logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kenwood DTF-2 - brak reakcji przy próbie zmiany oprogramowania i listy kanałów

haller 20 Lut 2005 00:27 2499 18
REKLAMA
  • #1 1246850
    haller
    Poziom 26  
    Ocena: 11
    Chce zmienic soft i liste kanalow w kenwoodzie dtf 2. Ale przy probie wgrania nowego softu, w jakimkolwiek programie, nic sie nie dzieje, kazdy program stoi w miejscu. Nie wiem czego to jest wina, postepuje wedlug instrukcji, ktore sa dostepne w necie.
    Pomocy!!!
  • REKLAMA
  • #2 1247458
    haller
    Poziom 26  
    Niech ktos cos poradzi!!!
  • #3 1247554
    wojtekwesol
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Posprawdzaj kable czy są dobre być może to jest wina dławika dławik masz wylutowany ??
  • #4 1247576
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Ocena: 24
    No i przede wszystkim jaki system masz w kompie??
  • REKLAMA
  • #5 1248267
    haller
    Poziom 26  
    Mam windowsa 98. Ten tuner byl juz robiony, tylko nie przeze mnie, wiec pewnie to nie wina dlawika. Ale programy sie komunikuja z tunerem, tylko jak ma zaczac wgrywac, to stoi w miejscu. A moge sprawdzic kable w inny sposob, niz kupno nowych?
  • #6 1248282
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    A masz ustawiny w BIOSie tryb ECP???
  • #7 1248355
    haller
    Poziom 26  
    Tak, od poczatku mam ustawiony.
    A czy w kenwoodzie, trzeba robic jakies zwarcie?
  • REKLAMA
  • #8 1249890
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Nie żadnego zwarcia nie robisz!!!

Ja soft wgrywam zawsze PTC LUNCHERem, ken writer nigdy się niechciał przełamać.

Mój proces wgrywania softu wyglkąda tak:

Odpalam ECP_ldr otwieram plik ze softem,
    Odpalam PTC LUNCHER naciskam LAUNCH PTC, włączam kena przyciskiem sieciowym, potem naciskam strzałkę, czekam aż pojawią się cyferki w okienku :) i naciskam FW WRITE idzie...

Następnie w ECP_ldr zanznaczam plik z listą przechodzę do PTC LUNCHER i naciskam FW WRITE idzie....

Potem zanzaczam plik z epromem i naciskam E2P idzie po skończeniu naciskam END, wyłączam i włączam kena i ma nowy soft :D
  • #9 1249924
    haller
    Poziom 26  
    Ja robie podobnie i gdy klikam fw write, program stoi w miejscu, nic dalej sie nie robi:( A w ecp_ldr jest caly czas napis waiting for ird signal.
  • #10 1249937
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    A takie pytanko ten program masz zainstalowany czy tylko przegrany na dysk???
  • #11 1249969
    haller
    Poziom 26  
    Oczywiscie zainstalowany.
  • #12 1249980
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Opisz mi jak wyglądają wszystkie komendy w ecp_ldr i ptc luncher, a najlepiej zrób screen schoty i podeślij mi na maila albo daj tutaj na forum.
  • #13 1250110
    haller
    Poziom 26  
    Otwieram codeupdate i zaznaczam:
    Pozniej wlaczam tuner i strzalka w gore, pojawia sie napis start.
    I otwiera sie to drugie okno i w tym momencie stoi w miejscu.

Gdy robie przez ptclauncher:
    Wlaczam ecp wybierasm soft, nastepnie wlaczam ptclauncher, klikam na launch ptc, wlaczam tuner i stzralka w gore.
    Nastepnie wybieram fw write i to wszystko.
    Załączniki:
    • 12.jpg (694.88 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 11.jpg (696.25 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 3.jpg (900.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 2.jpg (680.32 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • 1.jpg (420.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #14 1251532
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    EEE u mnei też tym sposobem nie szło spróbuj wgrac soft tym co jest w zipie skopiuj go do C: i powinno pójść

W liku tym masz też opis ;)
    Załączniki:
    • PTC Luncher.rar (4.23 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #15 1251898
    haller
    Poziom 26  
    Sprobujemy

Dodano po 2 [godziny] 57 [minuty]:

No i nic nie pomoglo, nadal dzieje sie to samo:( Juz nie mam na to sil. Czy to moze byc wina kabli, skoro niby sie komunikuje komp z tunerem?
  • #16 1252699
    golo
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Sprawdz czy komputer sie zawiesza jak włączysz kena przyciskiem sieciowym,jeśli tak to naciśnij (CTRL+ALT+DELETE)i zobacz który program lub polecenie nie odpowiada a następnie go zamknij i powinno być ok.Dzieje się tak z niektórymi płytami głownymi w kompach np. u mnie płyta esc na chipsecie intel 810e za każdym razem zwiecha z kenem.
  • REKLAMA
  • #17 1252703
    haller
    Poziom 26  
    Nic sie nie zwiesza:(
  • #18 1253056
    -MŁYNEK-
    Poziom 24  
    Jak masz połączenie z tunerem to port szergowy jest OK, jedynie LPT ma problemy, wymień kabel. A próbowałeś robić jakieś inne tunery tym kablem, np. pionki??? Szło na tym kablu???
  • #19 1253079
    haller
    Poziom 26  
    Nie, to jest pierwsza sztuka, ktora robie. To jutro sprobuje wymienic ten kabel lpt, bo na miejscu nie mam zadnego innego.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy braku reakcji podczas próby wgrania nowego oprogramowania i listy kanałów do tunera Kenwood DTF-2. Komunikacja między komputerem a tunerem jest nawiązana, jednak proces wgrywania softu zatrzymuje się na etapie "waiting for ird signal" lub po kliknięciu "FW WRITE" w programach takich jak ECP_LDR i PTC Launcher. Użytkownik korzysta z systemu Windows 98, ma ustawiony tryb ECP w BIOS-ie, a tuner był wcześniej serwisowany, więc problem prawdopodobnie nie leży po stronie dławika. Sugerowano sprawdzenie kabli, zwłaszcza kabla LPT, który może powodować problemy, mimo że port szeregowy działa poprawnie. Zalecane jest także zweryfikowanie, czy programy są poprawnie zainstalowane, a nie tylko skopiowane na dysk. Wskazano, że nie jest wymagane wykonywanie zwarć w tunerze podczas wgrywania softu. Możliwe jest również, że niektóre płyty główne komputerów mogą powodować zawieszanie się podczas komunikacji z tunerem, co należy monitorować przez menedżer zadań. Ostatecznie rekomendowana jest wymiana kabla LPT na inny, aby wyeliminować potencjalne problemy sprzętowe.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA