jurek84 napisał: A nie lepiej kupić nową brother 2130 za 250PLN? Kasety do niej kupisz do max 50PLN.
Wszystko zależy od tego, kto ma jakie podejście do tematu. Ja osobiście nie przepadam za nową taniochą.
Fakt, toner do niej kupi za ok. 50zł, tylko ile na nim wydrukuje? jakieś 1600 stron przy 5% pokryciu, gdzie w hp ok. 2500, a na kyocerze ok. 7000 stron. Będzie miał automatyczny druk dwustronny (jak w kyocerze)? No nie.
Przypomnę jeszcze, że w Brotherze i Kyocerze bęben jest oddzielnie (nie 'wymienia' się go razem z tonerem jak w hp) - tylko jest jedno 'ale': Brother przewiduje żywotność bębna na ok. 12000 wydruków, Kyocera - 100 000 wydruków, a z doświadczenia wiadomo, że w większości przypadków wytrzyma o wiele więcej.
Majk1984 napisał: To ja jeszcze odnosnie tych Kyocer - jaką tu byś polecił jako zamiennik HP 1010 ? Bo szczerze to o firmie/marce Kyocera słyszę pierwszy raz

no ale skoro są bardzo dobre a tańsze od HP... w użytkowaniu równie ekonomiczne jak HP1010 ?
Niestety, ale 'zamienika' hp 10xx nie znajdziesz u kyocery.
KYOCERA FS-920 (bez duplexu), 1030d to chyba będą najmniejsze. Starszych modeli nie podaję. W tej cenie kupisz ją nawet z gwarancją.
Drugi po kyocerze mój faworyt to hp 2300d - później 1320. Niestety, te również są spore. Jeśli zależy Tobie bardzo na wymiarach - to poszukaj 1010, 1012, 1015, 1018, 1020. Dołożyłbym jeszcze Samsunga 2010 i 1610.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1993298.html - tu masz mój wątek - sam przymierzałem się do zakupu kyocery lub hp (ale 2430): na końcu kilka zdań od siebie. Teraz już jej nie mam (zamieniłem ją na MFP) - ale wspominam miło. Jedynie moja miała 32MB pamięci - to trochę mało dla bardzo rozbudowanych PDF-ów. A zamieniłem wtedy właśnie hp 1022nw na tą kyocerę (ze względu na druk dwustronny i tańszą eksploatację). Ogólnie do ta kyocera to sprzęt nie do zdarcia. Niestety 1022nw miałem kupioną jako nową, więc trochę straciłem przy odsprzedaży. Kyocerę udało mi się sprzedać za taką samą cenę, za jaką ją kupiłem
Jeśli okaże się za duża (no bo mała nie jest) to popatrz jeszcze na samsunga ml 2010, też całkiem fajna i szybka (20 stron na minutę), tonery również w niewygórowanych cenach. Swego czasu sprzedawała się jak ciepłe bułki