logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować D-link Go-rt-n150 jako access point do anteny zewnętrznej?

Crist 16 Mar 2013 07:58 8022 6
REKLAMA
  • #1 12066575
    Crist
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    witam.

Kupiłem wczoraj routerek taki jak w tytule miałem go użyć do podłączenia internetu, wcześniej miałem komputer stacjonarny z kartą wifi do której była podłączona antena zewnętrzna, jednak przyszedł czas na zmianę komputera i padło na laptopa. Do nadajnika mam ok 2km w linii prostej więc chciałem podłączyć router do anteny zewnętrznej a potem po lanie do laptopa. Jednak ciężko mi znaleźć wszystkie opcje. gdy wybieram w konfiguracji switch to access point mode nie mam potem dostępu do strony konfiguracyjnej. Instrukcji w języku polskim też nie znalazłem a instrukcja w języku angielskim za wiele nie mówi. Miał ktoś podobne doświadczenia? da się coś z tym zrobić czy mam wymienić router na inny?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12067153
    piterus99
    Poziom 43  
    Ocena: 327
    Tryb Access Point wyłącza DHCP i prawdopodobnie dlatego tracisz komunikacje. Zresztą, ten tryb się nie nadaje do tego co potrzebujesz, a potrzebujesz trybu Client, którego ten router nie posiada.

Sprawdź, czy możesz wrzucić do niego jakieś alternatywne oprogramowanie typu DD-WRT, Tomato, Gargoyle, w nich są potrzebne tryby.
  • REKLAMA
  • #3 12067381
    Crist
    Poziom 10  
    więc jeżeli znajdę odpowiedni soft to będę miał taką możliwość? takie opcje nie są zależne od sprzętu?
  • REKLAMA
  • #4 12067395
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 143
    Wszystko zależy od softu czy akurat będzie posiadał wymagany tryb pracy .
  • REKLAMA
  • #5 12073689
    Crist
    Poziom 10  
    Zmieniłem trochę strategię. Okazało się że dd-wrt nie pasuje do mojego routera, w drugim mieszkaniu mam tp-link tl wr740n do którego można wrzucić dd-wrt i to zrobiłem. Znalazłem tryby pracy jakie obsługuje to oprogramowanie i tu pytanie który wybrać: AP, Client, Client Bridge (Routed), Ad hoc, WDS Station, WDS AP.

Jeszcze opisze dokładnie czego potrzebuje. Sytuacja wygląda tak, sieć do której jestem podpięty ma filtrowanie mac więc muszę wpisać mac który mam zarejestrowany w sieci i podać ip oraz resztę danych które mam w umowie z tego względu że nie ma dhcp w tej sieci. a z adminem nie chce mi sie gadać o zmianę z tego względu że potrwa to miesiąc albo dłużej ponieważ sieć której jest adminem to jakby działalność dorywcza. Więc jak skonfigurować żeby to działało jak wcześniej pisałem. czyli pobieram sygnał z anteny i podpinam do laptopa po kablu lan.
  • Pomocny post
    #6 12074594
    wojtek2803
    Poziom 37  
    Ocena: 143
    Wybierasz tryb Clienta . W WAN Connection Type wybierasz Static IP . Następnie MAC Address Clone na Enable wbijasz Mac i dajesz save -apply settings .
  • #7 12132749
    Crist
    Poziom 10  
    trochę mnie nie było.

Zrobiłem jak kolega napisał, ustawiłem mac wszystkie ustawienia w WAN ale po zmianie trybu wireless na client powrócił mac domyślny. Co dalej?

załączam screen może on coś podpowie.
    Załączniki:
    • Jak skonfigurować D-link Go-rt-n150 jako access point do anteny zewnętrznej? router.jpg (82.95 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zadał pytanie dotyczące konfiguracji routera D-Link Go-RT-N150 jako punktu dostępowego do zewnętrznej anteny. Po próbie ustawienia trybu Access Point, napotkał problemy z dostępem do strony konfiguracyjnej, co może być spowodowane wyłączeniem DHCP w tym trybie. Użytkownik rozważał alternatywne oprogramowanie, takie jak DD-WRT, które oferuje tryb Client, nieobecny w oryginalnym firmware. Po zmianie strategii i przesiadce na router TP-Link TL-WR740N, użytkownik uzyskał dostęp do trybów pracy, takich jak AP, Client, Client Bridge, i inne. Ostatecznie, zalecano ustawienie trybu Client z statycznym IP oraz klonowaniem adresu MAC, jednak pojawił się problem z powrotem do domyślnego adresu MAC po zmianie trybu wireless.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA