logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak udostępnić dane z termometru USB przez router w internecie?

pawel komar 3 plus 15 Mar 2013 20:44 1503 5
  • #1 12065163
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Witam!

Mam pytanie czy istnieje możliwość udostępnienia portu USB routera w internecie?
    Chodzi mi o to, że mam router z portem usb i do tego portu mam podpięty jakiś "termometr" i poprzez internet chcę odczytywać dane z tego portu za pomocą odpowiedniego programu. Wiem, że można postawić serwer i na nim zainstalować program i odczytywać dane poprzez pulpit zdalny ale to rozwiązanie wymaga sprzętu a mi zależy żeby wykorzystać tylko router.
  • #2 12065209
    marci4
    Poziom 31  
    Ocena: 176
    Co to za router?
  • #3 12065210
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    1. Jaki termometr?
    2. Jaki router?
    3. Jaki operator?
    4. Gdzie chcesz odczytywać? W LAN czy na zewnątrz (w Internecie?).

USB routera się nie udostępnia - najwyżej to, co jest do tego portu podłączone. Niektóre routery umożliwiają podłączenie drukarki, inne pamięci masowej, a jeszcze inne modemu GSM. Termometru raczej tam nie odczytasz, bo musi być do tego routera wgrana aplikacja i odpowiednie sterowniki. Poza tym uzyskanie wejścia z zewnątrz do odczytu jakichkolwiek danych jest możliwe, ale wymaga:
    a) statycznego publicznego IP lub usługi dynDNS
    b) przekierowania portów na routerze
    c) instalacji serwera aplikacji do odczytu danych np. z termometru, który mógłby być zainstalowany na kompie, albo jak oddzielne urządzenie IP...
  • #4 12065256
    pawel komar 3 plus
    Poziom 12  
    Ocena: 34
    Ad1. Dokładnie mówiąc to nie termometr a interface do pewnego urządzenia który zczytuje parametry pracy.

Ad2. Na razie żaden. Jeśli da się to zrobić to będę kupował.

Ad3. A czy to ważne?

Ad4. W internecie.
  • #5 12065292
    voitek1
    Poziom 39  
    Ocena: 287
    pawel komar 3 plus napisał:
    ...Ad2. Na razie żaden. Jeśli da się to zrobić to będę kupował.
    voitek1 napisał:
    ...Niektóre routery umożliwiają podłączenie drukarki, inne pamięci masowej, a jeszcze inne modemu GSM. Termometru raczej tam nie odczytasz, bo musi być do tego routera wgrana aplikacja i odpowiednie sterowniki...
    Do routera bezpośrednio poprzez USB nie podłączysz - możesz poprzez kompa...

Ad3. A czy to ważne?
    Tak. Bo skoro zadajesz takie pytania to nie wiesz jak skonfigurować router, a to również zależy od posiadanego operatora.

Ad4. W internecie.
    voitek1 napisał:
    ...jest możliwe, ale wymaga:
    a) statycznego publicznego IP lub usługi dynDNS
    b) przekierowania portów na routerze
    c) instalacji serwera aplikacji do odczytu danych np. z termometru, który mógłby być zainstalowany na kompie, albo jak oddzielne urządzenie IP...
REKLAMA