jest jeszcze młody elektronik ,jak jesteś z krakowa, lub okolic to mógłbym Ci pomóc. Mam trochę tego.Jeżeli chcesz coś więcej w tym temacie to odpisz. Darek
  • #13 127004
    powerchess
    Poziom 1  
    jeśli szukasz podstaw to polecam książki Stanisława Bolkowskiego(takie grube czerwone książki) z napisem elektrotechnika i numerami tomów jest ich z 5 w ksiegarni mogą jeszcze być niektóre tomy najlepiej szukaj w bibliotece :)
  • #14 127302
    espagna
    Poziom 12  
    serdecznie wszystkim dziekuje. na razie postaram sie zdobyc to mi poleciliscie. jak bede mial jakies problemy to sie odezwe. pozdrawiam.
  • #15 127383
    DeViL17
    Poziom 14  
    :arrow: powerchess
    Ja zaczynam od "Elektrotechnika 4" Bolkowskiego (bo to moj podrecznik szkolny :lol: ), a wiem niezbyt wiele... jeszcze 8) .
    Jak nie wiedzialem jeszcze zupelnie nic na temat elektroniki to kupilem "Spotkanie z ekektroniką" Konrada Widelskiego, ale to sie przyda jesli zaczynasz doslownie od zera...
    Pozdrawaim!
  • #16 127470
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 52
    ja zaczalem od ksiazki "elektronika dla wszystkich" podobnie sie nazywa , a w gazecie edw byla osla laczka tam jest wszystko wyjasnione dokladnie...
    niewiele z tej ksiazki rozumialem ale kilkanascie ukladow zlozylem i dzialaly:D. chodzilem sobie do biblioteki i tam pozyczalem rozne ksiazki z nich wiekszosc wiem... a edw tez zawdzieczam naprawde duzo. nie musisz kupowac jakiejs konkretnej ksiazki popacz sobie czy tam jest wyjasnione to tak jak ci sie wydaje ze zrozumiesz :twisted:
    a praktyka czyni mistrza...
    pozdrawiam
  • #17 127681
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    leszczu napisał:
    na początek polecam serię książek Dieter'a Nuhrman'a
    "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz"-
    -elementy
    -układy
    -technika cyfrowa

Z ust mi to wyjąłes własnie to mam jeśli chodzi o cyfrówke mimo starej daty... [[pozyczyłem to własnie od nauczyciela z pracowni elektronicznej..szkoda że tak późno... ]] to ta książka nie ma sobie równych tylko tu znalazłem coś na układy 74141... :))

wydawnictwa telekomunikacji i łączności 1986
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #18 127738
    krzysiek
    Poziom 27  
    Ocena: 82
    :arrow: Tremolo niezla pozycja na temat cyfrowki to UKLADY SERI UCY
    autor WLODZIMIERZ SASAL jesli nie widziales to polecam naprawde warto lepszej jak do tej pory nie widzialem :wink:
  • #19 127776
    siwek
    Poziom 11  
    Polecam książkę pt. ' Elektronika dla najmłodszych ' sam z niej korzystam i moim zdaniem jest bardzo dobra.
  • #20 134603
    MCbx
    Poziom 28  
    Ocena: 27
    ->leszczu
    Mam 2 pierwsze tomy, i mimo iż starszawe, to bardzo przydatne. Szczególnie dobre wyjaśnienie podstaw.

P.S. Drugi tom znalazłem w jakiejś szufladzie, czy za szafą podczas jakiegoś remontu, i szczególnie on mi się przydał :)
  • #21 135289
    leszczu
    Serwisant RTV
    :arrow: espagna
    no to cool
    to moje pierwsze kniżki.."elementy" i "układy" z tej serii :D
    zapomniałe dodać, że "układy scalone" też wchodzą w skład tej serii- również polecam
    acha
    "radioelektronika dla praktyków"- może trochę bardziej zaawansowana aczkolwiek bardzo przejrzyście napisana T.Masewicz WKŁ roku nie pamiętam ale chyba cosik w okolicach 1986.
    kolego poszperaj na allegro na 100% cosik znajdziesz
    pzdr
  • #22 135348
    espagna
    Poziom 12  
    udalo mi sie zdobyc ksiazke nuhrmann'a "uklady scalone" ale "elementy" i "uklady" sa nie do zdobycia we wroclawiu! przegladajac "uklady scalone" doszedlem do wniosku ze rzeczywiscie ten autor opisuje wszystkie problemy bardzo jasno i przystepnie. no nic musze dalej szukac i czychac w bibliotece az ktos odda jedne jedyne egzemplarze "elementow" i "ukladow" :twisted:
    dzieki leszczu :!:
  • #23 135350
    leszczu
    Serwisant RTV
    cieszę się że mogłem pomóc :)
    no problem
    pzdr
  • #24 136643
    cqt
    Poziom 17  
    Ocena: 2
    hi all
    :arrow: devil17 chetnie kupilbym te plytki o ktoych mowiles ale gdzie??
  • #25 137450
    brief99
    Poziom 22  
    Ocena: 146
    witam...

mam ksiazke "elektronika latwiejsza niz przypuszczasz" chyba technika cyfrowa, moge ci sprzedac... pozdrawiam....
  • #26 137731
    DeViL17
    Poziom 14  
    :arrow: cqt
    Cytat:
    devil17 chetnie kupilbym te plytki o ktoych mowiles ale gdzie??

Idz do kiosku i kup "Elektronike dla Wszystkich" i otworz na stronie ze szczegolami prenumeraty, tam jest wszystko opisane... Jak zamawiasz prenumerate to wychodzi dokladnie 7,90 za plytke (sa dwie plyty). Dla pozostalych po 55zl/sztuka :? .
    Pozdrawiam!
  • #27 142233
    Wiktorio
    Poziom 12  
    Cześć
    Dobra jest też książeczka pt. "24 Układy proste"nie pamiętam autora - tam jest opis podstawowych elementów elektronicznych i proste układy do samodzielnego złożenia.
    Jest też książka T.Masewicza "Radioelektronika".
    Powodzenia
  • #28 143043
    DeViL17
    Poziom 14  
    Jesli chodzi o dostepnosc ksiazek, to jest ich troszke w sprzedazy wysylkowej AVT. Jesli wpadnie ci w rece najnowszy numer EdW (3/2003) to na stronie 71 jest spora oferta...
  • #29 165538
    K_lip
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Po pierwsze kupuj czasopisma Radioelektronik, Elektronika praktyczna Elektronika dla wszystkich itd. Znajdziesz tam sporo teorii i wskazówek praktycznych. Z książek hmm... problem polega na tym, że w większości z nich autorzy komplikują proste sprawy. Zostań przy czasopismach.
  • #30 184620
    rolka
    Poziom 11  
    Polecam książki "Przewodnik po elektronice" oraz "Poradnik radioamatora"

rolka

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Rozpoczynając naukę elektroniki od podstaw, warto łączyć teorię z praktyką. Polecane są archiwalne numery czasopisma "Elektronika dla Wszystkich" (EdW), które zawierają jasne wyjaśnienia i kursy dla początkujących oraz zaawansowanych, dostępne również na płytach CD. Do książek podstawowych należą serie Dietera Nuhrmanna "Elektronika łatwiejsza niż przypuszczasz" (cztery tomy: Elementy, Układy, Technika cyfrowa, Układy scalone), które są cenione za przystępny język, choć nie zawsze łatwo dostępne. Inne rekomendacje to "Sztuka elektroniki" Horowitza, "Podstawy elektroniki cyfrowej" J. Kalisza, "Radioelektronika" T. Masewicza oraz książki Stanisława Bolkowskiego z serii elektrotechnika. Dla zupełnie początkujących polecana jest książka "Elektronika dla najmłodszych". Warto także korzystać z bibliotek i serwisów aukcyjnych w celu zdobycia trudno dostępnych pozycji. Praktyka z lutownicą i multimetrem jest niezbędna do zrozumienia działania układów. Czasopisma takie jak "Radioelektronik" i "Elektronika praktyczna" stanowią dobre uzupełnienie wiedzy książkowej, oferując projekty i praktyczne wskazówki. Sklepy wysyłkowe, np. AVT, oferują literaturę elektroniczną dla różnych poziomów zaawansowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA