logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

LCD i BASCOM. Po uruchomieniu nic się nie pojawia.

kleki 20 Lut 2005 23:17 1790 9
  • #1 1249895
    kleki
    Poziom 28  
    Ocena: 142
    LCD 16 * 2, na układach HD44780A00 i mniejszym NJU6407CF. Z płytki wychodzi 15 przewodów. Podłączyłem DB4, DB5, DB6, DB7, sygnał E(enable? - nóżka 38 HD), RS, GND, Vcc. BASCOM tyle wymaga. R/W zadałem do masy(czyli tryb write). Nuic się nie pojawia, a w kompilatorze zaznaczyłem takie piny, pod jakie faktycznie są podpięte sygnały. Kwarc też określiłem tak, jak trzeba. Wszystko sprawdzone po trzy razy i dalej kicha. :-( Macie może jakieś pomysły?
    pozdro
  • Pomocny post
    #2 1250039
    McRancor
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 123
    kontrast?

Jak wyświetlacz podłączy się do zasilania (GND, Vcc i KONTRAST) to wyświtla się na czarno połowa segmentów
  • Pomocny post
    #3 1250393
    ssamburski
    Poziom 16  
    Ocena: 2
    Popiram kontras i z tego co ja sie orientuje to niekture wyswietlacze do tego zeby zaczło sie cos na nich pojwaic do sterowania kontrasu potrzebuja ujemne napiecie!!!!
  • Pomocny post
    #5 1251217
    przemo.t
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Witam...

Kontrast wazna rzecz, musisz ustawic tak zeby po wlaczeniu zasilania pola byly delikatnie widoczne(bardzo delikatnie). Jesli to nie pomoze to w kodzie samego programu zaraz po Config LCD 16*2 umiesc komende CLS- ona nie tylko czysci wyswietlacz ale dokonuje jego inicjalizacji bez ktorej nie ruszy

Pozdrawiam, Przemo
  • #6 1253749
    kleki
    Poziom 28  
    Qrka - faktycznie. To mój dziewiczy LCD, więc nie miałem pojęcia, że potrzeba podłączać kontrast. Zrobiłem tak, jak pisaliście i bangla, że aż miło. Do nóżki V1 HD44780 jest podłączone 1k i zadane do Vcc, więc pokombinowałem i najlepiej śmiga jak dodam 1k jeszcze na masę (czyli ok. 2,5V na nóżce). Fajnie, ale jeszcze zaciekawiło mnie po co są nóżki V2, V3, V4 i V5. Nie są tu potrzebne, ale tak z czystej ciekawości - po co ane scalakowi? Może jest tak(na mojego nosa), że może on obsłużyć większe wyświetlacze?
    pozdro
  • #7 1253793
    pioszc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    być może chodzi o to że lcd-eka podłączasz w trybie "bus mode-4bit"
    a to są pozostałe piny do komunikacji dla trybu"bus mode-8bit"
  • #8 1254080
    kleki
    Poziom 28  
    Nie, dla pozostałych bitów są osobne piny - DB0-DB3. Mi chodzi o V2-V5.
    pozdro
  • #9 1254143
    pioszc
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    to jest strona z pdf(tego co wyżej)
    Załączniki:
    • LCD i BASCOM. Po uruchomieniu nic się nie pojawia. Obraz1.gif (24.31 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #10 2011392
    kleki
    Poziom 28  
    Dzięki. Dałem mu już rady. Temat zakończony.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył braku wyświetlania informacji na wyświetlaczu LCD 16x2 opartego na układzie HD44780A00 oraz mniejszym NJU6407CF, podłączonym w trybie 4-bitowym do mikrokontrolera programowanego w BASCOM. Kluczową przyczyną problemu okazał się brak prawidłowego podłączenia i regulacji kontrastu (nóżka V0/V1). Zalecane było zastosowanie potencjometru do ustawienia kontrastu, co pozwala na uzyskanie widocznych, choć delikatnych segmentów po włączeniu zasilania. W kodzie programu ważne jest również wywołanie komendy CLS po konfiguracji LCD, która inicjalizuje wyświetlacz. Dyskusja wyjaśniła, że dodatkowe nóżki V2-V5 nie są potrzebne w standardowym wyświetlaczu 16x2 i mogą służyć do obsługi większych modułów lub innych funkcji. Ostatecznie prawidłowe podłączenie kontrastu i inicjalizacja w BASCOM rozwiązały problem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA