logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta CD/DVD - Pliki z płyty CD, nie mogę ich skopiować.

apax1989 18 Mar 2013 19:31 8058 7
REKLAMA
  • #1 12078897
    apax1989
    Poziom 10  
    Ocena: 15
    Witam, swojego czasu robiłem formata i zgrałem coś na płytę DVD+R pare rzeczy, mam 2 napędy z nagrywarkami, jeden napęd nie czyta wogole płyty, drugi zaś czyta, lecz jest problem ze skipiowaniem tych plików czy też otwarciem, otwieram płyte zaznaczam głowny folder, przerzucam go na dysk twardy i niestety 1/10 się kopiuje reszte sie zawiesza.
    Wie ktoś jak poradzić sobie z taką przypadłościa? Obecnie próbuje w alkoholu to zgrac ale coś mi nie idzie. Płyta nie porysana
  • REKLAMA
  • #2 12078919
    linuks
    Spec od komputerów
    Ocena: 491
    Spróbuj zrobić obraz płyty. Linuksowy ddrescue sobie dobrze radzi z takimi przypadkami.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 12078958
    apax1989
    Poziom 10  
    jak zrobić ten obraz deamonem ? Czy jak to rozwiązac?

Dodano po 1 [minuty]:

ja mam windowsa 7 wiec nie wiem jak z linuxowymi programami ;/
  • #4 12079003
    linuks
    Spec od komputerów
    Pobierz partedmagic. Wypal CD (lub zrób oena bootowalnego) i wystartuj z tego CD/pena komputer i będziesz miał programy linuksa. Kilka CD mi ddrescue odczytał gdy inne próby zawiodły.
  • #5 12079206
    apax1989
    Poziom 10  
    A jakiś inny pomysł ? Wyskakuje mi plik 4gb wyskakuje folder.. daje kopiuj kopiuje 650mb i staje nagle..
  • REKLAMA
  • #6 12079222
    linuks
    Spec od komputerów
    Nie katuj tej płyty jeżeli Ci zależy na danych. Obraz zrób i z obrazu odzyskuj.
  • REKLAMA
  • #7 12079254
    apax1989
    Poziom 10  
    Zależy ale nie za bardzo znam sie na takich rzeczach wiec to co Ty mi napisales jest dla mnie troche trudne chodzi mi o ten program z linuxa.. Wypalalem ją standardowo bez używania jakiegokolwiek programu już nie raz tak robilem i wszystko dziala ale nie to
  • #8 12079296
    linuks
    Spec od komputerów
    Uruchamisz linuksa i wpisujesz polecenie
    ddrescue /dev/cdrom /media/sda1/obraz.iso
    /media/sda1 to przykładowa ścieżka do zamontowanej pierwszej partycji dysku. Można oczywiście zapisać obraz na inną partycję.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z kopiowaniem plików z płyty DVD+R, która nie jest porysowana, ale napędy nie radzą sobie z jej odczytem. Jeden napęd w ogóle nie czyta płyty, a drugi ma trudności z kopiowaniem, zatrzymując się na 10% postępu. Użytkownik próbował użyć programu Alcohol, ale bez sukcesu. Uczestnicy dyskusji sugerują stworzenie obrazu płyty za pomocą narzędzia ddrescue w systemie Linux, co może pomóc w odzyskaniu danych. Wskazówki obejmują pobranie Parted Magic i uruchomienie systemu Linux z bootowalnego nośnika, a następnie użycie polecenia ddrescue do utworzenia obrazu płyty.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA