logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

VW Passat 1.9TDI - Połamana "fajka" świecy żarowej

RADU23 17 Mar 2013 21:43 15078 6
REKLAMA
  • #1 12075166
    RADU23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1727
    Witam
    Ostatnio zwróciło moją uwagę iż moje auto zaczęło nieco ciężej odpalać przy -11 stopniach. Trzeba było odpalać na 2 razy. Korzystając z pogody postanowiłem odkręcić osłonę silnika (górną) i zobaczyłem iż spadła z jednej świecy fajka. Chciałem ją założyć,ale pękła na 2 części.
    Co można zrobić z tak owym fantem? Czy jest możliwość zakupienia przewodu z fajką w jakimś sklepie?. Chwilowo zacisnąłem fajkę na świecy opaską zaciskową (doraźnie).
    Może ktoś przerabiał już ten temat i ma jakieś porady jak to wymienić,naprawić.
    PASSAT B5 1.9TDI 99r.
  • REKLAMA
  • #2 12075539
    jarciu_11
    Poziom 21  
    Ocena: 267
    W sklepie wątpie ale w serwisie dostaniesz wszystko co potrzebujesz.
  • REKLAMA
  • #3 12076284
    mechanik33
    Poziom 16  
    Ocena: 62
    I w serwisie i w sprzedaży internetowej...opis wymiany też tam będzie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 12076300
    ftp.kowal
    Poziom 36  
    Ocena: 1832
    A najprościej na szrot wytną z kawałkiem przewodu. Później dobrze zlutować i po sprawie.
  • REKLAMA
  • #5 12076441
    RADU23
    mechanik33 napisał:
    I w serwisie i w sprzedaży internetowej...opis wymiany też tam będzie.

Szukałem na internecie,ale raczej nie mam zamiaru (nie chciał bym jeśli będą inne rozwiązania) płacić 80zł za jedną fajkę z kawałkiem przewodu.

Dodano po 1 [minuty]:

ftp.kowal napisał:
    A najprościej na szrot wytną z kawałkiem przewodu. Później dobrze zlutować i po sprawie.

To jest dobre rozwiązanie. Później tylko modlitwa do Boga,by nie ukręcić żadnej świecy wymieniając je przy okazji.
    Poszukam na szrocie fajki z przewodem.
  • #6 12078358
    RADU23
    Niestety objeździłem dziś szroty i nigdzie nie mają takiej fajki z przewodem:-(
    Jeśli ktoś by tak ową posiadał to chętnie odkupię.
  • #7 12088549
    RADU23
    Problem została rozwiązany.
    Udało mi się kupić komplet kabli z "fajkami" od rozbitka. Uciąłem przewód,założyłem wsuwki,na to koszulka termokurczliwa-wszystko trzyma i wygląda elegancko.
    Wyczytałem jeszcze na innym forum iż niektórzy stosują zamiast "fajek świecy" konektor damski izolowany 4mm. Jest to jakieś rozwiązanie i ponoć dobrze się sprawdza,lecz ja nie ryzykowałem.
    Słyszałem także rozwiązanie z podmianą świec na takie które mają gwintowaną główkę (tu gdzie nachodzi fajka) i założenie na kable wsuwek z okrągłym otworem, po czym ich przykręcenie na śrubkę.
    To tak informacyjnie co znalazłem na innych forach-może komuś się przyda tak owe rozwiązanie.
    Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zauważył problemy z uruchamianiem VW Passata 1.9TDI w niskich temperaturach, co było spowodowane uszkodzoną fajką świecy żarowej. Po jej pęknięciu, użytkownik szukał rozwiązania, rozważając zakup nowej fajki w serwisie lub przez internet, jednak ceny były zbyt wysokie. Ostatecznie, po nieudanych poszukiwaniach na szrocie, udało mu się nabyć komplet kabli z fajkami od rozbitka. Zastosował wsuwki i koszulki termokurczliwe, co okazało się skuteczne. Wspomniano również alternatywne metody naprawy, takie jak użycie konektora damskiego 4mm lub wymiana świec na modele z gwintowaną główką.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA