logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ograniczyć prędkość i kontrolować strony na TP-LINK TL-WR740N?

Tokyo911 15 Mar 2013 20:24 4329 5
REKLAMA
  • #1 12065055
    Tokyo911
    Poziom 8  
    Witam.
    Jestem posiadaczem router'a TP-LINK TL-WR740N i mam do was takie pytanie ponieważ do tej sieci są podpięci moi siostrzeńcy, czy jest możliwość ograniczenia im prędkości łącza ? Mam 5Mb/s ale jak zaczynają ściągać jakieś pierdoły tak wgl nie mogę neta włączyć :/ a druga sprawa czy jest możliwość kontrolowanie stron jakie przeglądają ? Wiadomo tutaj siostra chciałby wiedzieć czy za wcześnie nie interesują się anatomią kobiety ;) I czy istnieje możliwość zablokowanie przeglądania tego typu stron ? :)

Z góry dziekuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #2 12065120
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    Musisz przypisac do konkretnych MAC adresów kompów statyczne IP. I później konfigurujesz:
    1.

2.
  • REKLAMA
  • #3 12065413
    Tokyo911
    Poziom 8  
    Z tym drugim screen'em mniej więcej wiem o co chodzi, tylko tam są "allowed domain name" a czy da się w drugą stronę ? Tak żeby zablokować dane strony ? Jak w ten sposób mogę sprawdzić strony po których chodzą młodzi ? :)

A odnośnie tego pierwszego co wpisać w IP range i Port range ? i odnośnie ingress i egress ;)

Wybacz że tyle pytań ale jestem laikiem ;) Dzieki za odpowiedź :)
  • REKLAMA
  • #4 12065478
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    In - to downlink, Eg to uplink. W twoim przypadku ogranicz te IP do połowy swojej przepustowości: jeśli masz 5Mbps/1Mbps to ograniczasz im 2Mbps/0.5Mbps. IP muszą być wtedy statycznie przyznane tym kompom (ustawiane równiż na TPlinku) i wybrany zakres wszystkich portów.

W blokowaniu stron wybierasz opcję block - wpisując konkretne strony
  • REKLAMA
  • #5 12065897
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 144
    Tokyo911 napisał:
    Mam 5Mb/s ale jak zaczynają ściągać jakieś pierdoły tak wgl nie mogę neta włączyć :/ a druga sprawa czy jest możliwość kontrolowanie stron jakie przeglądają ? Wiadomo tutaj siostra chciałby wiedzieć czy za wcześnie nie interesują się anatomią kobiety I czy istnieje możliwość zablokowanie przeglądania tego typu stron ?

Taka możliwość jest na tym routerku wgrywając alternatywne firmware np Gargoyle .Warunek taki ze router musi byc w wersji sprzętowej v4.23
    Przykład jakie kto stronki odwiedza .

• #6 12065932
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 552
    A siostrzeńcy i tak rozgryzą router. Najlepiej zabezpiecz konfigurację routera swoim hasłem.:)
REKLAMA