logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Program do ucinania/łączenia w jeden plików .mpg

tomek_24 17 Mar 2013 13:35 6561 7
REKLAMA
  • #1 12072663
    tomek_24
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    Witam,
    Poszukuję programu o następujących właściwościach:
    - wiele plików .mpg można połączyć w jeden
    - z każdego pliku .mpg można wyciąć fragment którego nie chcemy
    - output wynikowy filmu będzie miał właściwości audio i video dokładnie takie same jak pliki wejściowe (czyli nie będzie żadnej kompresji, konwersji, re-encodingu czy jak to tam jeszcze się nazywa)

Programy które już przetestowałem i się nie nadają:
    - Sony Vegas Platinum 9 (nie słychać głosu po dodaniu filmu do ścieżki)
    - mpg2cut (nie wiadomo jak podejrzeć listę z powycinanymi fragmentami które chcesz mieć w outpucie)
    - TMPGEnc XPress - wersja 1.6 jest bez konwersji ale zapisuje tylko w formacie DVD, natomiast w późniejszych wersjach nie da się zablokowac re-encodingu, kompresji)
    - virtualdubmod - nie testowałem ale wyczytałem że plik wynikowy to zawsze .avi więc przypuszczam, że pewnie jest jakaś kompresja, zmiana jakości
    - windows movie maker - zawsze jest konwersja, ponadto ucinanie nie działa za dobrze (przetestowałem w przeszłości parę razy i zauważyłem taki bug, że zaznaczasz by ci uciął np. w 1:03 min a potem w wynikowym pliku patrzysz a uciął ci parę sekund wcześniej/później)

Z góry dziękuję za polecenie jakiegoś sprawdzonego toola. Ot prosta funkcjonalność dzielenie, łączenie, format i właściwości audio/video wyjścia taki sam jak wejścia, no a nie mogę znaleźć takiego toola.:(
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 12075656
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12076363
    Polon_us
    Poziom 42  
    Ocena: 1278
    angelica_n napisał:
    wszystko to pinnacle. Ale ... ten dziecinnie prosty program zawsze bedzie konwertowac

Pozwolę sobie nie zgodzić z powyższym stwierdzeniem. Bodajże od wersji 12 Pinnacle ten mankament został usunięty. Jeżeli format pliku źródłowego i docelowego jest identyczny, to Pinnacle dokonuje tylko konwersji, gdzie to jest niezbędne np. dodane efekty, miejsce połączenia dwóch plików video i temu podobne.

Także nie "wieszałbym psów" na Pinnacle, aż taki zły ten program nie jest :) Relacja ceny do możliwości jest tu naprawdę niezła.
  • Pomocny post
    #5 12076726
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 12080928
    SHREK237
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Pinnacle nie polecam nikomu. Obrobiłem w nim dwa wesela i o dwa za dużo. Dajcie sobie spokój z tym programem.
    POZDRAWIAM
  • Pomocny post
    #7 12086066
    wieswas
    Poziom 34  
    Ocena: 398
    Program NERO.
    Ja otrzymałem ten program jako gratis przy zakupie karty graficznej, ale są w internecie jego wersje 30dniowe bezpłatne.
    Bardzo prosto można łączyć różne pliki mpeg.
    Można wycinać dowolne fragmenty (od kursora do kursora na podglądzie lub od gg-mm-ss do gg-mm-ss)
    Można dodawać drugi dźwięk z dowolnego pliku audio.
    Zrobić stronę tytułową z animacją napisów (wiele pomysłów)
    Zaznaczać rozdziały prawidłowo interpretowane przez wszystkie odtwarzacze CD/DVD
    Ustawić parametry pliku docelowego.
    Projektować tło, wygląd przycisków.
    Zaprojektować okładki opakowania płyty.
  • #8 12099008
    tomek_24
    Poziom 8  
    Ocena: 4
    p9p napisał:
    tomek_24 napisał:
    Program do ucinania/łączenia w jeden plików .mpg

Avidemux 2.6
    :arrow:
    http://avidemux.razorbyte.com.au/

Witam,
    Sprawdziłem i ten program nie nadaje się do niczego, bo mi wywala się na którymś mpgu (który nie ma żadnego błędu po prostu jakiś bug w programie). Aczkolwiek jak do tej pory jest najlepszy z tych wszystkich. Także poprosze o następne propozycje.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje programu do łączenia i edytowania plików .mpg, który nie wprowadza kompresji ani re-encodingu. Wśród testowanych programów wymienia Sony Vegas Platinum 9, mpg2cut, TMPGEnc XPress, virtualdubmod oraz Windows Movie Maker, które nie spełniły jego oczekiwań. Użytkownicy polecają Avidemux 2.6 jako potencjalne rozwiązanie, jednak niektórzy wskazują na problemy z Pinnacle, który w nowszych wersjach ma lepsze możliwości, ale nadal może konwertować pliki. Inny użytkownik sugeruje program NERO, który umożliwia łączenie plików, wycinanie fragmentów oraz dodawanie dźwięku, ale również napotyka na problemy z błędami w programie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA